Paprikás kenyér recept

Paprikás kenyér

Hosszú csendet török meg ennek a receptnek a közzétételével.
Maguk alá temettek a hétköznapok. Mostanában nem jut idő magamra. Kínaiban ebédelek, boltban veszem a kenyeret, 20 kiló liszt elég egy hónapra. Vészjelek. Mindennek az az oka, hogy munka mellett elkezdtem egy egyetemet. Egyik kezemmel jegyzetelek, másikkal pedig építem a tetőteremet. Másra most nemigen jut idő. Remélem, hogy mire újra nyár lesz, én is újjáéledek.

Paprikás kenyér bélzeteAddig is, egy új receptemet had’ osszam meg veletek. Az áldatlan állapotok ellenére heti egy kenyerem azért mindig születik a konyhában, és ha csak lehet, kísérletezem.

A mostani kísérletem jól sikerült, váratlanul ért az az ízharmónia, ami ennél a kenyérnél fogadott: a kápia paprika és a lilahagyma közös fellépésének eredménye a színpompás bélzet és a lecsós hangulat.

Vérbő, őszutói recept.

Elkészítési útmutató

Hozzávalók a 2 db. 45 dkg-os veknihez

  • 10 g élesztő
  • 40 dkg BL80 liszt
  • 40 dkg BFF55 búza rétesliszt
  • 5,5 dl víz
  • 16 g só
  • 15 dkg kápia paprika
  • 10-15 dkg lila hagyma

Praktikák

A 40 órás kelesztési időt lerövidíthetjük. De vállaljuk a következményeit: kevésbé testes, lágy bélzetű, vékony héjú kenyerünk lesz.

Ha a kápia paprikát serpenyőben megsütjük, még rafináltabb ízvilága lesz a kenyérnek.

Kelesztőkosár helyett egy kis kenyereskosár, vagy liszttel megszórt konyharuhával kibélelt  tésztaszűrő is megteszi.

A rétesliszt kódja ne ijesszen el a recepttől! A bolti forgalomban kapható réteslisztek 90%-a BFF55-ös. De ha így kérjük a teszkóban az árufeltöltőtől, viseljük következményeit.

Elkészítés

  1. Előtésztát készítünk: 20-20 dkg BL80 és BFF55-ös lisztet összekeverünk 2,5 dl hideg, kiszellőztetett vízben oldott 5 g élesztővel. Néhány mozdulattal összeállítjuk a tésztát, majd 24 órán át a hűtőszekrényben pihentetjük, légmentesen lezárt edényben.
  2. 8  órával az előtészta beérése előtt összeállítjuk a főtésztánkat. A maradék liszteket, az 5 g élesztőt és a sót tartalmazó 3 dl hideg vizet összekeverjük, majd kidolgozzuk. Egynemű legyen a tészta, masszírozzunk ki belőle minden csomót! 9 órán át pihentessük légmentesen lezárt edényben, szobahőmérsékleten.
  3. Az előtésztát kivesszük a hűtőszekrényből, és 1 órán át szobahőmérsékleten akklimatizáljuk.
  4. Összeállítjuk a tésztát: az előtésztát és a főtésztát összegyúrjuk az aprított kápia paprikával és a finomra vágott hagymával. 10 percig dögönyözzük, mindaddig, amíg vissza nem rúg.
  5. A jól megtornáztatott tésztát 45 percig pihentetjük, légmentesen lezárva, szobahőmérsékleten.
  6. Az idő lejártával lisztes gyúródeszkán két cipót formázunk a tésztából, majd kelesztőkosárba fordítjuk.
  7. 1 órán át kelesztjük konyharuha alatt, szobahőmérsékleten.
  8. Sütőlapra borítjuk, és 230 ℃-os gőzös sütőben készre sütjük.
  9. Csak 3 óra elmúltával, hűlten szeljük meg!

A Facebookon is fent vagyok, sőt van ott egy remek Ki Mit Süt csoportunk is. Csatlakozz!

10 hozzászólás

  1. Farkasné, Rózsa

    Imádom a stílusod, a lazaságod és hát a chef kovászt. Élesztő nélkül szeretek kenyeret sütni és egyre jobban sikerül is. A férjem kedvence a bagett és a gyökérkenyér, Ő csavartnak hívja, mióta ezeket és kiflit sütök reggelire( én a vajast szeretem) nem fogy a Győri Édes.

  2. Farkasné, Rózsa

    B.B. Megőrülök a kövek a bajom! Vettem egy samotot 3cm vastag, nehezen melegszik, pár napja egy Landmann-t ami egy balerina, de 32×32-es, tehát kicsi. Elolvasok mindent és egyre tanácstalanabb vagyok a kemencémben biztosan van samot, mérgezem a bandát? Te mit mondasz? Neked nagyobb gyakorlatod van,használhatom a samotot néha? Ne feledd Te vagy az etelon!

    1. BB

      Kösz a méltatást. Persze, használok sütőkövet. A samot nem mérgező, természetes anyag, ne tars tőle!

  3. gollum

    Rozskovászt kerestem (megtaláltam! :) ), itt ragadtam olvasgatva az élvezetes stílusú recepteket.

    Kérdés: a hagymát nem kell/érdemes dinsztelni a tésztába tétel előtt?

  4. gollum

    Közben megsütöttem. Kissé lapos, és talán még 5-10 perc sütés még ráfért volna, de ehető lett.


Várom a hozzászólásodat!

Az email-címed nem válik publikussá, és nem használjuk fel gonosz dolgokra.

*