Citromos masni recept

Citromos kenyérMiféle szerzet ez?
Nem, nem a bölcsességfogam öltött testet (bár amikor kisült, első dolgom volt, hogy legkedvesebb fogorvosomhoz vigyek belőle – éppen előtte kezelt gyökértöméssel).
Ez itt kérem szépen, a citromos-kakukkfüves kenyérke. Volt 5 darab belőle, nem egészen 2 percig. Elszámoltam magam. Minimum a tripláját kell egy négy fős családban lesütni ahhoz, hogy senki ne legyen rá kiéhezve.

Elkészítési útmutató

Hozzávaló az 5 db 8 dkg-os fonathoz

 • 6 g élesztő
 • 23 dkg BL80 liszt
 • 2 dl víz
 • 2 teáskanál friss kakukkfű
 • 2 g citromhéj
 • 4 g
 • 2 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
 • 1 dkg vaj

Praktikák

Ha be tudunk szerezni BL112-es lisztet, inkább azzal dolgozzunk.

In vivo csak a bio citrom héját használhatjuk nyugodt lelkiismerettel, a dömpingáru telis tele van bifenillel (E230), orto-fenil-fenollal (E231) és/vagy nátrium-orto-fenil-fenoláttal (E232). Mind egytől egyig méreg. Bio citrom a lidliben 400 forint egy neccel, aminek a héja egy évig elegendő muníciót ad nekünk sütemények, kenyerek sütéséhez.

A citromhéjat belső, szivacsos fehér bundája nélkül használjuk fel, 5 perc előfőzést követően.

Friss kakukkfűvel süss, de előtte aprítsd finomra!

A formázás mikéntje saját kreativitásunkon múlik. Megpróbálhaszt az enyémnél normálisabb masnit is készíteni, nem sértődöm meg, de kettős, hármasfonással is kísérletezhetsz. Csak számolj azzal, hogy a tészta sülés közben is hízni fog!

Elkészítés

 1. Készítsünk előtésztát. 12 órával a tervezett sütési idő előtt keverjünk ki 10 dkg átszitált kenyérlisztet, 1 dl hideg, klórtól kiszellőztetett vizet, a benne oldott 3 g élesztővel és az apróra vágott, zúzott citromhéjjal, kakukkfűvel. Légmentesen lefedve pihentessük a hűtőszekrényben.
 2. Alig fél nap múlva vegyük ki a hűtőből az időközben jól beindult masszát, és akklimatizáljuk 30 percen át szobahőmérsékleten.
 3. Közben a vajat olvasszuk fel.
 4. Gyúrjuk az előtésztába az összes hozzávalót. 20 kemény, szenvedélyes perc után is még mindig ragadós, lágy lesz a tésztánk. Nem szabad elkeseredni, kész vagyunk.
 5. Légmentesen lezárva meleg helyen pihentetjük 50-60 percen át.
 6. Lisztes nyújtódeszkán 5 részre osztjuk, hurkákat söndörgetünk belőlük. Masnihoz egyet/ kenyerenként, fonatokhoz pedig kettőt, hármat, stb.
 7. Formázzuk. Legyen lisztes a tészta, ne söpörjük le róla, ha beleragad. Jól fog állni neki, ha kisült.
 8. Meleg helyen, légmentesen lezárva tovább kelesztjük 45 percig.
 9. 220 ℃-ra előmelegített sütőben süssük 20 percen át.
 10. Ha elkészült, rácsra vetjük, és megvárjuk amíg kiszuszogja magát.

Nagyon kedves, szeretni való kenyérkét kapunk a végén. A citrom szépen belehelyezkedik a sós, fűszeres ízkombinációba. A tészta roppanós, szellős, hófehér. Nagyon jók az emlékeim róla. Kíváncsi vagyok, hogy másoknak milyen lesz? Írjátok majd meg!

A Facebookon is fent vagyok, sőt van ott egy remek Ki Mit Süt csoportunk is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük