Igazi vajas kifli 2.0

Igazi vajas kifli
Kisült a vajas kifli

A vajas kifli reneszánszát éljük. Tavaly én is fegyvert ragadtam, és megosztottam veletek egy különleges háború előtti receptet. Kiváló, gyerekkort idéző, gyerekeket igéző kifli született – sok munka árán.
A régi receptek munkásak, igen babrásak, sok olyan technikát használtak, ami ma már úrizálásnak tűnhet (pl. nyers kiflitészta felfőzése).

Most sikerült egy olyan receptet alkotnom, amibe nem törik bele az elemisták bicskája sem. Gyors, kevés virtuozitást igénylő munkával újraalkothatod a ’70-es évek kiflikreatúráit.
2 óra alatt kész a csoda, tíz perc alatt oda a csoda. Szerintem ez a sikerrecept receptje.

Vajas kifli elkészítése

Hozzávalók a 12 db. 65 g-os kiflihez

Praktikák

A tejet forrald ki, majd hűtsd vissza kézmelegre, és fölözd le. Ha nincs föle, kerüld a továbbiakban ezt a márkát.

Más kifliformákkal is kísérletezhetsz. Én gombaformára nyújtok, de próbálkozhatsz négyzettel, vagy piramissal is (lásd alább).

A kifli tetejét megszórhatod magvakkal és sütősóval.

Finomlisztből nem mindegy, hogy mit használsz. Én például Realos lisztből ehetetlent gyártottam legutóbb, viszont az általam favorizált Szabó malmos liszt mellett rendszerint a Gyermelyi is szépen szerepel. Kísérletezz, és légy márkahű!

Vajat használj, margarint messzire kerüld!

A 12 kifli 2 sütőlapon fér el kényelmesen. Amíg az egyik adag sül, addig a másik kicsit tovább kelesztődik. Nem baj.

Ha nem szeretsz edényben gyúrni, a tészta összeállítása után kiteheted a nyújtódeszkára.

Kifli formázása videó tananyag

A Látássérültek Pékiskolájában oktatok, és a 2020-as járvány idején, a diákok számára készítettem egy oktatóanyagot többek közt a kifli formázásáról. Talán nem hiábavaló megnéznie másnak sem.

Elkészítés

  1. Az átszitált lisztben keverjük el a cukrot és a sót, majd morzsoljuk el benne a vajat. A tejben oldjuk fel az élesztőt, és egyneműsítsük a liszttel.
  2. 15 perc gyúrás következik. Ne spórolj az idővel! Középkemény, levegős, edény faláról leguruló tésztát kell kapnunk.
  3. 45 percet pihentessük szobahőmérsékleten, légmentesen lezárt edényben.
  4. Osszuk 12 darabra, gömbölyítsük le, és 30 percig pihentessük konyharuha alatt.
  5. Nyújtsunk igen vékony gomba- vagy ovális formákat a gömböcökből (lásd egy régi receptem fázisfotóit). Majd tekerjük fel szorosan, és pakoljuk szellősen a sütőlapra. A tészta sarka alulra essen, hogy sütés közben ne pöndörödjön fel.
  6. Konyharuha alatt kelesszük újabb 30 percig.
  7. 190 ℃-ra előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütjük.
  8. Rácsra szedjük, és ha lehet, 10 percre huzatra tesszük, hogy berepedezzen.
  9. A vajas kifli frissen a legízletesebb. Ezért azon melegében bekebelezzük.

A Facebookon is fent vagyok, sőt van ott egy remek Ki Mit Süt csoportunk is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:

  1. Nagyon jó tészta, öröm volt vele dolgozni, rugalmas, nem ragad, jól nyújtható. Miután kisültek, alig vártam, hogy hűljenek picit, finom vajas illat terjengett a konyhában.Az ízében sem csalódtam, igazi kifli. Ez volt az első kiflisütésem, köszönet a receptért és a pontos útmutatóért!

  2. No, ez úgy működött, ahogyan a nagykönyvben megírtad! Mondjuk elbénáztam, mert 11db-ra szabtam.. viszont szépen feljött, szépen felhasadt, szálasan, foszlósan..
    Szerinted ez miként viselné az egy éjszakás hideg kelesztést? (mármint a formázást követőt.)

    1. Hú, ennek nagyon örülök, már nyúltam a gyógyszerért, de ez a hír most jókor jött :)
      Jól viseli a hűtőzést, max 6-8 órára 6-8 fokra berakva.

  3. Köszönöm szépen a receptet! Éppen ma készítettem el! Igazán csodás tészta lett belőle. Igaz még a kelesztés fázisánál tartok, de ez tipikusan a többször elkészítem receptek közé tartozik! Köszönöm!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük