Vajas kifli recept

Vajas kifliSzámomra csak és kizárólag egyféle vajas kifli létezik. Az, amelyik vajjal készül. A vajtól lesz lágy, krémes, illatos a bélzete. És drága, kicsit drága. Nem panaszként mondom. Ez is erénye. Minőségi árunak magas a gyártási költsége.
Éppen ezért gondolom azt, hogy aki a “vajas kiflit” 25 forintért árulja: áruló. Ő az, aki margarinnal, olajjal, térfogatnövelőkkel varázsol, és nem a klasszikus receptet követi.
Pedig legalább 100 éve létezik a főtt-sült vajas kifli receptúra, rászokhattunk volna már, de az utóbbi évtizedekben kiment a divatból.
Néhány kivételtől eltekintve, a bolti vajas kiflik nagy része fatális tévedés áldozata.

Vajas kifli lecsavarintvaEmlékezzetek vissza, hogy milyen volt gyermek-ifjú-leánykorotok kiflije. Felsorolom, hogy én mire emlékszem belőle: kettétörve nem roppant, hanem rugalmasan-nyúlósan vált szét a tésztája. A bélzet csigaszerűen tekeredett le. A kifejtett bélzetet rugalmas gombóccá gyúrhattad, nem morzsálódott. Másnap is puha volt, nem ráncosodott, szikkadt meg. És volt súlya.

Ugye-ugye?! De nehéz is mostanság ilyen jellegű kiflit kapni.

Pedig rém egyszerű a receptje. Örömmel megosztom veletek. A sokak által csak “békebeliként” emlegetett vajas kiflit Szilassy Alfonz, háború előtti pék- és cukrászipari tankönyvének receptúrája alapján készítettem el.

Elkészítési útmutató

Hozzávalók a 8 db 8 dkg-os kiflihez

  •  15 g élesztő
  • 45 dkg BL80 liszt
  • 6 dkg vaj
  • 2,5 dl tej
  • 9 g
  • csipet cukor

Praktikák

A BL80-as liszt nem más, mint a bolti forgalomban is kapható fehér kenyérliszt.

A tejet forraljuk fel, majd hűtsük vissza üzemi hőmérsékletre. A fölét szedjük le. Ezzel a módszerrel elejét vesszük a sikér károsodásának, megöljük a konkurrens fehérjéket.

A kiflik formázásáról beszúrtam egy képet a receptúra végére. Ha van jobb/jól bevált feltekerési módszered, bátran  használd azt!

A kiflik frissen, már kihűlve a legízletesebbek, de még másnaposan is százszor jobbak mint a nagyáruháziak.

A kiflik tetejére durva, nagyszemű sót is szórhatsz, közvetlenül a főzővízből való kiemelésük után.

Elkészítés

  1. A kiforralt, langyosra visszahűtött tejben oldjunk fel egy csipetnyi cukrot, és futtassuk fel benne az élesztőt.
  2. Az átszitált lisztben morzsoljuk el a vajat. Adjuk hozzá a többi hozzávalót is, és gyúrjunk belőle félkemény, fényes, rugalmas tésztát, kb. 10-15 perc alatt.
  3. Konyharuha alatt, meleg helyen kelesszük 2 órán át. Akkor lesz jó a tészta, ha megduplázta eredeti térfogatát.
  4. Osszuk 8 részre, és lisztezett deszkán nyújtsuk gomba alakúra (lásd a recept végén lévő fotót).
  5. Tekerjük fel szorosan a tésztát. Hajtsuk félhold alakúra.
  6. Konyharuha alatt pihentessük 30-45 percen át. Akkor áll készen a tésztánk a következő kínzásokra, ha szemmel láthatóan jól megduzzadt, puhás a teste, és az ujjunk helye sokáig ott marad a felületén.
  7. Széles szájú lábasban, serpenyőben, kb. 10 cm magasságig töltött forró, lassan bugyborékoló vízben 30 mp-en át, egyesével főzzük meg a kifliket. Ha képesnek érzed magad rá, forgatás nélkül, sütőlapáttal, széles fejű fakanállal, TV távirányítóval tartsd lenyomva a víz alatt őket. Ám ha folyton kicsusszan a kezünk alól a tészta, és fel-felszökik a felszínre, vagy összenyomódik, akkor hagyjuk békén úszkálni, és inkább félidőben forgassuk meg. Fő a békesség.
  8. Majd óvatosan emeljük ki a vízből, csöpögtessük le, és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük rá. Pár pillanatig még igazíthatunk rajta, utána viszont gyökeret ereszt, nem lehet áthelyezni.
  9. 200 ℃-ra előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütjük.
  10. A sütőből kivéve, azonnal átpakoljuk rácsra, és ott hagyjuk kihűlni.

A Facebookon is fent vagyok, sőt van ott egy remek Ki Mit Süt csoportunk is.

33 hozzászólás

  1. markobori

    Nagyon szeretem a blogodat, élvezetes a stílusod is, nemcsak a finomságok, amiket leírsz nekünk. Sokszor megnevettetsz, és ezért a mai világban piros pont jár. Sok sikert a “pékesség”-ben, neked is, nekünk is. Üdvözlettel: Markó Borbála

  2. Gáspár Magdolna

    Elkészültek a kiflik, jól sikerültek, pedig a TV távirányítót nem is használtam.
    Köszönöm a receptet!

  3. Ági

    Jelentem én is elkészítettem ma, MENNYEI finom. A recept megy a jól beváltak közé.
    Én lapáttal szorítottam őket a fazékba.

  4. krisssz

    Hogy én ezt a blogot eddig méééé nem ismertem??? Még olvasni is élvezet, imádom a stílusod:) A recepteket még nem próbáltam, miután ismeretségünk alig egy órás, de most azonnal nekiállok ennek a kiflinek.

  5. ludanyo

    Takarítás közben kezdtem el olvasni a blogod (amíg száradt a felmosott konyhakő) – ennek már jó órája, a kő rég felszáradt, én meg csak csapongok ide-oda, olvasom a posztjaidat és élvezem nagyon :) Sütni is fogok belőle, talán ez a vajas kifli lesz az első. Gratulálok a blogodhoz!

    1. BBBB

      Nedves konyhakőre amúgy se tanácsos rálépni. Nagyon köszönöm a dícsérő szavakat, süss minél többet!

  6. csöre

    ez jónak túnik, ki fogom próbálni, de ha ismered a főtt perecet is AKKor légyszíves tedd közzé azt is, köszi

    1. BBBB

      Köszönöm a bizalmat. Van egy 70 éves főtt perec receptem, napokon belül lesütöm, hogy legyen miről beszámolnom. Köszönöm, hogy felhívta rá a fiygelmemet!

  7. Hajósi Edit

    Bizony igaz a vajas kiflivel kapcsolatos leírás!Alig várom,hogy kipróbálhassam ezt a receptet,meg jó párat még!Hamarosan visszatérek erre a “Boldog Briós” Blogra :)! Addig is további sok sikeres recepteket,hozzászólásokat!

  8. Koós Ildikó

    most jöttem erre az oldalra, s ahogy olvasom a recepteket, jóknak tűnnek! :) egy gondot látok, h nálunk csak BL55 -s liszt van. ebből sikerülhet??

      1. Kata

        Nagyon meleg van, kint és bent is ma, úgyhogy nem vártam, óriás lett és egyébként is végezni akartam a formázással, amíg Medárd alszik ;-)Szerintem jó lesz, még a sütőben vannak a kiflik…

  9. ili

    Gratulálok, tényleg nagyon “ízletes” a blogod. Még sokat csemegézek belőle, majd küldöm az eredményeket.

  10. Simon Beata

    Szia
    Én is szerettem volna megcsinálni ezt a receptet hát nekem ilyen liszt és tej arányokkal kemény tendes gyúrható tészta jött ki? Haknalban kelltem ezért és most szomorú vagyok hogy ez lett belőle.
    Köszönöm

  11. Andi

    Szia! Én tegnap sütöttem először kiflit és a Te receptedet választottam. Nem bántam meg! Nagyon jó lett! Az lenne a kérdésem, hogy ha fagyasztani szeretnék belőle, akkor melyik stádiumban érdemes? Köszönöm! Andi

  12. Tunde Vasinca

    Koszonom.nagyon a receptet nagyon reg keresem a gyerekori kifli receptet de orulok hogy ratalaltam nagyon finom lett !!!

  13. Tímea

    Szia , nagyon tetszik a recept es szeretnem kipróbálni,de itt ahol en elek csak szárított élesztő kapható. Abból mennyi kellene a recepthez?


Várom a hozzászólásodat!

Az email-címed nem válik publikussá, és nem használjuk fel gonosz dolgokra.

*