Számomra csak és kizárólag egyféle vajas kifli létezik. Az, amelyik vajjal készül. A vajtól lesz lágy, krémes, illatos a bélzete. És drága, kicsit drága. Nem panaszként mondom. Ez is erénye. Minőségi árunak magas a gyártási költsége.
Éppen ezért gondolom azt, hogy aki a „vajas kiflit” 25 forintért árulja: áruló. Ő az, aki margarinnal, olajjal, térfogatnövelőkkel varázsol, és nem a klasszikus receptet követi.
Pedig legalább 100 éve létezik a főtt-sült vajas kifli receptúra, rászokhattunk volna már, de az utóbbi évtizedekben kiment a divatból.
Néhány kivételtől eltekintve, a bolti vajas kiflik nagy része fatális tévedés áldozata.
Emlékezzetek vissza, hogy milyen volt gyermek-ifjú-leánykorotok vajas kiflije. Felsorolom, hogy én mire emlékszem belőle: kettétörve nem roppant, hanem rugalmasan-nyúlósan vált szét a tésztája. A bélzet csigaszerűen tekeredett le. A kifejtett bélzetet rugalmas gombóccá gyúrhattad, nem morzsálódott. Másnap is puha volt, nem ráncosodott, szikkadt meg. És volt súlya.
Ugye-ugye?! De nehéz is mostanság ilyen jellegű vajas kiflit kapni.
Pedig rém egyszerű a receptje. Örömmel megosztom veletek. A sokak által csak „békebeliként” emlegetett vajas kiflit Szilassy Alfonz, háború előtti pék- és cukrászipari tankönyvének receptúrája alapján készítettem el.
Vajas kifli elkészítése
Hozzávalók a 8 db 8 dkg-os vajas kiflihez
Praktikák
A BL80-as liszt nem más, mint a bolti forgalomban is kapható fehér kenyérliszt.
A tejet forraljuk fel, majd hűtsük vissza üzemi hőmérsékletre. A fölét szedjük le. Ezzel a módszerrel elejét vesszük a sikér károsodásának, megöljük a konkurens fehérjéket.
A vajas kiflik formázásáról beszúrtam egy képet a receptúra végére. Ha van jobb/jól bevált feltekerési módszered, bátran használd azt!
A kiflik frissen, már kihűlve a legízletesebbek, de még másnaposan is százszor jobbak mint a nagyáruháziak.
A kiflik tetejére durva, nagyszemű sót is szórhatsz, közvetlenül a főzővízből való kiemelésük után.
Elkészítése
- A kiforralt, langyosra visszahűtött tejben oldjunk fel egy csipetnyi cukrot, és futtassuk fel benne az élesztőt.
- Az átszitált lisztben morzsoljuk el a vajat. Adjuk hozzá a többi hozzávalót is, és gyúrjunk belőle félkemény, fényes, rugalmas tésztát, kb. 10-15 perc alatt.
- Konyharuha alatt, meleg helyen kelesszük 2 órán át. Akkor lesz jó a tészta, ha megduplázta eredeti térfogatát.
- Osszuk 8 részre, és lisztezett deszkán nyújtsuk gomba vagy ovális alakúra.
- Tekerjük fel szorosan a tésztát. Hajtsuk félhold alakúra.
- Konyharuha alatt pihentessük 30-45 percen át. Akkor áll készen a tésztánk a következő kínzásokra, ha szemmel láthatóan jól megduzzadt, puhás a teste, és az ujjunk helye sokáig ott marad a felületén.
- Széles szájú lábasban, serpenyőben, kb. 10 cm magasságig töltött forró, lassan bugyborékoló vízben 30 mp-en át, egyesével főzzük meg a kifliket. Ha képesnek érzed magad rá, forgatás nélkül, sütőlapáttal, széles fejű fakanállal, TV távirányítóval tartsd lenyomva a víz alatt őket. Ám ha folyton kicsusszan a kezünk alól a tészta, és fel-felszökik a felszínre, vagy összenyomódik, akkor hagyjuk békén úszkálni, és inkább félidőben forgassuk meg. Fő a békesség.
- Majd óvatosan emeljük ki a vízből, csöpögtessük le, és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük rá. Pár pillanatig még igazíthatunk rajta, utána viszont gyökeret ereszt, nem lehet áthelyezni.
- 200 ℃-ra előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütjük.
- A sütőből kivéve, azonnal átpakoljuk rácsra, és ott hagyjuk kihűlni.
A Facebookon is fent vagyok, sőt van ott egy remek Ki Mit Süt csoportunk is.
Nagyon szeretem a blogodat, élvezetes a stílusod is, nemcsak a finomságok, amiket leírsz nekünk. Sokszor megnevettetsz, és ezért a mai világban piros pont jár. Sok sikert a „pékesség”-ben, neked is, nekünk is. Üdvözlettel: Markó Borbála
Bori, nagyon kedves vagy.
Visszavárlak!
Elkészültek a kiflik, jól sikerültek, pedig a TV távirányítót nem is használtam.
Köszönöm a receptet!
Ez hihetetlen, ilyen szorgalmas látogatóm még nem volt soha sem.
Csillagos ötös!
Jelentem én is elkészítettem ma, MENNYEI finom. A recept megy a jól beváltak közé.
Én lapáttal szorítottam őket a fazékba.
Éljen!
Éljen bizony!
Még-még-még ilyen receptet!
Hogy én ezt a blogot eddig méééé nem ismertem??? Még olvasni is élvezet, imádom a stílusod:) A recepteket még nem próbáltam, miután ismeretségünk alig egy órás, de most azonnal nekiállok ennek a kiflinek.
Nagyon kedves vagy, köszönöm! Várom az élménybeszámolókat.
Takarítás közben kezdtem el olvasni a blogod (amíg száradt a felmosott konyhakő) – ennek már jó órája, a kő rég felszáradt, én meg csak csapongok ide-oda, olvasom a posztjaidat és élvezem nagyon :) Sütni is fogok belőle, talán ez a vajas kifli lesz az első. Gratulálok a blogodhoz!
Nedves konyhakőre amúgy se tanácsos rálépni. Nagyon köszönöm a dícsérő szavakat, süss minél többet!
ez jónak túnik, ki fogom próbálni, de ha ismered a főtt perecet is AKKor légyszíves tedd közzé azt is, köszi
Köszönöm a bizalmat. Van egy 70 éves főtt perec receptem, napokon belül lesütöm, hogy legyen miről beszámolnom. Köszönöm, hogy felhívta rá a fiygelmemet!
Bizony igaz a vajas kiflivel kapcsolatos leírás!Alig várom,hogy kipróbálhassam ezt a receptet,meg jó párat még!Hamarosan visszatérek erre a „Boldog Briós” Blogra :)! Addig is további sok sikeres recepteket,hozzászólásokat!
Én pedig várom a híreket az elkészült művekről!
most jöttem erre az oldalra, s ahogy olvasom a recepteket, jóknak tűnnek! :) egy gondot látok, h nálunk csak BL55 -s liszt van. ebből sikerülhet??
Igen, tökéletes lesz finomliszttel is.
Csaba! Kell a 2 óra kelesztés, mindenképp? 1 óra után ki akar jönni a kelesztőtálamból….
Nem, dehogy, a lényeg, hogy duplázzon!
Nagyon meleg van, kint és bent is ma, úgyhogy nem vártam, óriás lett és egyébként is végezni akartam a formázással, amíg Medárd alszik ;-)Szerintem jó lesz, még a sütőben vannak a kiflik…
Gratulálok, tényleg nagyon „ízletes” a blogod. Még sokat csemegézek belőle, majd küldöm az eredményeket.
Köszönöm, várom a híreket!
Szia
Én is szerettem volna megcsinálni ezt a receptet hát nekem ilyen liszt és tej arányokkal kemény tendes gyúrható tészta jött ki? Haknalban kelltem ezért és most szomorú vagyok hogy ez lett belőle.
Köszönöm
Végül is mi volt a gond? Sűrű lett a tészta?
Pedig annyira szép amit te készítettél
Fuss neki még egyszer, beszéljük át privátban!
Szia! Én tegnap sütöttem először kiflit és a Te receptedet választottam. Nem bántam meg! Nagyon jó lett! Az lenne a kérdésem, hogy ha fagyasztani szeretnék belőle, akkor melyik stádiumban érdemes? Köszönöm! Andi
Szia, a sütőbe vetés előtt kell elkapni a kiflit és lemélyhűteni.
Szeretném kérdezni,hogy tojás nem is kell bele?
Nem kell.
Nagyon finom,ropogós lett,belül puha.
Köszönöm.
Koszonom.nagyon a receptet nagyon reg keresem a gyerekori kifli receptet de orulok hogy ratalaltam nagyon finom lett !!!
Szia , nagyon tetszik a recept es szeretnem kipróbálni,de itt ahol en elek csak szárított élesztő kapható. Abból mennyi kellene a recepthez?