Betege vagyok a fokhagymának.
Most kenyérrel kereszteztem, oly módon, hogy felhasználás előtt a gerezdeket megsütöttem. Az íze így kevésbé tolakodó, enyhén fűszerezi a kenyeret, nem hagy nyomot a lehelleten, de őrzi aromáját. A tészta könnyű lett és illatos, a fokhagyma mint tavaszi zápor fűszere a földnek. Csak vajat rá, és mehet be.
Elkészítési útmutató
Hozzávalók a 60 dkg-os kenyérhez
- 3 g élesztő
- 30 dkg BL80 liszt
- 10 dkg durum liszt
- 8 g só
- 3 dkg fokhagyma
- 2,5 dl víz
- 1 evőkanál olivaolaj
Praktikák
BL80-as liszt helyett használhatunk 112-eset is, bár nehéz beszerezni, de jobban illik kenyerünkbe.
A durum lisztet kiválthatjuk kenyérliszttel.
A fokhagyma legyen aromás, magyar fajta, kerüljük a kínai, nagy gerezdes, gyökérbojt nélküli fajtákat.
Ha nincs otthon olivaolaj, megteszi a napraforgó étolaj is, vagy ami a legeslegjobb, valamely pirított magból sajtolt olaj, ami elsősorban delikáteszekben, herba boltokban kapható, de a nagyobb üzletláncok is forgalmaznak ilyesmiket.
A gözös sütőtérnek köszönheti a kéreg ropogós állagát. Kis edényben tegyünk be a sütő aljába 3 dl vizet, a kellemes trópusi klíma elérése végett.
Elkészítés
- Előtésztát készítünk: a kenyérlisztet és a hideg vízben elkevert élesztőt összekeverjük, és légmentesen lezárva hűtőszekrényben érleljük 12 órán át.
- A tisztított fokhagymát bő zsiradékban jól átsütjük.
- A hűtött tésztát 1 órán át akklimatizáljuk szobahőmérsékleten.
- Összekeverjük a durum liszttel, az olajjal és a sóval, majd 5 percen át intenzíven dagasztjuk.
- 5 percig pihentetjük a tésztát (autolízis).
- Újabb 5 perc alatt készre dagasztjuk.
- 1 órán át kelesztjük légmentesen lezárt tálban, szobahőmérsékleten.
- Kiborítjuk deszkára, és széthúzzuk arasznyi szélesre, ill. alkarnyi hosszúságúra. Ügyeljünk arra, hogy a nyújtás közben ne eresszük le teljesen a tésztát.
- A fokhagyma-gerezdeket 2-3 részre vágjuk, egyesével elosztjuk a tésztán, amelyet ezután feltekerünk, mint egy piskótatekercset. Széleket aláhajtjuk, a kenyeret lisztben meghengergetjük, és gyors mozdulatokkal 30 cm-es rúddá nyújtjuk.
- Sütőlapra emeljük.
- 90 percig kelesztjük egy nagyobbacska nejlon takarása alatt.
- Utolsó 20 perc letelte előtt egy hosszanti, mély vágást ejtünk a gerincen.
- 230 ℃-ra előmelegített gőzös sütőben 35 perc alatt készre sütjük. Gyorsan pirul, takarjuk alufóliával, ha csokoládébarna a teteje.
Nagyon kellemes ízvilágú kenyérke. Roppanós vékony héja alatt lágy, selymes, krémsárga színű, édeskés bélzet lakik.
A Facebookon is fent vagyok, sőt van ott egy remek Ki Mit Süt csoportunk is.