Kukoricás kenyér recept

Kukoricás kenyér
Létezik ideális kenyér pirítósnak vagy kétszersültnek? Talán igen. Mindenesetre én ebben a kukoricás kenyérben megtaláltam az ideális jelöltet.
Amikor kikísérleteztem, még nem járt más az eszemben, mint hogy szeretnék sütni egy olyan kenyeret, amihez nem kell kovász, élesztővel készül, ráadásul gyorsan és könnyen. Fontos szempont volt még, hogy a végeredmény legyen tartós, hosszan elálló, nagylyukú, légies, forma- és íztartó, amit a munkás hétköznapokon is a család elé tehetek. Ő lett a kukoricás kenyér.

Pirítósként való tündöklése egyébként nagyon meglepett.
Történt egyszer, hogy öt napig állt egy vekni kenyér a fiókban. Mikor ráakadtam, nem volt szívem frissen felszolgálni, ezért kínomban megpirítottam a gyerekeknek. Az eredmény felülmúlta a várakozásaimat: a sárga szín felerősödött, egyenletesen barnult, sehol sem égett meg, és úgy roppant mint az ostya. Nem morzsált, nem repedt ketté, és a kérge sem keményedett meg.
Ekkor gondoltam ki, hogy kikiáltom a kukoricás kenyeret kétszersültnek. Megérdemli az előléptetést. Azóta sem tudok jobb pirítósnak való tésztát sütni.

Kukoricás kenyér elkészítése

Hozzávalók a 50 dkg-os veknihez

 • 8 g élesztő
 • 28 dkg BL122 liszt
 • 2 dl víz
 • 5 dkg kukoricaliszt
 • 3 dkg kukoricadara
 • 1 evőkanál méz
 • 7 g
 • 1 tojás

Praktikák

Durván őrölt kukoricadarával dolgozzunk.

BL112-es liszt helyett használhatunk BL80-as fehér kenyérlisztet is.

Ha tovább kelesztjük fél órával, mint ahogy  a recept ajánlja, drasztikus mértékben megnő a lyukacsok átmérője.

Ha nem 26 cm-es formát használunk, arányosan változtassunk az összetevők mennyiségén.

A formával szemben alapkövetelmény, hogy vékony lemezből készüljön, és rücskös, pontozott legyen a belső fala. A sima falú forma nem engedi elszökni a sülés közben keletkező gőzöket, ami miatt a gőz szétrepeszti és felpuhítja a tésztát (INTERSPAR-ban 500 pénzért vettem a napokban rücsköset).

Elkészítés

 1. Az élesztőt feloldjuk 1 dl hideg vízben, és 10 dkg BL112-es liszttel kikeverjük. A kovász két órát gondolkodik szobahőmérsékleten, légmentesen letakarva, fólia alatt.
 2. Az élettel teli kovászt összegyúrom a többi alapanyaggal. 5 perc dagasztás után már el fog válni az edény falától, és rugalmas lesz a felülete. Ekkor lefedve, másfél órán át kelesztem.
 3. Akkor dolgozik jól a tészta, ha ez idő alatt meg tudja duplázni a térfogatát.
 4. Ha megkelt, lisztezett deszkán ujjnyi vastag téglalappá nyújtom, majd ráhajtom a két szemközti rövidebb oldalt úgy, hogy fedésbe kerüljenek (szimpla hajtás).
 5. Elforgatom, újra kinyújtom, és feltekerem mint a piskótatekercset.
 6. Kivajazott formába teszem, liszttel meghintem, és 2 órán át, fólia alatt kelesztem. Két ujjnyira türemkedjen ki a peremen túlra, mielőtt a sütőbe kerülne a tészta.
 7. 180 ℃-os sütőben 50 percig süssük. Ha túl gyorsan pirul, alufóliával takarjuk le. Félidőben permetezzük be a kenyér tetejét hideg vízzel, vagy kenjük be felvert tojással.
 8. Miután elkészült, azonnal borítsuk ki a formából, és rácson hűtsük ki.

Kukoricás kenyérNagyon jó gyakorló kenyér. Gyorsan elkészíthető, hibatűrő, és rendkívül tápláló. Frissen, de másod- és harmadnap is lágy, nyirkos a tésztája, pirítósként pedig egy hét után is felülmúlhatatlan a tudása, köszönhetően az egyenletesen-szellőssé lyuggatott bélzetnek, és a pörkölődő kukoricadarának.

A Facebookon is fent vagyok, sőt van ott egy remek Ki Mit Süt csoportunk is.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:

 1. Szia!
  Glutén mentes táplálkozásban a kenyérlisztet le lehet cserélni gluténmentes lisztre (rizsliszt vagy van valami más lehetőség?)
  válaszodat köszönöm
  Andi

  1. Igen, le lehet cserélni a búzalisztet, de a sikér hiánya miatt más lesz a textúrája a kenyérnek, ill. gondoskodni kell a lazításáról is.
   Napokon belül teszek fel gluténmentes kenyereket, szólok, ha elérhető lesz az első.

 2. Nagyon tetszenek a receptek, de szeretném megkérdezni van-e igazi valóban élesztő nélküli kenyér ? Régóta próbálok receptet találni, de általában mindíg ha nem is sok, de tartalmaz élesztőt. Ha ebben tudna segíteni nagyon megköszönném.
  Manka

  1. Jól sejtem, hogy az élesztőmentes kenyér alatt a kovászoltat érti? Vagy teljesen kelesztés nélkülit szeretne készíteni?

 3. Kedves Csaba!

  Sokadszor készítettem ma a kukoricás kenyeret, de ma először nem voltam elégedett a végeredménnyel. Meglehetősen morzsálódott szeletelésnél.
  Szeretném megérteni, mi lehet ennek az oka. Tud segteni?
  Minden jót!
  hajnalka

  1. Kedves Hajnalka!
   Nem hagyta ki véletlenül a tojást? Ugyanazzal a liszttel dolgozott, mint korábban?

   1. Nem. Tojás volt, liszt ugyanaz. Gyáva vagyok, tekintélytisztelő és semmi kreativitásom… mindent a recept szerint.
    A héten megint sütöm. Meglátjuk…
    Hajnalka

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük