Sorra nyitnak a kézműves pékségek szerte az országban. Örvendetes. Vadászom rájuk, mint szomjas alkoholista a non-stopra éjjelente.
Minap Butterék pesti pékségében próbálkoztam. Lehet, hogy rosszkor kanyarodtam arra?
Azóta dúlnak bennem az érzelmek.
Előre kijelentem: nincs nagy baj. Mert ha nem is minden ízlett, minden ízélményt felülírt a Krúdy korát idéző antik hangulat (és itt nem az enteriőrre gondolok).
Az üzletben pirult kenyérhéj illata fogad (a világon az egyetlen illat, amit ha parfümként megalkotnának, hajlandó lennék magamra kenni.) A pult mögött nyurga, finom kezű, bátortalan pékinas ácsorog. A Brother (főúr? tulaj? pékmester? vállalkozó?) a reggeliző asztalnál laptopja fölé hajolva épp beszerez.
Megilletődve állok a pult előtt. “Mit ajánlanak?” Itt megkérdezhetem. A főúr előugrik alkalmi irodájából, és bizalmasan beavat: most sült ki a mazsolás-diós kenyere.
Forrón érkezik, és mind a kenyér, mind a tulaj azonnal lefegyverez. Úgy hozza ki a pékségből, mint első babás apuka a szülőszobáról a kisfiát.
Megveszem, és kérek hozzá a sarokban álló tálcasorról 2-2 db. kakaós csigát, brióst és egy fonott kalácsot is. Mára ennyi. Nem fáj, hogy 1800 Ft-ot kérnek érte.
A metrón hazafelé, a papírzacskóban szuszogó vekni gőzét inhalálom. A mellettem állók, zavartan csavargatják a fejüket: honnan jön ez a mennyei illat? Nem árulom el, nem kockáztatok, ez az enyém, nem adok belőle senkinek.
Este, amikor mindenki hazaért, belefogtunk a kóstolásba.
Kis-nagy csalódások és mennybemenetelek jöttek szép sorjában.
Mivel a rossz híreket nehezen közli az ember szeretteivel, kezdjük inkább az üdvözítő kakaós csigával:
Kakós csiga
- Kicsi, de velős. 2-3 kanyarulat. Nem sok, maximum veszek belőle kettőt/fő.
- Roppan, de nem robban a tészta. Lágy, leveles, de ress, nem fullaszt. Etet.
- A töltelék mennyisége ideális, nem tolakodik, nem ragasztja össze a szánkat, nem folyik össze a csiga alatt, és nem képez betonkemény páncélzatot.
- A kakaós massza csodás ízű, hosszan cseng le a kissé kesernyés utóíz. Nem émelyít, jól harmonizál a semleges ízű tésztával.
- Köszöni, nem kér porcukrot a tetejére. Nincs ráutalva.
Az év kakaós csigája. Nem találok szavakat.
Jöhetnek a rossz hírek? (Előre is bocsánatot kérek. Kinőttem a fikázós korszakomat. Újabban én már tényleg együtt akarok örülni mindenkivel. De van, hogy nem megy.)
Briós
- Gyönyörő, kedves forma. Kicsinyke, csinoska.
- Illata nincs, a bélzetnek is csak alig sejthető, lisztes.
- Kérge puha, vékony, ideális.
- Dícséretesen mértékletes cukorszórás a tetején.
- Ugyanakkor száraz, morzsálódó tészta.
- Íze semleges, jellegtelen.
Feledhető alkotás. Lehet, hogy túl sok időt állt a sarokban? Anyukám, az ilyen tésztákra mondta mindig: “száraz fájdalom”.
Fonott kalács
- Szépen kelt, formás tészta. A fonatok tartanak, nem csúsztak szét, de süléskor megdagadtak, ettől olyan vonzó első látára, mint egy diszkrét módon, dekoltázsig barnult csinos nőszemély.
- Állaga könnyű, légies, ruganyos. Kérge ideális, puha, de ellenáll a harapásnak.
- Íze semleges, jellegtelen.
- (Lesütöm szemem…) Szaga büdös, záptojásra emlékeztet.
- Ára: 300 Ft
Kuka. Ez lett szegénynek a végzete. Nagyon sajnáltuk. Tényleg minden emberrel megszagoltattuk akit itthon találtunk. Nem volt vita: itt megbicsaklott a technológiai fegyelem, bibis lett a tészta. Sajnálom.
Addig nem nyugszom, amíg nem sikerül rehabilitálni Butterék kalácsát. Amint lehet, parókában, állszakállban újra hozok tőlük egy példányt. És akkor újra boldog lehetek!
Diós-mazsolás kenyér
- Forrón, árad belőle a gusztusos, sült héj illat, finoman fűszerezve a fővésnek indult dióbél párájával, a kérgen sült mazsola aromájával. Ha vannak fényevők, az ilyen kenyerek “láttán” az embernek mindjárt kedve támad megalapítani a kenyérgőzharapók mozgalmát.
- Szépen formázott és egyenletesen sült vekni. Ropogós, rugalmas, vékony héj.
- Egyenletesen sült, szürkés színű (!) bélzet. Sűrű hatású, apró lyukú tészta, ugyanakkor könnyed és rugalmas. A szürkés elszíneződést az ideálisnál kissé több fehérborban áztatott mazsolának és a diónak köszönheti.
- Nekem a dió nem hiányzott. A mazsola mindent vitt. Kellemes meglepetésként ért a borízű mazsolák felrobbanása harapáskor. Vágyik a szám ilyen izbombákra.
- A kihűlt bélzet illata nem jellegzetes, semleges.
- Sótlan, kissé lisztes íz, savanykás utóíz. Nem tudta a tészta, hogy melyik arcát mutassa felém: hogy vajon hagyományos sós kenyérízt szeretnék jobban, vagy boldogabb lennék, ha kalácsként mutatkozna be előttem? Én hibám, tudom. Tesztelőtársam nem kínlódott ilyen gondolatokkal. Fátylat rá.
- Ára: 600 Ft
Összességében, ez a kenyér nem rossz. Kísérletezni kell még vele egy kicsit. Aki gyártósoron dolgozik, eszébe sem jut, hogy ilyen ízhatásokkal is varázsolhat. A Brothers mer nagy lenni. Jó érzés. Ez felülírja kicsinyke csalódottságomat.
Hajrá fiúk, le a minőségi éhezéssel!
Visszatérek.