Kenyér-muffin recept

Kenyér muffin

Nem vagyok egy fanatikus muffinrajongó. Épp ellenkezőleg. Soha meg nem enném. De tetszik a sütemény kicsinysége, falatnyi mérete, formája, bumfordisága. És hogy én se maradjak muffin okozta örömök nélkül, lecseréltem a kevert tésztát kelesztettre. Sütöttem muffinkenyeret.

A kelő muffin házaAz alapelv ugyanaz, mint bármely más formakenyérnél. Lágy, terülű, de nem híg tésztával dolgozunk. Hosszú érési időt biztosítunk neki, kevés élesztőt használunk, hagyjuk felszaporodni, nem támadjuk le 5 dekával, mert a „csőben sült” kenyereknél fennáll a veszélye annak, hogy túldomborodik az élesztős-kovászos íz.

Ez egy alaprecept. Ha hűek szeretnénk lenni az eredeti muffin receptúrákhoz, tegyünk bele bármit amit otthon találunk. Csokit, diót, mazsolát, céklát, koriandert, köményt, és a világon minden mást. Elbírja a recept.

Elkészítési útmutató

Hozzávalók a 8 db 8 dkg-os muffinhoz

  • 4 g élesztő
  • 10 dkg chéf kovász
  • 30 dkg BL112 liszt
  • 2 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 7 g só
  • 3 dl víz

Praktikák

Ha nincs BL112-es lisztünk, megteszi a 80-as is.

Hideg, kiszellőztetett vízzel dagassz!

Rozsliszt helyett használhatsz kukoricadarát, izgalmasabb lesz a tészta színe.

Muffinformának jó a kerámia- és a lemezforma is. Bármilyet, bármekkorát is használsz, előtte vajazd ki, majd szórd meg liszttel.

A kovász elhagyható, de ez esetben 24 órás előtésztát kell készítened.

A tészta átforgatását lisztezett deszkán, spaklival végezzük. 3-4 félbehajtás elég lesz alkalmanként. Ha gyatra a liszt, betehetünk további 20 percenkénti hajtogatásokat is, mindaddig, amíg vissza nem rúg a tészta.

Elkészítés

  1. Előtésztát készítünk: A liszteket, az élesztőt és a vizet egyneművé keverjük, és 12 órán át érni hagyjuk lefedve, 5 ℃-on, hűtőben.
  2. 90 percig pihentetjük szobahőmérsékleten.
  3. Keverjük össze a kovásszal és a sóval. Gyúrjuk 5 percen át. Pihentessük szobahőmérsékleten, légmentesen lezárt edényben.
  4. 20-40-60 perc után átforgatjuk.
  5. Hagyjuk békén nődögélni további két órán át.
  6. A kivajazott, kilisztezett formákba tesszük a legömbölyített nyolcadnyi darabokat. Legömbölyített felük kerüljön a forma mélyére!
  7. Fólia alatt 60-90 percen át kelesztjük mindaddig, amíg ki nem emelkedik 1 ujjnyit a tészta a forma peremén túlra.
  8. 200 ℃-ra előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük. Néha bespriccelünk a sütőbe, hogy ne kérgesedjen meg a puffancsok héja.
  9. Rácson hagyjuk kihűlni.

A Facebookon is fent vagyok, sőt van ott egy remek Ki Mit Süt csoportunk is. Csatlakozz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük