A 2014 őszi Segítsüti árverésre született meg ez a recept. Igyekeztem mindent beleválogatni, ami az ízek főutcáján kapható: kezeletlen narancs héját, étcsokoládét, málnát, mentát, kovászt, vaníliát.
Született belőlük egy kedves, kecses, meglepő ízvilágú édes kalács, ami joggal pályázik a minden gyerek kedvenc eledele és a növessz derekad köré nagy energiaráfordítással maradandó úszógumit címre.
Elkészítési útmutató
Hozzávalók a 6 db. 8 dkg-os kalácshoz és a málna mártáshoz
- Kalács
- 5 g élesztő
- 25 g chef kovász
- 25 dkg BL55 finomliszt
- 2 dkg vaj
- 3 dkg kristálycukor
- 1 g só
- 2 dl tej
- 1 vaníliarúd
- 1 dkg narancshéj
- 2 dkg étcsokoládé
- 1 tojássárgája
- 1 evőkanál tejszín
- 1 evőkanál porcukor
- Csatni
- 15 dkg málna
- 2 dkg kristálycukor
- 1 dl víz
- 10 szem rózsabors
- 1 teáskanál borsmentalevél
Praktikák
A tejet forraljuk fel, majd hűtsük vissza üzemi hőmérsékletre. A fölét szedjük le. Ezzel a módszerrel elejét vesszük a sikér károsodásának, megöljük a konkurens fehérjéket.
Friss gyümölcs híján a mirelit málna is megteszi. Több vizet ereszt, mint a friss, ezt kalkuláld be a főzési időbe.
Vaníliarúd kikapart belsejével dolgozz, ám ha nincs, jó lesz helyette a Bourbon vanília is. (A kristályvanillint pedig ajándékozd el ellenségeidnek!) Ha vaníliás cukorral sütsz, számítsd be a cukorhányadba a mennyiségét.
Minél nagyobb az étcsoki kakaótartalma, annál ízletesebb lesz a tészta.
Ha nincs kovászod, használj mindösszesen 1 dkg élesztőt a tésztához.
Csak a bio narancs héja nem tartalmaz mérgező konzerváló vegyületeket.
A narancsot apríthatod késsel, vagy reszelheted sajtreszelővel. Előbbi esetben változatosabb ízű lesz a tészta, utóbbi esetben pedig eluralkodik rajta a narancsos íz.
Elkészítés
- Az átszitált lisztben keverjük el a cukrot, a sót, a vaníliát, majd morzsoljuk el benne a vajat.
- Oldjuk fel a kiforralt-visszahűtött tejben a kovászt, az élesztőt és a sárgáját, majd öntsük a liszthez.
- 10 perc alatt középkemény, ruganyos, sima tésztát gyúrunk a masszából.
- 90 percig kelesztjük szobahőmérsékleten, nyirkos konyharuha alatt. A terminus végére meg kell, hogy duplázza térfogatát.
- Belegyúrjuk a narancsot és a csokit.
- 6 részre osztjuk. Kialakítjuk a végleges formát. A lenti fotók segítséget nyújtanak a formázáshoz.
- Sütőpapírra helyezve, konyharuha alatt kelesztjük 30 percen át.
- Közben előmelegítjük a sütőt 180 ℃-ra.
- Sütés előtt átkenjük a tészta tetejét langyos tejszínnel.
- 15 perc alatt kisül a kalács. Porcukorral meghintjük.
- Rácsra szedjük. Azonnal szervírozhatjuk, mert melegen is nagyon ízletes, nem üli meg a gyomrot.
- Amíg piheg a tészta, vagy sütés alatt, elkészítjük a málnacsatnit.
- Kis lábasba töltjük a málnát, a cukrot, a vizet és a zúzott rózsaborsot.
- Nagy lángon felforraljuk, miközben villával összezúzzuk és elkeverjük a hozzávalókat.
- 5 perc után alacsonyabb hőfokra kapcsolunk, és további 15 percig főzzük a mártást. Mindvégig fedő nélkül dolgozunk.
- Az utolsó 5 percben hozzáadjuk a finomra vágott mentát.
Ne öntsük vele nyakon a kalácsot. Mártogassuk a kaláccsal egy kis tálból. És ne hagyjuk őrizetlenül, mert hamarabb elfogy, mint a tészta!
A Facebookon is fent vagyok, sőt van ott egy remek Ki Mit Süt csoportunk is. Csatlakozz!