Kóstolgatjuk: Pékműhely

Terülj terülj asztalkám! Aki járt már a Butter Brothers-ben, hamar rá fog érezni, hogy a két cégnek van némi köze egymáshoz. A Pékműhely szakmai páholy, hovatovább egyfajta génbank, ahol a jóféle pékeket klónozzák, és telehintik velük a feltört magyar ugart, hogy had’ hajtson ki mindenfelé ehető kenyér és kakaós csiga formájában, ebben az ízektől elszokott kis országban.
Butteréknél már teszteltem, és a Pékműhelyben is vásároltam a napokban, ráadásul kétszer is. (Muszáj volt visszamennem, ugyanis az első randevúm nem sikerült valami fényesen. Pótvizsgázniuk kellett.)

Mindenekelőtt, tőmondatokban szólnék az első látogatásomról. Nem akarom túlragozni a dolgot, ne nyomja rá bélyegét a negatív kritika a további értékelésre, úgyhogy essünk túl rajta gyorsan.
Mentségükre legyen mondva, amikor először náluk jártam, szinte üres volt az üzlet, mindenüket elkapkodták. Így lehet ez máskor is. Jó jel, gondoltam akkor. Jutott ami jutott. Graham kenyér és pepperónis croissant. Egyiket se nagyon akartam, lehet, hogy ez volt a baj.
Most pedig jöjjenek a bővített tőmondatok:

 1. A kenyér jellegtelen, fojtós.
 2. Fejedelmi édes-vajas ízű croissant, mázsányi sajt alatt palacsintává lapulva. Belül vadító, savanyított, méregerős paprika. Merész. Kulináris kaland?

Nekem nem jött be.

(függöny)

Akkor most térjük is gyorsan rá a második felvonásra. Boldogan mondhatom, hogy nem kell pironkodnom, örvend a szívem, a második bevásárlás jól sikerült, majdnem meg vagyok elégedve. Hú, de furcsa érzés…

Kiscipó

Figyelmetlen voltam, nem kérdeztem meg, hogy mi a pontos neve a kenyérkének. Félfehér búza kenyérlisztből és kovásszal készülhetett (de még inkább előtésztával).

 1. Héja kemény, roppanós, kissé rágós, magamfajta szereti, viszont mozgó tejfogak, hidak esküdt ellensége. Órák múlva is őrzi állagát, nem punnyad magas páratartalom mellett sem.
 2. Bélzet sűrű, egyenetlenül lyuggatott, nyirkos, gumiszerű, fehér. Illata elbűvölő. Íze lángost idéz, tesztelőtársnak vajas pogácsát. Azon ritka kenyerek egyike, ami két tételben adja át az ízét. Rágás első fázis: sós, zsíros, nehéz tészta íz. Rágás második fázis: nyálmunka hatására, édes-savanyú kovászos kenyéríz. Ezért az utóízért érdemes volt megvenni.
 3. Kicsinysége ellenére is megőrizte az ideális héj-bél arányt. Nagy érdeme, hogy nem száradt ki.

Kakaós csiga

 1. Csinos forma, ideális 4-5 kanyarulat.
 2. Omlós, töredező tészta, nehéz egyben tartani amikor kézbe vesszük.
 3. Arányos tészta/töltelék hányad.
 4. Töltelék kókuszt tartalmaz (bántsatok, ha tévedek!), nagyon édes, szinte émelyít, elnyom minden más ízélményt. Ez az egy étek megbotlott, sántikálva levonul a színről. (Tanítvány túlnőtt a mesterén, még mindig Brotherséknél a vándorkupa!)
 5. Korrekt ár.

Túrós táska

 1. Pirinyó, egyfalat darab.
 2. Ötletes hajtási megoldás. Nyirkos, optimálisra sült külső, áldott porcukortalanság!
 3. Egyenletesen, csigavonalban tekeredő töltelék, amely nem mennyiségével hódítja el a szívemet, hanem aromájával, gőzeivel. Savanykás-citromos, enyhén édeskés ízével puszit dob nagymamám után.
 4. Tészta ütős, domináns; lágy, krémesen olvad.
 5. Legjobb darab, szó nincs rá.

Fahéjas fonott kalács

 1. Gyönyörű, hengeres-gömbölyded forma, kissé túlsült (kemény, de nem páncélos) héj, csinos fonat. Béllel együtt olvad szét, együtt siklik a mélybe, nem kaparja a torkomat.
 2. A fahéj-illat nem tolakodik, csak rám kacsint.
 3. Könnyű, egyenletesen sült, szivacsosan lyuggatott, hófehér bélzet. Harapás után egy pillanatra felvillantja a fahéj ízét, majd átmegy enyhén édeskésbe, utána marad a lágy kenyér-érzet. Nagyon tetszik.
 4. Remek, aránytartó tészta, kalácsban nálam ez a favorit országhatáron belül.

Összpontszám: 397
Nem mondom meg mennyiből.
Járj utána!

A Facebookon is fent vagyok, sőt van ott egy remek Ki Mit Süt csoportunk is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:

 1. Szia BB!

  Megsütöttem a burgonyás kenyéret a recepted szerint. Nagyon fincsi lett, lyukacsos bélzet, minden ami kell. Képet még nem küldök, mert még nem lett olyan szép mint a tied, de azt is tudom miért. Elfelejtett rám szólni, hogy ne hurcibáljam már állandóan, jó lett volna neki aza a hely, ahol elkezdett dagadni. Na majd a következő szebb lesz.
  Köszönöm a receptet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük