Szegény medvehagyma. Mióta rákapott a városi sáskahad, évről-évre mind nagyobb rettegéssel készül a tavaszi megújulásra. Nem csoda. Már vannak az országnak olyan erdei, ahol néhány év alatt a rendszeres tarolásos begyűjtés következtében az eltűnés határáig visszaszorult őshonos állománya. Olvastam valahol, hogy a védetté nyilvánítását is fontalgatják hazánkban, csak hogy megvédjék a teljes kipusztulástól. Nem vagyok szakértő, nem foglalok állást az ügyben. De együtt érzek szegénnyel, ezért óvatos duhajként, csak 1-1 csokorral használok hetente.
Értek én a szóból.
Zöld vagyok, mint az LMP.
Idén szokatlanul korán, már február végén megjelentek a piacon a medvehagyma árusok. Nagy örömömre, sikerült egy igen erős aromájú, friss csokorhoz jutnom. Nem mindig vagyok ilyen szerencsés. Van, hogy napok óta „vázában” tengődő, vagy elöregedett leveleket sóznak rám. Ezeknek a jó íze már csak emlék, zöldjük felesleges ballaszt az ételben.
Legyünk résen, ha medvehagymázni megyünk a kofák erdejébe!
A levélke frissessége, gyengesége abban nyilvánul meg, hogy rendkívül erős az illata, nem láthatóak rajta sárgulás és féregrágás nyomok, szára nyomásra roppan és levet ereszt. A levélnek tartása van, nem bókol, kornyad.
Annyira csábító volt a csokor, hogy gyorsan sütöttem is valami igazán ínycsiklandozót belőle. Olyan kalácsot készítettem, ami a medvehagyma ízét teljesen magába zárta, és kiteljesítette a benne szunnyadó vad ízeket.
Egyszerű, gyors, hétköznapló recept, ajánlom rendszeres használatra.
Sőt, ha nincs otthon medvegyma, behelyettesíthető sonkával, sajtokkal, tepertőkrémmel, és bármi mással is.
Elkészítési útmutató
Hozzávalók 5 db 13 dkg-os kalácshoz
- 1 dkg élesztő
- 20 dkg tönköly finomliszt
- 15 dkg kétszer fogós rétesliszt
- 2 dl tej
- 6 g só
- 1 csipet cukor
- 5 dkg kefír
- 5 dkg medvehagyma
- 4 dkg márványsajt
- 55 g vaj
- 4 evőkanál tejszín
- 1 evőkanál kukoricaliszt
Praktikák
Tönköly liszt helyett használhatunk sima finomlisztet, illetve kétszer fogós rétesliszt helyett az általánosan elterjedt egyszer fogósat is.
A tejet forraljuk fel, majd hűtsük vissza üzemi hőmérsékletre. A fölét szedjük le. Ezzel a módszerrel elejét vesszük a sikér károsodásának, megöljük a konkurrens fehérjéket.
A medvehagyma levelét szár nélkül dolgozzuk fel.
Márványsajt helyett vehetünk bármilyen más kéksajtot is. Aki nem szereti a penészes sajtokat, helyettesítheti sajtkrémmel.
A kukoricaliszt a krém besűrítéséhez kell. Ha nincs otthon, csak ezért ne menjünk el a boltba, működik a recept búza finomliszttel is.
Elkészítés
- Készítsük el a krémet. 2 dkg vajban olvasszuk meg a sajtot, majd forraljuk össze a tejszínnel. 2-3 perc forralás után sűrítsük be a kukoricaliszttel tejföl sűrűségűre. Húzzuk le a tűzről, és keverjük össze a laskára, vékony csíkokra vágott medvehagymával. Ha kihűlt, keverjük ki 2 dkg lágy vajjal.
- Jöhet a tészta. Cukros tejben futtassuk fel az élesztőt.
- Morzsoljunk el 15 g vajat az átszitált lisztben, majd gyúrjuk össze a sóval, a kefírrel és az élesztős tejjel.
- 10 perc dagasztás után lágy, jól legömbölyödő, az edény falától elváló tésztánk lesz.
- Szobahőmérsékleten, konyharuha alatt duplájára kelesztjük, 80-90 perc alatt.
- Lisztezett deszkán 35×25 cm-es téglalapot nyújtunk belőle.
- Vékony rétegben felkenjük rá a masszát.
- Rövidebb oldalával párhuzamosan 5 részre osztjuk, derelyevágó segítségével.
- Szorosan feltekerjük, a végét odacsípjük a tésztához, hogy ne nyíljon szét, majd egy rettentő éles késsel (ha nincs, borotvapengével) + alakban, 1 centi mélyen bevágjuk a tetejét. Kicsit szétnyitjuk a szirmokat.
- Ezután (ahogy felénk mondják a fedetlen fejet: „hajadon főtt”) hagyjuk kelni 20 percig. Figyeljünk rá, ne kelesszük agyon, mert hajlamos a terülésre és az elnyílásra.
- 200 ℃-ra előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütjük.
Sokan mondják, hogy a meleg kalács megüli a gyomrot. Bánom is én. Nagyon finom volt forrón. Tésztája belül lágy, héja roppan, de azonnal olvad szájba véve. A medvehagymától olyan erős az íze, mint egy fej fokhagymának, de utóbbival ellentétben, nem hagy a lehelleten nyomot, evés után azonnal lehet menni gyónni, vagy állásinterjúra.
Másnaposan is jó formában van, nem szikkad, foszlós marad a tészta. A csökkentett élesztőhányadnak köszönhetően nem lesz kovászos az íze.
Nagyon kiadós étek.
Méressük rendszeresen koleszterinszintünket!
A Facebookon is fent vagyok, sőt van ott egy remek Ki Mit Süt csoportunk is.
Imádom a szövegedet! hangosan mosolygok, miközben olvasom és persze nyelek nagyokat, és irigylem családodat, és várom a kipróbálás idejét – no meg, a kóstolót, meg az elrejtett recepteket.
Köszönöm Judit, hogy rám találtál.