Petrezselymes kenyérkék

Petrezselymes cipó
A petrezselyemzöld nálam minden fűszer, minden zöldség és minden levéldísznövény netovábbja; gyakori vendég az ételeimben. Szombatonként veszek 4-5 csokorral a galgagutai kofámtól. Egészen a tél beálltáig szabadföldi, ágyásból csipegetett petrezselymet árul, a téli időszakban pedig gyökéren hajtatott leveleket. Az előbbi aromásabb, az utóbbi sem rossz, de mindenképp több illóolajat tartalmaz, mint a nagyáruházi, vagy nagybanis csokrok.

Ha van jó petrezselymed, szinte mindened megvan a most következő recepthez. Kedves, ízletes, lágy tésztájú, pirospozsgás cipócskákat készíthetsz a közreműködésével, reggelire, tizóraira, uzsonnára, vagy csak úgy, csipsz helyett.

Elkészítési útmutató

Hozzávalók hat 10 dkg-os kenyérkéhez

Praktikák

Akár meg is duplázhatod a petrezselyem adaghányadát, ha nálam is nagyobb rajongója vagy ennek a növénykének.

Olivaolajból használjunk extra szűzet, mert a vegyi úton kinyert olaj kesernyés ízt ad a tésztának.

Ha lágyabb tésztát szeretnénk, használjuk víz helyett forralt-visszahűtött tejet.

Elkészítés

  1. Oldjuk fel az élesztőt a hideg vízben.
  2. Keverjük össze a szilárd alkotórészeket, majd öntsük hozzá az élesztős oldatot.
  3. Keverjük el, majd  fél percig  gyúrjuk a tésztát.
  4. Szobahőmérsékleten, konyharuha alatt pihentessük 10 percig (autolízis).
  5. Dagasszuk 5 percen át. Hősies küdelem lesz a javából. Ragadni fog a kulimász mindenhez.
  6. Amíg lefürdünk, 3 órán át pihen a tészta fólia alatt, szobahőmérsékleten.
  7. 2 perc alatt átgyúrjuk.
  8. 6 ovális alakú cipócskát formázunk belőle. Éles késsel, pengével, szikével vágásokat ejtünk a tetején.
  9. Konyharuha alatt tovább kelesztjük 90 percen át.
  10. Közben előmelegítjük a sütőt 250 ℃-ra. A sütő aljába kis tálban vizet teszünk, hogy kellőképpen dunsztos legyen majd a környezet.
  11. Légkeverés nélkül, 5 percig sütjük a kenyeret 240 fokon. Majd további 10 percig 220 ℃-on.
  12. Ha kisült, rácsra tesszük kihűlni.

Nagyon puritán recept. Egyszerű az elkészítése, semmi rafinéria nincs benne, ajánlom mindenkinek, aki biztos sikerre áhítozik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:

  1. Biztosan nagyon finom! 10 + 5 perc alatt lesz ilyen gyönyörűséges?
    Igazán nagyon ügyes vagy és nagyon jó sütőd van !!!

    1. Köszi a dícséretet. Tényleg nincs vele sok munka, kelni meg kel magától.
      A sütőmet lecseréltem, nem szerettem nagyon gázosban sütni, vettem egy középkategóriás Electrolux villanysütőt, és nem bántam meg.

  2. Hetek óta szemezzek ezzel a kenyérkével…
    Adnál nekem abban tanácsot, hogy mi a véleményed ha nem szedném szét kenyérkéknek, hanem egyben sütném meg, miben változna a sütési mód és idő?
    Jénaiban vagy lemezen ugyanúgy és mennyi ideig?
    Köszönöm a segítséget!!

    1. Ha egy vekniként kerül be a sütőbe, akkor 40 percig süsd 220 fokon, vagy addig amíg kopogós nem lesz az alja. Lehet, hogy el lehet menni 45 percig is. Ha nagyon barnulni kezd, takard alufóliával! Sok sikert. Szívesen vennék egy fotót az elkészült műről.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük