Narancsos-csokoládés kalácsszív málnacsatnival

KalácsszívA 2014 őszi Segítsüti árverésre született meg ez a recept. Igyekeztem mindent beleválogatni, ami az ízek főutcáján kapható: kezeletlen narancs héját, étcsokoládét, málnát, mentát, kovászt, vaníliát.

Született belőlük egy kedves, kecses, meglepő ízvilágú édes kalács, ami joggal pályázik a minden gyerek kedvenc eledele és a növessz derekad köré  nagy energiaráfordítással maradandó úszógumit címre.

Elkészítési útmutató

Hozzávalók a 6 db. 8 dkg-os kalácshoz és a málna mártáshoz

  • Kalács
    • 5 g élesztő
    • 25 g chef kovász
    • 25 dkg BL55 finomliszt
    • 2 dkg vaj
    • 3 dkg kristálycukor
    • 1 g
    • 2 dl tej
    • 1 vaníliarúd
    • 1 dkg narancshéj
    • 2 dkg étcsokoládé
    • 1 tojássárgája
    • 1 evőkanál tejszín
    • 1 evőkanál porcukor
  • Csatni
    • 15 dkg málna
    • 2 dkg kristálycukor
    • 1 dl víz
    • 10 szem rózsabors
    • 1 teáskanál borsmentalevél

Praktikák

A tejet forraljuk fel, majd hűtsük vissza üzemi hőmérsékletre. A fölét szedjük le. Ezzel a módszerrel elejét vesszük a sikér károsodásának, megöljük a konkurens fehérjéket.

Friss gyümölcs híján a mirelit málna is megteszi. Több vizet ereszt, mint a friss, ezt kalkuláld be a főzési időbe.

Vaníliarúd kikapart belsejével dolgozz, ám ha nincs, jó lesz helyette  a Bourbon vanília is. (A kristályvanillint pedig ajándékozd el ellenségeidnek!) Ha vaníliás cukorral sütsz, számítsd be a cukorhányadba a mennyiségét.

Minél nagyobb az étcsoki kakaótartalma, annál ízletesebb lesz a tészta.

Ha nincs kovászod, használj mindösszesen 1 dkg élesztőt a tésztához.

Csak a bio narancs héja nem tartalmaz mérgező konzerváló vegyületeket.

A narancsot apríthatod késsel, vagy reszelheted sajtreszelővel. Előbbi esetben változatosabb ízű lesz a tészta, utóbbi esetben pedig eluralkodik rajta a narancsos íz.

Elkészítés

  1. Az átszitált lisztben keverjük el a cukrot, a sót, a vaníliát, majd morzsoljuk el benne a vajat.
  2. Oldjuk fel a kiforralt-visszahűtött tejben a kovászt, az élesztőt és a sárgáját, majd öntsük a liszthez.
  3. 10 perc alatt középkemény, ruganyos, sima tésztát gyúrunk a masszából.
  4. 90 percig kelesztjük szobahőmérsékleten, nyirkos konyharuha alatt. A terminus végére meg kell, hogy duplázza térfogatát.
  5. Belegyúrjuk a narancsot és a csokit.
  6. 6 részre osztjuk. Kialakítjuk a végleges formát. A lenti fotók segítséget nyújtanak a formázáshoz.
  7. Sütőpapírra helyezve, konyharuha alatt kelesztjük 30 percen át.
  8. Közben előmelegítjük a sütőt 180 ℃-ra.
  9. Sütés előtt átkenjük a tészta tetejét langyos tejszínnel.
  10. 15 perc alatt kisül a kalács. Porcukorral meghintjük.
  11. Rácsra szedjük. Azonnal szervírozhatjuk, mert melegen is nagyon ízletes, nem üli meg a gyomrot.
  12. Amíg piheg a tészta, vagy sütés alatt, elkészítjük a málnacsatnit.
  13. Kis lábasba töltjük a málnát, a cukrot, a vizet és a zúzott rózsaborsot.
  14. Nagy lángon felforraljuk, miközben villával összezúzzuk és elkeverjük a hozzávalókat.
  15. 5 perc után alacsonyabb hőfokra kapcsolunk, és további 15 percig főzzük a mártást. Mindvégig fedő nélkül dolgozunk.
  16. Az utolsó 5 percben hozzáadjuk a finomra vágott mentát.

Ne öntsük vele nyakon a kalácsot. Mártogassuk a kaláccsal egy kis tálból. És ne hagyjuk őrizetlenül, mert hamarabb elfogy, mint a tészta!

A Facebookon is fent vagyok, sőt van ott egy remek Ki Mit Süt csoportunk is. Csatlakozz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük