Kuglóf recept

Sokáig volt a kuglóf a polgári konyha főszereplője. Csipkés abroszok, meisseni porcelánok, alpakka evőeszközök, míves cserépformák alkotta díszlet előtt adta elő vasárnapi műsorát a múlt századi német, osztrák, majd magyar konyhák, étkezők kiművelt közönsége előtt, hónapról-hónapra, ünnepről-ünnepre.

Mára kissé megkopott a dicsfénye, a leváltására kiutalt kalács megtette, amit megkövetelt a haza. Kuglófot már csak kevés pékség süt, és azok sem igazán míves műremekek. Ahhoz ugyanis, hogy egy gyári kuglóf hozza a formáját, rengeteg térfogatnövelőt kell belepumpálni, nem beszélve a tartósítókról, amelyek a gyors savanyodást hivatottak késleltetni.

Rozi és a kuglófA mi kuglófunk megpróbálja visszacsempészni életünkbe a régi korok ízvilágát. Hatalmas lesz, tele mazsolával, kakaós kanyarulatokkal, lágy, de rugalmas, sokáig friss, nem morzsalékos tésztával. Rengeteg rajongót szerezhetünk vele konyhánknak.
Rozi is hamar beállt a kuglóf feltétlen híveinek sorába. Cserébe a modellkedésért, jó nagy szelettel távozott a szülinapi buliból.

Lássuk hát a rém egyszerű kuglóf receptet!

Elkészítési útmutató

Hozzávalók 1 db. 95 dkg-os kuglófhoz

 • 2 dkg élesztő
 • 50 dkg BL55 liszt
 • 20 g vaníliás cukor (Bourbon)
 • 2 evőkanál kakaópor
 • 1 g
 • 10 dkg porcukor
 • 1 db tojássárgája
 • 2,7 dl tej
 • 3 dkg mazsola
 • 1 dl fehérbor (aszúbor)
 • 6 dkg vaj

Praktikák

Vaníliás cukor helyett használhatunk vanília rudat is. A kikapart belsejét adjuk a tésztához.

Kuglóf sütő formaCélszerű kürtős kuglóf formát használnunk, az egyenletes sülés és a klasszikus forma elérése érdekében. A formával szemben nincsenek egyéb követelmények. Én jobb szeretem a legegyszerűbb lemezformákat a cserépedénnyel ellentétben, mivel jobban sülni engedi a kérget.

 

Porcukor helyett csokoládémázat is kaphat a kuglóf teteje. A cukorszórást rögtön a formából való kiborítás után ejtsük meg, hogy a cukor meg tudjon kapaszkodni a gőzölgő felszínen.

Reszelhetünk bele egy kávéskanálnyi citromhéjat is, de ha nem biocitrom az illető, akkor én inkább kihagynám, mert mint minden déligyümölcsöt, ezt is felületkezelik bifenillel.

Elkészítés

 1. Előző nap borban áztassuk be a mazsolát, és tegyük hűtőszekrénybe.
 2. Oldjunk fel 8 dkg porcukrot a langyos tejben, majd futtassuk fel benne az élesztőt.
 3. Szitáljuk át a lisztet, keverjük el benne a vaníliás cukrot és a sót, morzsoljuk el benne a vajat, majd öntsük hozzá az élesztőkultúrát, a tojássárgáját és a leszűrt mazsolát.
 4. Keverjük össze a hozzávalókat. Szobahőmérsékleten, konyharuha alatt pihentessük 10 percig.
 5. Majd 10 perc alatt, alákapkodva, dögönyözve gyúrjunk belőle lágy, fényes, az edény falától elváló tésztát.
 6. A tészta 1/3-át gyúrjuk át a kakaóporral, addig amig egyenletes nem lesz a színezete.
 7. Szobahőmérsékleten, konyharuha alatt pihentessük az egymástól különvett tésztákat 90 percen át.
 8. Ezt követően lisztes nyújtódeszkán sodorjunk belőlük olyan hosszú rudakat, amelyek átfedés nélkül belefektethetők a kuglóf-forma aljába. A két rudat csavarjuk egymásba.
 9. Fektessük a tésztát a forma aljába, úgy, hogy összeérjen a két vége, és takarjuk le nedves konyharuhával. Szobahőmérsékleten kelesszük újabb 90 percen át.  Én hagyni szoktam a tésztát peremig kelni. Ebben az esetben a kuglóf 5 centivel is túlnőhet a formán sütéskor. Ha csak 3/4 részig hagyjuk kikelni, akkor peremig fog emelkedni sütéskor. Utóbbi esetben bélzete kissé sűrűbb lesz, és könnyen kenhető. Kissé túlkelesztve sokkal légiesebb tésztát kapunk, amit csak lágy vajjal, lekvárral tudunk megkenni.
 10. Ha feljött a tészta, tegyük 200  ℃-ra előmelegített (nem légkeveréses) sütőbe. 15 perc eltelte után süssük további 20 percig, 180 fokon. Ha a teteje szenesedésnek indult, fedjük le alufóliával.
 11. Miután kivettük kuglófunkat a sütőből, forditsuk fel, és 5 perc pihentetést követően emeljük le róla a formát, hogy a gőz ne lágyítsa el a tésztát.
 12. Szórjuk meg porcukorral.
 13. Kihűlve szeljük fel.

Ezt a kuglófot 16 éves korom óta sütöm,  20 évnyi kihagyással, immáron rendszeresen. Receptemet Varga Gábor Gourmandia című könyvében közzétett kuglóf receptúra csiszolta tökélytől alig pár fényévnyire. Köszönet érte (meg egyáltalán, az egész könyvért. Óriási kincs.)

[print-me title=”Recept nyomtatása”] Nyomtass ki!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük