Kóstolgatjuk: Butter Brothers pékség

Butter Brothers pékségSorra nyitnak a kézműves pékségek szerte az országban. Örvendetes. Vadászom rájuk, mint szomjas alkoholista a non-stopra éjjelente.
Minap Butterék pesti pékségében próbálkoztam. Lehet, hogy rosszkor kanyarodtam arra?
Azóta dúlnak bennem az érzelmek.
Előre kijelentem: nincs nagy baj. Mert ha nem is minden ízlett, minden ízélményt felülírt a Krúdy korát idéző antik hangulat (és itt nem az enteriőrre gondolok).

Az üzletben pirult kenyérhéj illata fogad (a világon az egyetlen illat, amit ha parfümként megalkotnának, hajlandó lennék magamra kenni.) A pult mögött nyurga, finom kezű, bátortalan pékinas ácsorog. A Brother (főúr? tulaj? pékmester? vállalkozó?) a reggeliző asztalnál laptopja fölé hajolva épp beszerez.

Tesztalanyok a Butter Broters pékségbőlMegilletődve állok a pult előtt. „Mit ajánlanak?” Itt megkérdezhetem. A főúr előugrik alkalmi irodájából, és bizalmasan beavat: most sült ki a mazsolás-diós kenyere.
Forrón érkezik, és mind a kenyér, mind a tulaj azonnal lefegyverez. Úgy hozza ki a pékségből, mint első babás apuka a szülőszobáról a kisfiát.

Megveszem, és kérek hozzá a sarokban álló tálcasorról 2-2 db. kakaós csigát, brióst és egy fonott kalácsot is. Mára ennyi. Nem fáj, hogy 1800 Ft-ot kérnek érte.

A metrón hazafelé, a papírzacskóban szuszogó vekni gőzét inhalálom. A mellettem állók, zavartan csavargatják a fejüket: honnan jön ez a mennyei illat? Nem árulom el, nem kockáztatok, ez az enyém, nem adok belőle senkinek.

Este, amikor mindenki hazaért, belefogtunk a kóstolásba.
Kis-nagy csalódások és mennybemenetelek jöttek szép sorjában.
Mivel a rossz híreket nehezen közli az ember szeretteivel, kezdjük inkább az üdvözítő kakaós csigával:

Kakós csiga

 1. Kicsi, de velős. 2-3 kanyarulat. Nem sok, maximum veszek belőle kettőt/fő.
 2. Roppan, de nem robban a tészta. Lágy, leveles, de ress, nem fullaszt. Etet.
 3. A töltelék mennyisége ideális, nem tolakodik, nem ragasztja össze a szánkat, nem folyik össze a csiga alatt, és nem képez betonkemény páncélzatot.
 4. A kakaós massza csodás ízű, hosszan cseng le a kissé kesernyés utóíz. Nem émelyít, jól harmonizál a semleges ízű tésztával.
 5. Köszöni, nem kér porcukrot a tetejére. Nincs ráutalva.

Az év kakaós csigája. Nem találok szavakat.

Jöhetnek a rossz hírek? (Előre is bocsánatot kérek. Kinőttem a fikázós korszakomat. Újabban én már tényleg együtt akarok örülni mindenkivel. De van, hogy nem megy.)

Briós

 1. Gyönyörő, kedves forma. Kicsinyke, csinoska.
 2. Illata nincs, a bélzetnek is csak alig sejthető, lisztes.
 3. Kérge puha, vékony, ideális.
 4. Dícséretesen mértékletes cukorszórás a tetején.
 5. Ugyanakkor száraz, morzsálódó tészta.
 6. Íze semleges, jellegtelen.

Feledhető alkotás. Lehet, hogy túl sok időt állt a sarokban? Anyukám, az ilyen tésztákra mondta mindig: „száraz fájdalom”.

Fonott kalács

 1.  Szépen kelt, formás tészta. A fonatok tartanak, nem csúsztak szét, de süléskor megdagadtak, ettől olyan vonzó első látára, mint egy diszkrét módon, dekoltázsig barnult csinos nőszemély.
 2. Állaga könnyű, légies, ruganyos. Kérge ideális, puha, de ellenáll a harapásnak.
 3. Íze semleges, jellegtelen.
 4. (Lesütöm szemem…) Szaga büdös, záptojásra emlékeztet.
 5. Ára: 300 Ft

Kuka. Ez lett szegénynek a végzete. Nagyon sajnáltuk. Tényleg minden emberrel megszagoltattuk akit itthon találtunk. Nem volt vita: itt megbicsaklott a technológiai fegyelem, bibis lett a tészta. Sajnálom.
Addig nem nyugszom, amíg nem sikerül rehabilitálni Butterék kalácsát. Amint lehet, parókában, állszakállban újra hozok tőlük egy példányt. És akkor újra boldog lehetek!

Diós-mazsolás kenyér

 1. Forrón, árad belőle a gusztusos, sült héj illat, finoman fűszerezve a fővésnek indult dióbél párájával, a kérgen sült mazsola aromájával. Ha vannak fényevők, az ilyen kenyerek „láttán” az embernek mindjárt kedve támad megalapítani a kenyérgőzharapók mozgalmát.
 2. Szépen formázott és egyenletesen sült vekni. Ropogós, rugalmas, vékony héj.
 3. Egyenletesen sült, szürkés színű (!) bélzet. Sűrű hatású, apró lyukú tészta, ugyanakkor könnyed és rugalmas. A szürkés elszíneződést az ideálisnál kissé több fehérborban áztatott mazsolának és a diónak köszönheti.
 4. Nekem a dió nem hiányzott. A mazsola mindent vitt. Kellemes meglepetésként ért a borízű mazsolák felrobbanása harapáskor. Vágyik a szám ilyen izbombákra.
 5. A kihűlt bélzet illata nem jellegzetes, semleges.
 6. Sótlan, kissé lisztes íz, savanykás utóíz. Nem tudta a tészta, hogy melyik arcát mutassa felém: hogy vajon hagyományos sós kenyérízt szeretnék jobban, vagy boldogabb lennék, ha kalácsként mutatkozna be előttem? Én hibám, tudom. Tesztelőtársam nem kínlódott ilyen gondolatokkal. Fátylat rá.
 7. Ára: 600 Ft

Összességében, ez a kenyér nem rossz. Kísérletezni kell még vele egy kicsit. Aki gyártósoron dolgozik, eszébe sem jut, hogy ilyen ízhatásokkal is varázsolhat. A Brothers mer nagy lenni. Jó érzés. Ez felülírja kicsinyke csalódottságomat.

Hajrá fiúk, le a minőségi éhezéssel!

Visszatérek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük