Diós-mazsolás kenyér recept

Kenyerem bele

Gazdag kenyér. Gazdag ízekben, illatban, tápértékben, kalóriában. Sós-fűszeres ízek uralják, illata mint a kovászos kenyéré, a dió tarkára színezi a nyirkos tésztát, héja ropogós, tojáshéj. Egyszóval. Fájin.
Már-már péksütemény, annyi minden van benne, mint egy töltött kalácsban. Nem is kell vajon kívül semmi más hozzá, maximum egy kis étvágy.

Elkészítési útmutató

Hozzávalók a 65 dkg-os kenyérhez

  • 5 g élesztő
  • 20 dkg BL80 liszt
  • 20 dkg kétszer fogós rétesliszt
  • 2 dkg mazsola
  • 2 dkg dióbél
  • 8 g só
  • 2,5 dl víz

Praktikák

Tudom, hogy nehéz hozzájutni, de ha mégis sikerül, használj 112-es lisztet a 80-as helyett.

Ha nem szereted a színes tésztát, süss pirított dióval. Ha megpörkölődik a héja, könnyen le tudod morzsolni. A fehér dióbél nem színezi meg a bélzetet.

Cifrázhatod a receptet azzal, hogy  a mazsolát egy álló napig áztatod valamilyen általad kedvelt borban.

Selymesebb lesz a bélzet, ha egy evőkanál étolajat (napraforgó-, szőlőmag-, dió- vagy olivaolajat) is beledagasztunk.

A diót helyettesítheted mandulával, vagy törökmogyoróval. A mazsola elhagyható.

Hideg vízzel dagasztunk, nem sürgetjük a tészta érési folyamatát.

Sütés közben csináljunk gőzt a sütőtérben. Tegyünk be egy kislábasnyi vizet alulra. Mire kész a kenyér, mind elpárolog.

Elkészítés

  1. Szitáljuk tálba a liszteket. Keverjük el benne a sót és az élesztős vizet. Ne dolgozzuk ki a tésztát, csak egyneműsítsük.
  2. Lefedve, hogy ki ne száradjon, szobahőmérsékleten érleljük 4 órán keresztül.
  3. Átdagasztjuk a dióval és a mazsolával 5 perc alatt. Lágy, ragacsos  a tészta. El lehet viselni.
  4. 1 óra hosszán át kelesztjük lefedve, 20-22 ℃-on.
  5. Lisztezett deszkán formázzuk.
  6. Lefedve 1 órán át hizlaljuk a cipót.
  7. Kedvünk szerinti bemetszésekkel ékesítjük.
  8. 210 ℃-ra előmelegített gőzös sütőben 45 perc alatt készre sütjük.
  9. Rácsra emeljük, és egy órán át hagyjuk hívelni (idegen szóval: hűlni).

Ennyi. Semmi extra. 10 éves kortól már meg lehet próbálni az elkészítését. Amilyen könnyű vele dolgozni, olyan különleges és rafinált ízre, megjelenésre.

A Facebookon is fent vagyok, sőt van ott egy remek Ki Mit Süt csoportunk is. Csatlakozz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:

  1. Örülök, hogy rátaláltam erre a receptre, ma el is készítettem. Jól sikerült!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük