Cibakzsemle recept

Félhomályos cibakzsemlék

Bár a cibak eredeti elnevezése kétszersültre utal, a képen is látható, hogy itt valami másról lesz szó. Hogy mégis az egzotikus cibak elnevezés mellett döntöttem, annak az oka pusztán annyi, hogy nem tartottam illőnek az eredeti receptközlő elnevezésétől eltérni.
Nagyon szeretem Maggie Glezer receptjeit. Olyannyira, hogy komoly átalakításokat végeztem a zsemléin: elvettem kalácsos jellegét, édesből áthoztam sósba, felpörgettem a készítési időt, és sokkal rondábbak lettek az enyéim mint az övéi.
Az általam kreált cibakzsemle valahol a magyar lakodalmi kalács és a szendvicskenyér között talált helyet recepttáramban. Íze mint a sós kalácsé, tésztája viszont kötöttebb, nem foszlik, jól kenhető, vágható. Héja ropogós, édeskés. A lisztszórás a tetején pedig azt az illúziót kelti fogyasztójában, hogy édességgel van dolgunk.

Ajánlom vacsorához (előbb úgysem készül el, hiába fogunk neki hajnalok hajnalán).
A közelmúltban vendégeken is kipróbáltam. Félbevágva, vajjal megkenve, salátaágyon, pármai sonkával és édes sajttal kínáltam.
Jóvót.

Elkészítési útmutató

Hozzávalók 8 db. zsemléhez

  • 5 g élesztő
  • 40 dkg BL80 kenyérliszt
  • 2,5 dl tej
  • 5 dkg vaj
  • 7 g
  • 1 dkg porcukor

Praktikák

A tejet forraljuk fel, majd hűtsük vissza üzemi hőmérsékletre. A fölét szedjük le. Ezzel a módszerrel elejét vesszük a sikér károsodásának, megöljük a konkurrens fehérjéket.

Készíthetjük BL55 finomliszttel is, ha nincs otthon kenyérlisztünk.

A formázásról készítettem egy kis videót, a recept alján nyomj egy play gombot.

A lisztszórást akár el is hagyhatjuk. Helyette kenjük át langyos vízzel a sütés befejezése előtt 2 perccel.

Elkészítés

  1. Morzsoljuk bele a vajat az átszitált lisztbe.
  2. Keverjük el benne a sót.
  3. A tejben oldjuk fel a cukrot és az élesztőt, majd öntsük a tésztához.
  4. Gyúrjuk össze a hozzávalókat. Kemény, rugalmas sima tésztánk lesz 10 perc küzdelmes munka után.
  5. Légmentesen lezárva, hűtőszekrényben kelesztjük 6 órán át.
  6. 2 órán keresztül hagyjuk visszamelegedni szobahőmérsékleten.
  7. Deszkára vetjük és vaskos hurkát nyújtunk belőle. 8 részre vágjuk, és a videón látható módon megformázzuk és sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük 2-3 cm helyközzel.
  8. Újabb két órányit kelesztjük szobahőmérsékleten, nedves vászon alatt. Jobban dolgozik a tészta, ha felvesszük a termosztátot, vagy nyáridőben, napos helyen legeltetjük (25 fokon van igazán elemében).
  9. Közben előmelegítjük a sütőt 180 ℃-ra.
  10. Lisztet szitálunk a tetejére, és betoljuk a sütőbe.
  11. 25 percig sütjük, azután rácson hagyjuk kihűlni.


A Facebookon is fent vagyok, sőt van ott egy remek Ki Mit Süt csoportunk is. Csatlakozz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük