Szilvás tejpite recept

Nem tudok elszakadni a francia édességektől, pedig már a végét járom – nincs hasnyálmirigy amelyik elbírná azt a cukormennyiséget ami a francia péksütikbe kerül alkalmasint. Képtelenek visszafogottan ízesíteni, csömör a köbön minden édes sütijük.

Szörnyethalás előtt nem sokkal (kb. két éve) úgy gondoltam, hogy a torkosságnak is van határa, ezért nem sokra rá, lelkes újdonsült mozgalmárként újragondoltam egyik legismertebb, nagy múltú sütijüket, a fekete cseresznyés clafoutis-t.

Ha diétás nem is, de mértéktartó lett a végeredmény. Csak előnyére vált a visszafogott édesítés. A gyümölcsök természetes savasságát már nem üti agyon az émelyítő édesség, sőt, kikandikál a tésztából és a rezgő vaníliás krémből némi sós íz is, ha az ember odafigyel egy kicsit. Alig mondhatjuk édesnek a pitét, leginkább csak a gyümölcs természetes édességét érezni, illetve ha elhagyjuk a cukorszórást, kiérezhetjük a vaj aromáját is.

Az eredeti francia recept fekete cseresznyével dolgozik. A hazai fajták közül egyedül a Szomolyai fekete alkalmas a sütibe. Kevés helyen lehet kapni, mélyhűtve egyáltalán nem, érési időben is csak 1-2 fővárosi piacon lelhető fel, ill. termőhelyén: Szomolya, Eger, Miskolc, Gyöngyös környékén. Nekünk van 10 termő fánk a Méti hegyen, bőven jutna sütibe a termésből, de én már régóta nem sütök cseresznyéset, mivel szilvával sokkal, de sokkal jobb lesz a végeredmény.
És nem akármilyen szilvával ám! Négy évszakossal. Igaz, a termőterülete ennek is nagyon behatárolt. Rendszerint a mirelit hűtők táján terem.
Érdekes, hogy friss gyümölccsel mennyire gyengécske lesz a végeredmény. Fagyasztottal viszont felülmúlhatatlanul ízletes. Még ilyet!

Elkészítési útmutató

Hozzávalók a 12 db 12 cm átmérőjű piteformához

Tészta

  • 55 dkg BL55 liszt
  • 30 dkg 82%-os vaj
  • 7 g só
  • csipetnyi kristálycukor
  • 2 tojás
  • 3-4 evőkanál tej

Krém

  • 4 tojás
  • 16 dkg BL55 liszt
  • 2 evőkanál kukoricaliszt
  • 4 evőkanál szilvapálinka
  • 8 dkg kristálycukor
  • 40 g bourbon vaníliás cukor
  • 3 dl tej
  • 16 dkg vaj
  • 70 dkg mélyhűtött felezett szilva

Kedvenc könyveim

Neked is érdemes beszerezni valamelyiket.
Belinkeltem őket:

Praktikák

Macerás péksütemény, de megéri a fáradtságot. Szánjunk rá 3 órát, igaz, csak 30 percre kényszerít az asztalhoz.

Én falásnyi pitéket sütök, de nem haragszom meg érte, ha egy nagy gyümölcstorta formával dolgozol. Vagy kerámiatálban sütöd meg. Kezdetben azért mégis csak szerencsésebb kis formákban sütni, ugyanis amíg nem vagy ura a receptnek, becsúszhat egy kicsit lágyabb krém, és ilyenkor bizony hajlamos terülni szeletelés után. Kis formában viszont a tészta abroncsa mindvégig egyben tartja. Aki evett már gyrost pitában, tudja miről van szó!

A linzertészta “vakra sütését” egy külön cikkben részletesen bemutatom, olvasd el!

Szilva helyett kipróbálhatsz más gyümölcsöket is. Nekem a meggy, az áfonya, az eper és a málna vált be leginkább.

A vaj nem helyettesíthető margarinnal. Soha. És még valami. Mivel a magyar vaj még mindig a tejipar mostohagyereke, inkább német vajat használj. Olcsóbb, jobb. Sajnos.

A kristályvanillinnél jobb a bourbon vaníliás cukor.

Elkészítés

  1. Keverjük el az átszitált lisztet a sóval és a cukorral.
  2. A tojást verjük fel.
  3. A lágy vajat és a tojást gyúrjuk össze a liszttel. Képlékeny, gyurmázható, zsíros tésztát kapunk. 1-2 perc után egyneművé válik.
  4. Állítsuk be az állagát pár kanál hideg tejjel. Ha túl kemény marad, nehezen nyújtható, ha túl lágy lesz, nem formatartó.
  5. Gömbölyítsük le a tésztát, tegyük fóliába, és a hűtőszekrényben pihentessük 1 órán át.
  6. Közben készítsük el a tejkrémet: verjük fel az egész tojásokat. Robotgéppel keverjük bele a liszteket.
  7. Fokozatosan adjuk hozzá az olvasztott vajat, a pálinkát és a cukrokat, majd legvégül a hideg tejet.
  8. Az egyneműsített híg palacsintatésztát tegyük fél órára hűtőbe.
  9. Vegyük ki a megdermedt tésztát, és nyújtsuk 3 mm vastagságúra. Nem baj ha szakad, újragyúrható, összeforrasztható.
  10. Béleljük ki tésztával a kivajazott formákat, majd szurkáljuk meg villával az alját, hogy a sütés közben keletkező gőzök szabadon távozhassanak.
  11. Süssük vakra 180 ℃-on, 15 perc alatt. Majd süssük tovább sütőbab nélkül mindaddig, amíg aranysárga, világosbarna nem lesz a színe (5-7 perc).
  12. Hagyjuk a formában a tésztát. Ebben fogjuk készre sütni.
  13. 10 perc pihentetés, hűlés után töltsük fel jó szorosra a fagyos gyümölccsel a kosárkákat, majd merőkanállal öntsük nyakon a szilvát. A krém a forma pereméig érjen.
  14. 210 ℃-ra felmelegített sütőben süssük készre 20-25 perc alatt. A tészta akkor van kész, ha már nem gyöngyözik a teteje, ha bebőrösödött, és aranyló színe lett.
  15. A formában hagyjuk kihűlni.
  16. Kedvünk szerint díszítjük. Jól áll neki a tejszínhab, vagy a vékony cukorszórás.

A Facebookon is fent vagyok, sőt van ott egy remek Ki Mit Süt csoportunk is.


Várom a hozzászólásodat!

Az email-címed nem válik publikussá, és nem használjuk fel gonosz dolgokra.

*