Toast kenyér recept

Toast kenyér

(Nyár van, ráérek, iszonyú hosszú felvezetőt fogok most írni a recepthez. Ha nem vagy kíváncsi rám, és ugyan miért is lennél az, akkor itt egy direkt link a receptúrához.)

Régi vágyam vált valóra a napokban. Francia melegszendvics sütőt vettem a családomnak.
Kies ifjúságom legdrámaibb pillanataiban (éhezés, szakítás, pótérettségi, stb.) mindig vigaszt találtam aktuális világfájdalmamra abban a miskolci cukrászdában, ahol besamel mártással, pármai sonkát idéző csehszlovák húsáruval és zöldhagymával sült francia melegszendvicset szolgáltak fel a hét minden napján, nem kevésbé illusztris ínyencségek társaságában, mint teszem azt: málnaparfé csokoládéöntettel, vagy mindig friss dinnyesaláta zölddiómártással. Jólfésült társaságban ma már nem lenne ildomos felvágni egy ilyen hellyel, de Miskolcon, ’87-ben, a Széchenyi utca egy árkádja alatt még meghökkentette a forradalmi ifjúságot a dekadens nyugat ilyetén módon (is) történő térhódítása.

Na de, visszatérve eredeti témámhoz: van ez a sütő. A boltban pedig van az a vegyipari zacskós pékáru, ami szeletelt tósztkenyér néven hoz szégyent a fajtájára. A kettő viszont nem kompatibilis egymással. Nem a kenyér méretével van a gond. Nem is az állagával. Hanem a bűzével. Amit a vegyszerek bocsátanak ki magukból.
Zacskós toast kenyér: storno.

Mégis, mit tehet az, aki egészséges toast kenyeret kíván enni, és nem akar kifekélyesedett belekkel élni? A hagyományos vekni kilóg a formából, amelynek kérge fakéreggé keményedik sülés közben. Nem beszélve arról, hogy a pirítós is csak szögletes szeletként pirul meg szépen a szögletes sütőtérben. A kovászos kenyér és társai csak nyersen finomak. Ha tovább főnek, sülnek, nem lesznek hálásak érte.

Sütni kell tehát egy olyan formakenyeret, amelynek kalácsszerűen lágy a tésztája, de van tartása, egyenletesen lyuggatott, de nem tud beleköltözni a katicabogárka. Legyen vékony a héja ami csak pirítás után mutatja meg magát, és egyenletesen piruljon a kenyérpirítóban. A szendvicssütőben a bélzete kérgesedjen, és ne a héja, de ne is ázzon szét a belesütött krémektől, szaftos zöldségektől.
A rengeteg szempontot figyelembe véve, végül is a 7. próbálkozásra sikerült elkészítenem a világ egyik legegyszerűbb toast kenyerét, ami bár nem kelhet versenyre elállóságban a zacskós bolti rettenetekkel, de íze kárpótol bennünket érte.

Ne feledjük, hogy ez a kenyér csak pirítva mutatja meg igazi erényeit. Felvágatlanul 1 hétig megőrzi szelhetőségét. Nem morzsálódik, nem szottyosodik, nyúlósodik, és alakját megőrzi hosszú ideig. Alig kell pirítani ahhoz, hogy a pörzsanyagok megjelenjenek a felszínén.

Elkészítési útmutató

Hozzávalók a 60 dkg-os veknihez

 • 5 g élesztő
 • 25 dkg BL80 fehér kenyérliszt
 • 20 dkg BFF55 kétszer fogós rétesliszt
 • 8 g
 • 2 dkg vaj
 • 1 dl tej
 • 2 dl víz

Praktikák

További 3 dkg teljes kiőrlésű búzaliszttel ízesebbé-színesebbé tehetjük a tésztát.

A kenyérlisztet helyettesítheted finomliszttel.

25 cm hosszú, szögletes bádogformát használj, amelyet teljesen le kell fedni egy sütőlappal, vagy nagy jénaival sütés idejére, hogy felnőhessen rá a tészta. Csak így kerülhetjük el a kenyér púposodását. Jómódban, és/vagy Amerikában élő olvasóim beszerezhetik a világ legjobb toast kenyér sütő formáját (szinte szégyellem bevallani, hogy nekem van ilyen). Elég csak egy pillantást vetni a Pullman loaf pan képére, hogy elsírjuk magunkat a gyönyörűségtől.

Ha el akarod tolni a bélzet jellegét kalács irányba, akkor több vajat és tejet használj, ha inkább kenyér felé mennél, akkor csak 1 dkg vajat, illetve tej helyett is vizet tegyél a tésztába.

Elkészítés

 1.  Szitáljuk tálba a kenyérlisztet, majd keverjük hozzá a réteslisztet és a sót.
 2. Morzsoljuk el a lisztben a vajat.
 3. Hideg tej és víz elegyében oldjuk fel a nyers élesztőt, majd gyúrjuk egybe a lisztekkel.
 4. 30 percig pihentessük a masszát szobahőmérsékleten, légmentesen lezárt edényben (autolízis).
 5. 10 percig gyúrjuk a középkemény tésztát. Selymes, sima felületűvé válik a végére. Ha nagyon ragadna, kis liszttel szórjuk be gyúrás közben a felületét.
 6. Szobahőmérsékleten, 6 órán át kelesszük. Háromszorosára fog nőni.
 7. Ezt követően leeresztjük a tésztát. Könnyed mozdulatokkal átgyúrjuk, majd a kivajazott, lisztes formába illesztjük.
 8. Lefedve, 2-4 órán át kelesszük mindaddig, amíg el nem éri a forma szélét a megemelkedett tészta.
 9. 200 ℃-ra előmelegített sütőben 1 óra alatt készre sütjük.
 10. Sütőből kivéve, kiütjük a rácsra, és kihűtjük.

A Facebookon is fent vagyok, sőt van ott egy remek Ki Mit Süt csoportunk is. És itt is hozzászólhatsz – olyan magányosnak érzem magam a saját oldalamon. Kérdezz, adj tanácsot, oszd meg élményeidet!


Várom a hozzászólásodat!

Az email-címed nem válik publikussá, és nem használjuk fel gonosz dolgokra.

*