Angol zsemle recept

Zsemléim

Nem akartam a névadással senkit megijeszteni. Eredeti neve ugyanis a Kentish huffkin zsemle volt, de mivel ez majdnem olyan ijesztően hangzik mint a Graves-Basedow kór, ezért magyarítottam, megszelidítettem az elnevezést és a receptúrát is.
Joggal kérdezhetnéd: hogyan került hozzám egy kenti péksütemény? Mit tud, hogy érdemes volt kipróbálni, megkóstolni, közzétenni? Mitől több, mint a mi vizes zsemlénk?
A válasz egyszerű: más. Nagyon szép a héja, a búzadara-szemcsék kiülnek rá. Köldöke szexi, bélzete lágy, mégis kenyeres ízű. Sokáig eláll, nem szottyad, nem porlik. Illatos.
És bár nem fog a jól megszokott zsemléink helyébe lépni, aki érez magában egy kis kalandvágyat, hamar megsüti.

Elkészítési útmutató

Hozzávalók a 6 db. 10 dkg-os zsemléhez

  • 3 g élesztő
  • 25 dkg BL80 liszt
  • 25 dkg BFF55 liszt
  • 9 g só
  • 2,5 dl víz

Praktikák

Hideg vízzel dagassz!

A BFF55-ös liszt helyett használhatsz másmilyen réteslisztet is.

A zsemle legömbölyítéséről egy korábbi recepthez készítettem videót, nézd meg!

Elkészítés

  1. Az átszitált kenyérliszthez hozzáöntjük a réteslisztet. Elkeverjük benne a sót és a vízben oldott élesztőt.
  2. Kemény, rugalmas, tompa fényű tésztát gyúrunk 5 perc alatt.
  3. Nyirkos konyharuha alatt kelesztjük a tésztát szobahőmérsékleten 7 órán át.
  4. Hengerré formázzuk, és 6 felé vágjuk.
  5. Legömbölyítjük a zsemléket.
  6. Sütőpapírra helyezve, konyharuha alatt kelesztjük további 2 órán át.
  7. Közben előmelegítjük a sütőt 200 ℃-ra.
  8. A zsemlék tetejét mutatóujjunkkal tövig benyomjuk.
  9. Bevetjük a sütőbe, és 20 percig sütjük.
  10. A sütési idő vége felé bespriceljük a zsemléket hideg vízzel.
  11. Rácson hagyjuk kihűlni. Hidegen fogyasztjuk.

A Facebookon is fent vagyok, sőt van ott egy remek Ki Mit Süt csoportunk is. Csatlakozz!


Várom a hozzászólásodat!

Az email-címed nem válik publikussá, és nem használjuk fel gonosz dolgokra.

*