Gazdag kenyér. Gazdag ízekben, illatban, tápértékben, kalóriában. Sós-fűszeres ízek uralják, illata mint a kovászos kenyéré, a dió tarkára színezi a nyirkos tésztát, héja ropogós, tojáshéj. Egyszóval. Fájin.
Már-már péksütemény, annyi minden van benne, mint egy töltött kalácsban. Nem is kell vajon kívül semmi más hozzá, maximum egy kis étvágy.
Elkészítési útmutató
Hozzávalók a 65 dkg-os kenyérhez
- 5 g élesztő
- 20 dkg BL80 liszt
- 20 dkg kétszer fogós rétesliszt
- 2 dkg mazsola
- 2 dkg dióbél
- 8 g só
- 2,5 dl víz
Praktikák
Tudom, hogy nehéz hozzájutni, de ha mégis sikerül, használj 112-es lisztet a 80-as helyett.
Ha nem szereted a színes tésztát, süss pirított dióval. Ha megpörkölődik a héja, könnyen le tudod morzsolni. A fehér dióbél nem színezi meg a bélzetet.
Cifrázhatod a receptet azzal, hogy a mazsolát egy álló napig áztatod valamilyen általad kedvelt borban.
Selymesebb lesz a bélzet, ha egy evőkanál étolajat (napraforgó-, szőlőmag-, dió- vagy olivaolajat) is beledagasztunk.
A diót helyettesítheted mandulával, vagy törökmogyoróval. A mazsola elhagyható.
Hideg vízzel dagasztunk, nem sürgetjük a tészta érési folyamatát.
Sütés közben csináljunk gőzt a sütőtérben. Tegyünk be egy kislábasnyi vizet alulra. Mire kész a kenyér, mind elpárolog.
Elkészítés
- Szitáljuk tálba a liszteket. Keverjük el benne a sót és az élesztős vizet. Ne dolgozzuk ki a tésztát, csak egyneműsítsük.
- Lefedve, hogy ki ne száradjon, szobahőmérsékleten érleljük 4 órán keresztül.
- Átdagasztjuk a dióval és a mazsolával 5 perc alatt. Lágy, ragacsos a tészta. El lehet viselni.
- 1 óra hosszán át kelesztjük lefedve, 20-22 ℃-on.
- Lisztezett deszkán formázzuk.
- Lefedve 1 órán át hizlaljuk a cipót.
- Kedvünk szerinti bemetszésekkel ékesítjük.
- 210 ℃-ra előmelegített gőzös sütőben 45 perc alatt készre sütjük.
- Rácsra emeljük, és egy órán át hagyjuk hívelni (idegen szóval: hűlni).
Ennyi. Semmi extra. 10 éves kortól már meg lehet próbálni az elkészítését. Amilyen könnyű vele dolgozni, olyan különleges és rafinált ízre, megjelenésre.
A Facebookon is fent vagyok, sőt van ott egy remek Ki Mit Süt csoportunk is. Csatlakozz!
Örülök, hogy rátaláltam erre a receptre, ma el is készítettem. Jól sikerült!
Szia!
Örülök, hogy tetszik, a családomnak is ez a kedvence.