Karácsonyi kenyér recept

Karácsonyi kenyereim

Karácsony előestéjén mivel mással foglalatoskodna egy lelkes péklegény, mintsem kenyérsütéssel?
De vigyázzon, hogy csak az ünnepi menü elkészültével fogjon bele,  sőt inkább készítse elő már 24-e reggelén, hogy családja ne legyen kénytelen ismételten nélkülözni jelenlétét teljes szenteste. És kötényét vegye le az éjféli mise előtt (vagy ha nem jár misére, a vacsoraasztalnál), majd körömágyából pattintsa ki a beszáradt kovászt, a hófödte padlón húzza össze a lisztet, tegye el a gyúródeszkát.
Még időben vegye észre az ünnepet.
Nekem idén sikerült mindezt időben véghezvinnem. Ráadásul, Karácsony reggelén saját készítésű ajándékkal lephettem meg szeretteimet.

Merész íztársítások, gazdag színvilág jellemzi legújabb teremtményemet: mák, eper, aszalt szilva, dió, narancshéj költözött át a bejglikből a dagasztótálba, és alkotott harsány együttest. Lekvár, dzsem, méz, vaj kívánkozik rá, de ismerek embert, aki füstölt kolbászt harap majd hozzá.

Az alkatrészek szabadon variálhatóak, szárított eper híján tegyünk bele aszalt sárgabarackot, kandírozott citrusféléket, vagy mazsolát, dió mellé mogyorót, csokoládét, vagy hagyjuk ki ami nem tetszik, zavart kelt, megbotránkoztat.
Egyet nem szabad tenni: a mákot, az istenadta mákot kifelejteni!

Ez a recept befejezetlen. Egy vázlat. Váza bármilyen gyümölcsízesítésű kenyérnek. Szabadon variálható benne minden, a liszteket leszámítva. Ha azokhoz hozzányúlsz, sem szakad rád az ég, de az már nem ez a kenyér lesz.

Elkészítési útmutató

Hozzávalók a 3 db. 70 dkg-os veknihez

  • 15 g élesztő
  • 60 dkg BL80 liszt
  • 60 dkg BFF55 búza rétesliszt
  • 9 dl víz
  • 27 g só
  • 5 dkg darált mák
  • 3 dkg narancshéj
  • 5 dkg dióbél
  • 5 dkg aszalt szilva
  • 5 dkg aszalt/szárított eper

Praktikák

Ahogy a bevezetőben is írtam, ha nincs epred, helyettesítheted bármilyen gyümölcs-szárítmánnyal.

A narancs legyen bio, kezeletlen héjú. Ha nem tudsz szerezni, csak vegyszerezettet, egy napig áztasd az egész gyümölcsöt hideg vízben, majd alaposan súrold át körömkefével folyó víz alatt.

A mákot felhasználás előtt kóstold meg. Nem avas?

A vizet szellőztesd ki a klórtól felhasználás előtt.

Elkészítés

  1. Oldjuk fel hideg vízben az élesztőt és a sót. Keverjük el a lisztekben a mákot, a felaprított diót, epret, és az apró kockára vágott narancshéjat. Öntsük össze a liszteket a vízzel. Néhány mozdulattal gyúrjuk egyneművé a masszát.
  2. Zárt edényben, szobahőmérsékleten kelesszük a tésztát 9 órán át.
  3. Gyúrjuk bele a felkockázott aszalt szilvát. 5 percig nyaggassuk a tésztát. Ruganyos, ellenálló félkemény masszával van dolgunk. Ne bántsuk a tésztát, inkább csak masszírozzuk, hogy ne törjenek nagyon össze az aszalványok.
  4. 1 órát pihentessük zárt edényben, szobahőmérsékleten.
  5. Gazdagon lisztezett deszkára borítva osszuk három felé. Formázzuk cipókká, és vászonsínbe rakva (vagy kelesztőtálban), ruhával letakarva növesszük 90 percen át.
  6. Szedjük sütőlapra a vekniket, metsszük be keresztben éles recés késsel, és 210 ℃-os gőzös sütőben 45-50 perc alatt süssük készre.
  7. Csak 1 óra elmúltával, hűlten szeljük meg!

A Facebookon is fent vagyok, sőt van ott egy remek Ki Mit Süt csoportunk is. Csatlakozz!

2 hozzászólás

  1. Szemerey Tamásné

    Kedves Briós!
    nagyon jó a blogod, gratulálok és köszönöm. Valamikor még nyáron az általad közzétett kovászt csináltam meg, azóta is legtöbbször azzal sütök kenyeret.
    Légyszi abba ne hagyd!
    Üdv. Rita


Várom a hozzászólásodat!

Az email-címed nem válik publikussá, és nem használjuk fel gonosz dolgokra.

*