Meggyes szemes kalács recept

Szemes kalácsAugusztus 3-án lehullott az ország utolsó meggyszeme az újfehértói Rózsa utcában. Vége a világnak. Megint újabb egy évet kell várni arra, hogy megsüthessük ezt a finom péksüteményt. Szörnyen sajnálom. Elkéstem a szemes kalács receptjének közzétételével.

Némi enyhülést hozhat kínjainkra, hogy a meggyet per pillanat helyettesíthetjük áfonyával, szilvával és céklával is. Kicsit később szőlővel. Télen kivivel. Tavasszal eperrel.
Tudom, sovány vigasz. De próbálom menteni a menthetőt.

Kalácsos család vagyunk. Ritkán telik el úgy egy hét, hogy ne kerülne az asztalra valamilyen formában. Legutóbbi kísérletem eredménye az alábbi meggyes cirmos fonat.
A rétegelt tészta a nyújtás hatására szívósabb, ruganyosabb lesz mint amihez szokott a legtöbbünk, de ez előnyére válik a szemes kalácsnak. Nagyon jól kenhető vajjal és hosszan eláll, harmadnap sem morzsálódik.

Elkészítési útmutató

Hozzávalók a 60 dkg-os kalácshoz

  • 1 dkg élesztő
  • 40 dkg BL55 finomliszt
  • 4 dkg kristálycukor
  • 3 g só
  • 2 dkg vaj
  • 2,5 dl tej
  • 1 vaníliarúd
  • 5 g kakaópor
  • 1 tojássárgája
  • 1 evőkanál tejszín
  • 20 szem meggy

Praktikák

A tejet forraljuk fel, majd hűtsük vissza üzemi hőmérsékletre. A fölét szedjük le. Ezzel a módszerrel elejét vesszük a sikér károsodásának, megöljük a konkurrens fehérjéket.

A vaníliarúd kikapart belsejét jobb híján helyettesíthetjük vaníliás cukorral is.

Friss gyümölcsöt használjunk. Magozás után csepegtessük le a levét.

Sütésnél ne használjunk légkeverést, mert hamar megkapja a tetejét!

Rafinált háziasszonyok/háziurak a meggyet megtölthetik friss, apróra tépett mentalevéllel is.  De ez már istenkísértés.

Elkészítés

  1.  A kiforralt, szobahőmérsékletre visszahűtött tejben oldjuk fel az élesztőt.
  2. Az átszitált lisztben keverjük el a cukrot, a vaníliát, a sót, majd morzsoljuk bele a vajat. Öntsük hozzá a tejet, és keverjük csomómentesre a masszát.
  3. Konyharuha alatt, szobahőmérsékleten érleljük 10 percen át (autolízis).
  4. További 10 perc alatt dagasszuk készre a középkemény, rugalmas, fényes kalácstésztát.
  5. Vágjuk ketté. Egyik felébe gyúrjuk bele a kakaóport. Ha túlkeményíti a tésztát, lazítsuk kevéske tejjel.
  6. Ruha alatt kelesszük tovább 1 órán át, vagy tovább, mindaddig amíg a tészta meg nem duplázza a térfogatát.
  7. A bucikat nyújtsuk ki 35×25 cm-es lapokká, majd helyezzük egymásra őket. Hosszában vágjuk 3 egyenlő széles csíkra a tésztát.
  8. Légies mozdulatokkal guruljunk át a nyújtófával a szalagokon, hogy jobban egymáshoz tapadjanak.
  9. Tekerjük fel őket hosszabbik végétől fogva. Szoros legyen a tészta, ne tudjunk átkukucskálni a csöveken. Kicsit húzzuk meg két végüknél fogva a darabokat.
  10. Hármas fonással dolgozzuk egybe. Óvatosan emeljük át a kalácsot egy sütőpapírral bélelt sütőlemezre.
  11. Minden hónaljba nyomjunk be egy-egy szem meggyet.
  12. Ruha alatt kelesszük 30 percig.
  13. Közben melegítsük elő a sütőt 180 ℃-ra.
  14. Kenjük meg a tésztát egy tojássárgája és 1-2 evőkanál tejszín elegyével.
  15. 15 perc alatt készre sül. Ha nagyon pirul, takarjuk alufóliával.
  16. Rácson hagyjuk kihűlni, száraz konyharuha alatt. Megszelni csak jó egy óra múlva szabad.

Habkönnyű, nem tolakodóan édes, diszkrét gyümölcsös íze a kevésbé édesszájúakat is rabul fogja ejteni. Kalligráfikus belső mintázata újra étvágyra gerjeszti az agyontraktált vendégeket is.

 

A Facebookon is fent vagyok, sőt van ott egy remek Ki Mit Süt csoportunk is. Csatlakozz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:

  1. Csodás és hasznos a blogod! Szívmelengető receptekkel! Gratulálok hozzá! Viszont szeretném kérdezni, hogy a kakaó szórása hogy alakul? Mert ha jól értelmezem, akkor készre gyúromtésztáját a kalácsnak és a szép buciba hogy keverem hozzá a kakaót? El lapítom vagy hogyan? Segítenél ebben? Ma szeretném megsütni! Köszönöm!

    1. Köszönöm a méltató szavakat. Ami pedig a kakaó elegyítését illeti. Ahogy tetszik. Ha csak szimplán mellészórod, akkor is belegyúródik. Folyamatosan tunkold, és itasd egy kis tejjel, hogy visszalágyuljon.

  2. Készen lett a kalács..Fenomenális :)) szinte biztos hogy függővé lettünk :D
    Most kel a vajas kifli, és du. tuti ismét a kalács :)))
    Köszönjük!!!

    1. Nagyon örülök. Számolj majd be a további fejleményekről is, ill. ha van fotó, akkor a Facebookos Ki Mit Süt csoportunkban is publikáld, hogy lelkesíts vele másokat is. Köszi.

  3. Nagyon finomnak tűnik, szeretném megsütni.DE!!! Az én sütőn csak légkeverést tud. Félidőben vagy korábban takarjam le?
    Előre is köszönöm a válaszod.

    1. Szia!
      Ha elkezd sötétbarnárta váltani, akkor takard csak le, és elég rá egy keskeny aluszalag, csak a gerince van veszélyben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük