Fan Tan Rolls

Fan Tan RollsMint a rock and roll. Bohókás, fiatalos, könnyű esti csemege, ugyanakkor nem édesség, és nem is hétköznapi betevő. Ünnepi asztalra is szorít magának helyet, ha kisütöd.
New England, Mine vidékén igen népszerű, Stepheng King is gyakran habzsolja tejeskávéval, ha hinni lehet az efféle pletykáknak.
És ha már a horror fenegyereke is ennyire szereti, nem lehet olyan hátborzongatóan rossz.
Nézzük meg gyorsan, hogyan készül ez az egyszerű, gyors eledel, hátha még el tud készülni Szilveszterre. Pezsgő mellé, parmezánnal.

Elkészítési útmutató

Hozzávalók 6 db 10 dkg-os süteményhez

  • 15 g élesztő
  • 38 dkg BL80 liszt
  • 5 evőkanál natúr joghurt
  • 1 dkg kristálycukor
  • 8 ml tej
  • 6 g
  • 1 tojás
  • 7 dkg vaj
  • 5 dkg parmezán sajt

Praktikák

A tejet felhasználás előtt forraljuk fel, majd hűtsük vissza kézmelegre. Szedjük le róla a hártyát felhasználás előtt. Ezzel az eljárással javítjuk a sikér potenciálját, szebben fog kelni a tészta.

Parmezán helyett bármilyen más finomra reszelt sajtot használhatunk. Sőt, kísérletezzünk vakmerően más hozávalókkal is: spenótpaszta, fahéjas cukor, kakaó, csoki, dió, stb. Sok mindent elbír a tészta.

Sütőformának bármilyen tégelyes edényke, forma megteszi. De átmérője ne legyen 8 cm-nél nagyobb, ill. mélysége se haladja meg az 5 centit.

Használhatunk fimonlisztet is, ha nincs otthon kenyérliszt.

Elkészítés

  1. Vajazzunk ki egy hatrekeszes muffinformát.
  2. Az előmelegített joghurtban keverjük el az élesztőt, és oldjuk fel a cukrot. Majd meleg helyen futtassuk fel habosra 30 perc alatt.
  3. A melegre visszahűtött tejben olvasszunk fel 4 dkg vajat.
  4. A kovászt, a vajas tejet, a tojást és a lisztet 10 perc alatt összegyúrjuk kemény, rugalmas tésztává.
  5. 2 órán át kelesszük meleg helyen, konyharuha alatt.
  6. Átgyúrjuk, majd kinyújtjuk 5 mm vastag téglalappá.
  7. Megkenjük 3 dkg olvasztott vajjal. Parmezánnal egyenletesen meghintjük.
  8. Hat egyenlő széles csíkra, nadrágszíjra vágjuk. A szalagokat egymásra helyezzük. Két végét megfogva, kihasználva a tészta rugalmasságát, meghúzogatjuk, hogy nyúljon még 5 centit.
  9. Hat egyenlő darabra vágjuk az emeletes szalagot.
  10. Élére állítva félkörbe hajtjuk, alját – két kezünk hüvelyk és mutatóujja között – kissé megcsípjük. Formába illesztjük.
  11. 30-50 perc alatt belekel a formába, sőt túl is kel azon 1-2 centimétert.
  12. 200 ℃-ra előmelegített sütőben 18-20 perc alatt készre sütjük.
  13. Sütőből kivéve, a formából gyorsan kiborítjuk, hogy gátlások nélkül kiszuszoghassa magából a bent rekedt gőzöket.

Melegen jó. A lapocskák szétnyitásakor láthatóvá válik a kristályosan csillogó parmezánbevonat a tészta oldalán. Meghökkentő formájával és illatával mindenkit rabul ejt. Nem egy rafinált darab, de jól csinálja.

A Facebookon is fent vagyok, sőt van ott egy remek Ki Mit Süt csoportunk is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük