Igazi kifli 2.0

Kifli

A vajas kifli reneszánszát éljük. Tavaly én is fegyvert ragadtam, és megosztottam veletek egy különleges háború előtti receptet. Kiváló, gyerekkort idéző, gyerekeket igéző kifli született – sok munka árán.
A régi receptek munkásak, igen babrásak, sok olyan technikát használtak, ami ma már úrizálásnak tűnhet (pl. nyers kiflitészta felfőzése).

Most sikerült egy olyan receptet alkotnom, amibe nem törik bele az elemisták bicskája sem. Gyors, kevés virtuozitást igénylő munkával újraalkothatod a hetvenes évek kiflikreatúráit.
2 óra alatt kész a csoda, tíz perc alatt oda a csoda. Szerintem ez a sikerrecept receptje.

Elkészítési útmutató

Hozzávalók a 12 db. 65 g-os kiflihez

  • 2 dkg élesztő
  • 55 dkg BL55 liszt
  • 3,5 dl tej
  • 3 dkg vaj
  • 11 g só
  • 15 g kristálycukor (1 púpozott ek.)

Praktikák

A tejet forrald ki, majd hűtsd vissza kézmelegre, és fölözd le. Ha nincs föle, kerüld a továbbiakban ezt a márkát.

Más kifliformákkal is kísérletezhetsz. Én gombaformára nyújtok, de próbálkozhatsz négyzettel, vagy piramissal is.

A kifli tetejét megszórhatod magvakkal és sütősóval.

Finomlisztből nem mindegy, hogy mit használsz. Én például Realos lisztből ehetetlent gyártottam legutóbb, viszont az általam favorizált Szabó malmos liszt mellett rendszerint a Gyermelyi is szépen szerepel. Kísérletezz, és légy márkahű!

Vajat használj, margarint messzire kerüld!

A 12 kifli 2 sütőlapon fér el kényelmesen. Amíg az egyik adag sül, addig a másik kicsit tovább kelesztődik. Nem baj.

Ha nem szeretsz edényben gyúrni, a tészta összeállítása után kiteheted a nyújtódeszkára.

Elkészítés

  1. Az átszitált liszben keverjük el a cukrot és a sót, majd morzsoljuk el benne a vajat. A tejben oldjuk fel az élesztőt, és egyneműsítsük a liszttel.
  2. 15 perc gyúrás következik. Ne spórolj az idővel! Középkemény, levegős, edény faláról leguruló tésztát kell kapnunk.
  3. 45 percet pihentessük szobahőmérsékleten, légmentesen lezárt edényben.
  4. Osszuk 12 darabra, gömbölyítsük le, és 30 percig pihentessük konyharuha alatt.
  5. Nyújtsunk igen vékony gombaformákat a gömböcökből (lásd egy régi receptem fázisfotóit). Majd tekerjük fel szorosan, és pakoljuk szellősen a sütőlapra. A tészta sarka alulra essen, hogy sütés közben ne pöndörödjön fel.
  6. Konyharuha alatt kelesszük újabb 30 percig.
  7. 190 ℃-ra előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütjük.
  8. Még melegen bekebelezzük.

A Facebookon is fent vagyok, sőt van ott egy remek Ki Mit Süt csoportunk is.

Sütésre várva

4 hozzászólás

  1. Ibolya

    Nagyon jó tészta, öröm volt vele dolgozni, rugalmas, nem ragad, jól nyújtható. Miután kisültek, alig vártam, hogy hűljenek picit, finom vajas illat terjengett a konyhában.Az ízében sem csalódtam, igazi kifli. Ez volt az első kiflisütésem, köszönet a receptért és a pontos útmutatóért!


Várom a hozzászólásodat!

Az email-címed nem válik publikussá, és nem használjuk fel gonosz dolgokra.

*