Kovász

Kovász

A kovász nem egyéb mint valamilyen oltóközeg (többnyire víz) és valamely oltóanyag (liszt, korpa, gyümölcs) elegye.
Az oltóanyaggal bevitt gombák, baktériumok, az ideális táptalajon néhány nap alatt felszaporodnak.
És közben hisszük, hogy csoda történik, mert a szemünk gyenge a mikroorganizmusok észlelésére. Pedig ott vannak, és ha szabályozott körülmények között hagyjuk őket felszaporodni, ideális tésztaérést segítő vadélesztőt hozhatunk létre a segítségükkel.

A kovász fajtái

A kovászok nagy családja, nagyon leegyszerűsítve, állag és összetétel alapján osztályozható. Állaguk alapján, híg kovászt és kemény kovászt különböztetünk meg. Oltóanyag szerint osztályozva pedig: búzakovászt és rozskovászt.
A lievito madre kovász mézet, olajat is tartalmazhat. A gyümölcskovász pedig valamely hazánkban is honos gyümölcsöt. Én magam komlóból és tönkölykorpából élesztettem kovászt, de használom a kemény Chef kovászt is kenyérsütéshez.

Kovász készítése

A kovászokra általánosságban jellemző, hogy 3-14 nap alatt, a folyamatos etetés, illetve új és újbóli konzisztencia-beállítás hatására érik el csúcsformájukat. A jó kovász 4-8 óra alatt képes megduplázni térfogatát.
Majd a következő 4-8 órában feléli a friss liszttel bevitt tápanyagokat, és éhezni kezd. Mindaddig, amíg jól érzi magát, az élesztőgombák mellett tejsav-termelő baktériumok szaporodnak a legnagyobb számban. Az éhező, vagy más okból sanyargatott kovászban viszont ecetsav-termelő baktériumok veszik át az irányítást.
A folyamat rendezésére mielőbbi etetések beiktatása szükséges.

Az öreg, esetleg fertőzött kovászban előfordulhat, hogy vajsavas erjedés indul meg, vagy kiszőrösödik, azaz fekete penész támadja meg. Ezen okokból megbetegedett kovászaink már nem menthetők meg.

Kovász tartósítása

A fel nem használt kovászt 5-7 fokon, a hűtőszekrényben akár 3 hónapon át is tárolhatjuk.
A hibernáció során lelassul a mikroorganizmusok szaporodása, az étvágyuk is csökken, sínylődnek, de nem halnak meg. Ahhoz, hogy újból hadra fogható legyen, a hűtőből kivett kovászt 2-3 alkalommal kondicionáló etetéssel fel kell erősíteni.

A kovász szárítható is. Ezzel a módszerrel hosszabb időre is megőrizhetjük termékenységét.

Összegzés

A kovász nem ördögtől való matéria. Úgy tekints rá mint egy halakkal telezsúfolt akváriumra. Törékeny életközösség. Varázslat. Kulcslyuk a világra. A megszelídített természet. Ha így állsz hozzá, nem fogod bánni a sok nyűgöt, amit a kovász hoz a házadra.
Legyél te is szelidítő!