Miféle szerzet ez?
Nem, nem a bölcsességfogam öltött testet (bár amikor kisült, első dolgom volt, hogy legkedvesebb fogorvosomhoz vigyek belőle – éppen előtte kezelt gyökértöméssel).
Ez itt kérem szépen, a citromos-kakukkfüves kenyérke. Volt 5 darab belőle, nem egészen 2 percig. Elszámoltam magam. Minimum a tripláját kell egy négy fős családban lesütni ahhoz, hogy senki ne legyen rá kiéhezve.
Elkészítési útmutató
Hozzávaló az 5 db 8 dkg-os fonathoz
- 6 g élesztő
- 23 dkg BL80 liszt
- 2 dl víz
- 2 teáskanál friss kakukkfű
- 2 g citromhéj
- 4 g só
- 2 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
- 1 dkg vaj
Praktikák
Ha be tudunk szerezni BL112-es lisztet, inkább azzal dolgozzunk.
In vivo csak a bio citrom héját használhatjuk nyugodt lelkiismerettel, a dömpingáru telis tele van bifenillel (E230), orto-fenil-fenollal (E231) és/vagy nátrium-orto-fenil-fenoláttal (E232). Mind egytől egyig méreg. Bio citrom a lidliben 400 forint egy neccel, aminek a héja egy évig elegendő muníciót ad nekünk sütemények, kenyerek sütéséhez.
A citromhéjat belső, szivacsos fehér bundája nélkül használjuk fel, 5 perc előfőzést követően.
Friss kakukkfűvel süss, de előtte aprítsd finomra!
A formázás mikéntje saját kreativitásunkon múlik. Megpróbálhaszt az enyémnél normálisabb masnit is készíteni, nem sértődöm meg, de kettős, hármasfonással is kísérletezhetsz. Csak számolj azzal, hogy a tészta sülés közben is hízni fog!
Elkészítés
- Készítsünk előtésztát. 12 órával a tervezett sütési idő előtt keverjünk ki 10 dkg átszitált kenyérlisztet, 1 dl hideg, klórtól kiszellőztetett vizet, a benne oldott 3 g élesztővel és az apróra vágott, zúzott citromhéjjal, kakukkfűvel. Légmentesen lefedve pihentessük a hűtőszekrényben.
- Alig fél nap múlva vegyük ki a hűtőből az időközben jól beindult masszát, és akklimatizáljuk 30 percen át szobahőmérsékleten.
- Közben a vajat olvasszuk fel.
- Gyúrjuk az előtésztába az összes hozzávalót. 20 kemény, szenvedélyes perc után is még mindig ragadós, lágy lesz a tésztánk. Nem szabad elkeseredni, kész vagyunk.
- Légmentesen lezárva meleg helyen pihentetjük 50-60 percen át.
- Lisztes nyújtódeszkán 5 részre osztjuk, hurkákat söndörgetünk belőlük. Masnihoz egyet/ kenyerenként, fonatokhoz pedig kettőt, hármat, stb.
- Formázzuk. Legyen lisztes a tészta, ne söpörjük le róla, ha beleragad. Jól fog állni neki, ha kisült.
- Meleg helyen, légmentesen lezárva tovább kelesztjük 45 percig.
- 220 ℃-ra előmelegített sütőben süssük 20 percen át.
- Ha elkészült, rácsra vetjük, és megvárjuk amíg kiszuszogja magát.
Nagyon kedves, szeretni való kenyérkét kapunk a végén. A citrom szépen belehelyezkedik a sós, fűszeres ízkombinációba. A tészta roppanós, szellős, hófehér. Nagyon jók az emlékeim róla. Kíváncsi vagyok, hogy másoknak milyen lesz? Írjátok majd meg!
A Facebookon is fent vagyok, sőt van ott egy remek Ki Mit Süt csoportunk is.