Nem vagyok egy fanatikus muffinrajongó. Épp ellenkezőleg. Soha meg nem enném. De tetszik a sütemény kicsinysége, falatnyi mérete, formája, bumfordisága. És hogy én se maradjak muffin okozta örömök nélkül, lecseréltem a kevert tésztát kelesztettre. Sütöttem muffinkenyeret.
Az alapelv ugyanaz, mint bármely más formakenyérnél. Lágy, terülű, de nem híg tésztával dolgozunk. Hosszú érési időt biztosítunk neki, kevés élesztőt használunk, hagyjuk felszaporodni, nem támadjuk le 5 dekával, mert a „csőben sült” kenyereknél fennáll a veszélye annak, hogy túldomborodik az élesztős-kovászos íz.
Ez egy alaprecept. Ha hűek szeretnénk lenni az eredeti muffin receptúrákhoz, tegyünk bele bármit amit otthon találunk. Csokit, diót, mazsolát, céklát, koriandert, köményt, és a világon minden mást. Elbírja a recept.
Elkészítési útmutató
Hozzávalók a 8 db 8 dkg-os muffinhoz
- 4 g élesztő
- 10 dkg chéf kovász
- 30 dkg BL112 liszt
- 2 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
- 7 g só
- 3 dl víz
Praktikák
Ha nincs BL112-es lisztünk, megteszi a 80-as is.
Hideg, kiszellőztetett vízzel dagassz!
Rozsliszt helyett használhatsz kukoricadarát, izgalmasabb lesz a tészta színe.
Muffinformának jó a kerámia- és a lemezforma is. Bármilyet, bármekkorát is használsz, előtte vajazd ki, majd szórd meg liszttel.
A kovász elhagyható, de ez esetben 24 órás előtésztát kell készítened.
A tészta átforgatását lisztezett deszkán, spaklival végezzük. 3-4 félbehajtás elég lesz alkalmanként. Ha gyatra a liszt, betehetünk további 20 percenkénti hajtogatásokat is, mindaddig, amíg vissza nem rúg a tészta.
Elkészítés
- Előtésztát készítünk: A liszteket, az élesztőt és a vizet egyneművé keverjük, és 12 órán át érni hagyjuk lefedve, 5 ℃-on, hűtőben.
- 90 percig pihentetjük szobahőmérsékleten.
- Keverjük össze a kovásszal és a sóval. Gyúrjuk 5 percen át. Pihentessük szobahőmérsékleten, légmentesen lezárt edényben.
- 20-40-60 perc után átforgatjuk.
- Hagyjuk békén nődögélni további két órán át.
- A kivajazott, kilisztezett formákba tesszük a legömbölyített nyolcadnyi darabokat. Legömbölyített felük kerüljön a forma mélyére!
- Fólia alatt 60-90 percen át kelesztjük mindaddig, amíg ki nem emelkedik 1 ujjnyit a tészta a forma peremén túlra.
- 200 ℃-ra előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük. Néha bespriccelünk a sütőbe, hogy ne kérgesedjen meg a puffancsok héja.
- Rácson hagyjuk kihűlni.
A Facebookon is fent vagyok, sőt van ott egy remek Ki Mit Süt csoportunk is. Csatlakozz!
Nagy ötlet Gratulálok !!
Kösz Gyula!