Aldiban jártunk, repcés kenyeret láttunk. Megkóstoltuk, leteszteltük. Mindenekelőtt két kérdés tornyosul elénk aktuális páciensünkkel kapcsolatban: mit keres a repcemag a kenyérben, ill. van-e helye a vakmerőségnek egy ABC-ben?
Meglepetés. A cikkből minden kiderül.
Megkövezhettek érte, de az Aldi árukínálatát én akkor is nagyon szeretem. Remek olasz tészta-különlegességeivel, sajtjaival, bioélelmiszereivel és sífelszereléseivel :-) nem versenyezhet egyik nagyáruház sem. Egy dolog hibádzik csak ebben a szupermarketben: gyalázatos az apró pékáru kínálata (leszámítva az import kenyereket). Nem tudom, hogy a vidéki áruházaknak kik a beszállítói, de a pestieknek nincs szerencséjük a pékekkel.
Hosszasan nem időznék el ennél a pontnál, majd talán egy másik cikkben kivesézem alaposabban a kínálatot, de mindezt muszáj volt megemlítenem amiatt, hogy átérezzétek, nem tudom mit gondoljak akkor, amikor néhanapján, hónapról-hónapra előrukkol a cég egy magasabb minőségi kategóriát képviselő, a „hónap kenyere” szlogen mögött kínált kenyérrel, amit mindig a pécsváradi Aranycipó pékségben süttetnek.
Nem egyszer ért már kellemes meglepetés a prémium kategóriás pékáruk szondázása során, pl. a karácsonyi kenyerük íze még most is itt van a számban.
Nem tudom viszont, hogy augusztusban hogy s mint csinálták, de a most pellengérre állított repcemagos kenyérrel nagyon melléfogtak.
Nézzük is meg mindjárt, hogyan szól az ítélet:
- Az esztétikai élményt háttérbe szorítja a szokatlan ízvilág.
- Tesztelőtársam első benyomása a tésztáról: avas és enyhén fűrészpor íz. Én enyhén kesernyés utóízt éreztem az első falat után. Ezt a repcemag számlájára írnám. Majd jött a maláta, és teljesen lehervadtam. Az már szót sem érdemel, hogy rémesen sótlan volt a vekni.
- Magvak ízének hiánya. Lenmag túlsúly.
- Állaga megfelelő, gusztusos, sült héj, szépen formázott kenyér. Lágy, nem ropogós, de a bélzetnél jobb ízélményt adó héj.
- Nem tapad, könnyen csúszik, de feltétért kiált.
- Friss, rugalmas, ugyanakkor inhomogén tészta. Könnyű, nem tömött szerkezet, de az alja szalonnás.
- Illata halovány, de üde, friss kovászillatot áraszt (szolídan).
- Plusz pont az adalékanyagok mellőzése és a kovászolás miatt.
399 Ft volt augusztusban az ára.
Ha nem kaptál volna az első kérdésemre választ, miszerint mit keres a repcemag a kenyérben, akkor ez csakis azt jelentheti, hogy fogalmam sincs róla.
Ha javasolhatok tesztalanyt, azt hiszem a „mini olívás baguette” friss jövevény az Aldiban, és szerintem igen jól sikerült. (Kár hogy – az adatlapja szerint -, telerakták adalékanyagokkal is.)
https://www.aldi.hu/hu/kinalatunkbol/azon-melegeben-frissen-suetoett-pekaru/reszletes-oldal/ps/p/a-honap-termke-mini-olivas-baguette/
Köszi a javaslatot. Tényleg finom, de csak frissen, gondolom te is tapasztaltad, hogy másnaposan már elég fonnyatag. De fontolóra veszem a tesztelését (akár több más aldis termékkel egyetemben). Köszi.