Örmény pizza recept

Örmény pizza

Néha engedjünk a csábításnak, és fogadjuk be konyhánkba a nagyvilágot: gyúrjuk össze a világ ízeit, ikonikus ételeit, és alkossunk belőlük valami újat, egyedit, ami csak a miénk, nekünk zenél, nem valaminek az ismétlése, újragyártása, hanem egyedi és különleges. Legyünk bátrak, lépjünk ki a mókuskerékből, okozzunk meglepetést szeretteinknek azzal, hogy kizökkentjük őket a mindennapok egyhangúságából. Ehhez nem kell ismerni nyelveket, és kijárni főzőiskolákat, csak próbáljunk meg rosszalkodni egy kicsit  a saját konyhánkban.

Hogyan fogjunk neki? Az induláshoz íme néhány ötlet, ami nagy hirtelenjében eszembe jut:
Például, csempésszünk szerecsendiót a húslevesbe, és a levestésztát cseréljük le tofura. A hortobágyi palacsintát töltsük meg csirkepöri helyett fűszeres bárányhússal, a rántott csirkemellet panírozás előtt hintsük meg őrölt fahéjjal, a  fasírozottba kenyér helyett főtt krumpli kerüljön, a maradék panírral rántsunk hagymakarikákat, padlizsán-szeleteket is, stb.

Nem állítom, hogy nem fogunk bakizni, de lehet, hogy a konyhakrízisből ki tud egy ilyen kísérlet rántani bennünket.

Lépjünk ki a hagymagőzből, panírfüstből, és próbáljunk ki új dolgokat is. Nem kell mindörökre száműzni a konyhánkból a rántott húst és a sült krumplit, de vegyük észre, hogy jár nekünk is egy kis felüdülés, nekünk, akik minden nap mosogatással kelünk és fekszünk, jár a jutalomfőzés.

Ennek a mozgalomnak a szellemisége ihlette zakuszkás pizzámat is, amelynek a receptjét mindennapi élményeim írták véglegesre a napokban. Nem hiszem, hogy Örményországban nemzeti eledelként tisztelnék, vagy egyáltalán ismernék ebben a formájában, de vélhetően nem lenne hiteltelen Törökországban, Örményországban, Olaszországban sem.
És még ha úgy is lenne, hogy nem kell a pizzám az örményeknek: ezen már változtatni nem lehet, a név a szükséges hozzávalók egyike, ugyanúgy mint a liszt, vagy a só :)

Éljetek ti magatok is ezzel a varázslattal, azaz a nagyvonalú névválasztás lehetőségével. A merész, olykor bombasztikus névadás ugyanis igen nagy hatással lehet a befogadásra.
Én magam a legegyszerűbb fasírozottat is Abesszin húsnyársként kínálom, a tepsis krumpli burgonya gratin néven érkezik a megilletődött család elé, a rakott kel művészneve pedig a csőben sült nápolyi kelkocka lett. És elhiszik. Miért ne hinnék? Nem hazugság.
Szóval, így lett örmény az én pizzám is.

Nézzük hát a receptet. Sok sikert hozzá!

Elkészítési útmutató

Hozzávalók a 8 db tenyérnyi pizzacsónakhoz

  • 2 g élesztő (mogyorónyi)
  • 50 dkg fehér tönkölyliszt (TBL70)
  • 2,5 dl tej
  • 0.5 dl víz
  • 10 g
  • 2 dkg kristálycukor
  • 5 evőkanál olivaolaj
  • 30 dkg padlizsán
  • 20 dkg kápia paprika
  • 15 dkg lilahagyma
  • csokor petrezselyemzöld
  • 2 szem paradicsom
  • 30 dkg reszelt mozzarella

Praktikák

Időigényes étel, de csak a zöldségkrém feltét miatt. Ha már egyszer belefogsz, készíts nagyobb adagot belőle, amelyet lefagyasztva akár 1 éven át tárolhatsz.

Faszénparázson vagy sütőben addig sütjük a padlizsánt, amíg el nem plöttyed és meg nem feketedik a héja. Sütés előtt szurkáljuk meg villával. A paprikát is jól megsütjük. Nem baj, ha megszenesedik foltokban a héja, azt úgyis lehúzzuk a végén.

Kisméretű, karcsú, magszegény padlizsánt keress a piacon. A nagyáruházakban kapható giga tojásgyümölcs felét teszi ki a haszontalan szivacsos bélzet. De ha nincs más, az is megteszi.

A pizza nyújtását az alábbi videóban látható módon végezzük:

Szerencsére létezik egyszerűbb módszer is: a legömbölyített tésztát a levegőben lángossá formázzuk, ujjnyi peremet alakítunk ki a széleken azzal, hogy lefelé lógatva forgatjuk, miközben a tészta súlya egyre csak húzza-nyújtja a tésztát lefelé. Gyorsan járassuk a tésztát az ujjaink között, hogy ne nyúljon hosszúkásra. Mindaddig forgatjuk, amíg annyira ki nem nyúlik a közepe, hogy szinte átlátunk rajta. Ekkor két szemben lévő végén megfogjuk, kicsit széthúzzuk, és a sütőlapra ejtjük. Mindvégig lisztes kézzel dolgozunk. A munkaterület is lisztes legyen. Menet közben meg lehet állni, le lehet tenni a tésztát.

Bármilyen más feltétet is elbír a pizzánk, de az már nem örmény lesz; és ez engem elszomorít.

Miért használok tönkölylisztet? Mert nagyon magas a sikértartalma, ami megkönnyíti a szakadásmentes nyújtást. Persze, használhatsz sima lisztet is, de ha alacsony a fehérje-tartalma (9% körüli), akkor lehetnek nehézségeid. A legjobban az olasz 00-ás liszttel jársz, csak annak beszerzése még nehezebb, mint a tönkölyé.

Magas hőfokon süssük, sokkoljuk a pizzát. Ha van sütőkövünk, akkor feltétlenül használjuk. Ne gőzöljük fel a sütőteret. 300 ℃ felett már 1-3 perc alatt elkészül. A háztartásokban elterjedt sütők max. 230 ℃-ra állíthatóak. Ezekben sülhet akár 10 percig is. De legyünk ott mellette, mert hamar megkapja, ha nem figyelünk.

Elkészítés

  1. A lisztet tálba szitáljuk. Elkeverjük benne a cukrot és a sót.
  2. A langyos tejben feloldjuk az élesztőt. Hozzáöntjük a liszthez az olaj kíséretében.
  3. A langyos vízzel beállítjuk az ideális tésztaállagot.
  4. 5 percig alákapkodva gyúrjuk a tésztát.
  5. Zárt edényben, szobahőmérsékleten kelesztjük 1 órán át.
  6. Áthajtogatjuk, majd újabb egy órán át érleljük.
  7. Ismét áthajtogatjuk, és 1 órán át érleljük tovább.
  8. A következő hajtogatás után már 4 órán át kelesztjük.
  9. Ez idő alatt elkészítjük a zakuszkát. Az égett héjat lefejtjük a zöldségről. A hagymát és a petrezselymet finomra vágjuk. Sóval, borssal és 3 evőkanál olívaolajjal, esetleg vajjal ízesítjük, majd az összeöntött zöldségeket botmixerrel pépesre aprítjuk.
  10. A pizzatésztát lisztes deszkára borítjuk, 8 részre osztjuk. Legömbölyítjük.
  11. 30 percig konyharuha alatt kelesztjük tovább.
  12. Kinyújtjuk. Tepsibe, vagy sütőlapátra helyezzük, és megkenjük zakuszkával. Reszelt sajttal megszórjuk a tetejét. Paradicsom-karikákkal díszítjük.
  13. A létező legmagasabb hőfokon sütjük, 5-10 percig.

A Facebookon is fent vagyok, sőt van ott egy remek Ki Mit Süt csoportunk is. És itt is hozzászólhatsz – olyan magányosnak érzem magam a saját oldalamon. Kérdezz, adj tanácsot, oszd meg élményeidet!

 


Várom a hozzászólásodat!

Az email-címed nem válik publikussá, és nem használjuk fel gonosz dolgokra.

*