Falusi fehér kenyér recept

Fehér kenyér

A jó fehér kenyér ízével, illatával, selymes bélzetével érzékivé teszi a legszürkébb reggeliket is. Megtelünk érzelmekkel, sőt túl is csordulunk, ha csak rágondolunk arra a bizonyos Fehér Kenyérre, ami valahol ott csücsül a gyermekkorunk és fiatal felnőttkorunk küszöbén, kinek 10, kinek 50-60 éve.
Aki egyszer evett jó fehér kenyeret, az emléke nem ereszti el többé. Minden lekváros, zsíros, vajas, májkrémes kenyérbeharapáskor elénk veti magát.

BelülnézetÉn nem bírtam tovább, és addig küszködtem, amíg össze nem raktam gyermekkorom kedvenc fehér kenyerét.
Rá voltam kényszerítve. Mivel a boltokban már nem találni ilyet, mindenki magának kell, hogy lesüsse. Hosszadalmas, de kevéssé macerás munka vár mindenkire, aki többre vágyik az átlagnál. Ha van türelmed, és végigkeleszted a hétvégédet, olyan kenyered lesz, amire akár hiszel, akár nem, felszelése előtt rákarcolod a keresztet.

A dagályos felvezetést kövessék a tények, keverjük mielőbb ki az előtésztánkat, utána úgyis lesz 16 óránk a további ábrándozásra és öntömjénezésre.

Elkészítési útmutató

Hozzávalók a 70 dkg-os veknihez

 • 6 g élesztő
 • 40 dkg BL112 liszt
 • 3 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
 • 3 dl + fél dl víz
 • 7 g

Kedvenc könyveim

Neked is érdemes beszerezni valamelyiket.
Belinkeltem őket:

Praktikák

BL112-es liszt helyett használhatunk sima kenyérlisztet is (BL80).

Kelesztőforma bármi lehet, ami van olyan mély, hogy befogadja a kétszeresére kelő tésztánkat, és formája ovális, vagy téglalap alapú.

Hogy elkerüljük a kenyér oldalának kirepedését, a gőzt fejlesztő edénykét csak az első 5 perc után toljuk be a sütőtérbe.

Aki a képen is látható rusztikus kéreg kialakítását tűzi ki célul, az első 5 percet a felső rácson süsse a tésztát, és majd csak azután hozza le középre.

Ne használjunk légkeverést a sütéshez!

Akkor jó a kenyér, ha kopog az alja, mint a merev falú bőrönd oldala.

Elkészítés

 1. 20 dkg BL112-lisztet keverjünk ki 2 dl víz és az élesztő keverékével, majd lefóliázva tegyük a hűtőszekrénybe 16 órára.
 2. Ezzel egyidőben készítsünk gyurmát a rozsliszt és néhány kanál víz elegyéből. Egy zacskóban tegyük a hűtőbe a tészta mellé.
 3. Másnap vegyük ki a két tésztát, és hagyjuk 1 órát melegedni szobahőmérsékleten.
 4. A gyurmát oldjuk fel, keverjük ki annyi vízzel, hogy krémes állaga legyen.
 5. Öntsük össze a további hozzávalókkal (előtészta, 1 dl víz, liszt, só), majd gyúrjunk belőle lágy, selymes, ragacsos, utálatos tésztát alákapkodva, puffogtatva, 15 percen át.
 6. Fólia alatt, 20 ℃-on kelesszük 3 órán keresztül.
 7. Lisztes nyújtódeszkán kézzel lapogassuk-nyújtsuk ki, majd végezzünk el rajta 2-3 szimpla hajtást (hajtsuk rá a két szemközti rövidebb oldalt úgy, hogy fedésbe kerüljenek). Formázzunk cipót belőle, és 30 percig fólia alatt pihentessük.
 8. Ismételjük meg az előző műveletsort.
 9. Majd újra áthajtogatjuk, megformázzuk, alaposan megforgatjuk lisztben, és beemeljük a kilisztezett kelesztőformába, a későbbi tetejével lefelé. Fólia alatt duplájára hizlaljuk, kb. 1,5-2 óra alatt.
 10. Közben előmelegítjük a sütőt 220 ℃-ra.
 11. A tésztát sütőlapra borítjuk, kedvünk szerint bevágjuk, és sietve betesszük a sütőbe. 5 perc elteltével betoljuk a forró vízzel teli inhaláló edényt, félidőben pedig hideg vízzel bespricceljük a szépen domborodó kenyérkénk tetejét.
 12. 40-45 perc elteltével kivesszük, és rácson hagyjuk kihűlni.

A Facebookon is fent vagyok, sőt van ott egy remek Ki Mit Süt csoportunk is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük