Rozsos zsemle recept

Zsemle

Nem gyakori vendég konyhámon a rozsos pékáru. Fanatikus búzakenyér rajongó vagyok, nem engedek be semmit északról.
Pedig ez a skandináv országokban nagy népszerűségnek örvendő zsemleféle törekszik rá, hogy kedvét leljük benne mi, lágy-édes tésztákon felhizlalt jó magyar emberek is. Ahhoz viszont, hogy élmény legyen a búzatészta imádói számára is a fogyasztása, lágyítottam, lazítottam rajta, dúsítottam pirított napraforgóval, a rozskovászt megtámasztottam kis élesztővel és egyéb hókusz-pókusz. A végeredmény gyenge, szellős, savanykás, de édes falhangokkal lecsengő cipócska lett.

Elkészítési útmutató

Hozzávalók a 9 db 8 dkg-os zsemléhez

  • 13 dkg rozskovász
  • 3 g élesztő
  • 20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 20 dkg BL112 liszt (vagy BL80)
  • 3 dl víz
  • 8 dkg joghurt
  • 10 dkg hántolt napraforgómag
  • 8 g
  • 1 evőkanál olivaolaj

Praktikák

Ha nincs kovászunk, pótolhatjuk plusz 5 gramm élesztővel. Kevésbé lesz savas a tészta. Ha pedig tisztán kovásszal szeretnénk készíteni, akkor duplázzuk meg a kovász mennyiségét, és növeljük 2 órával az érési időt.

Azért jobb a 112-es liszt, mert gazdagabb ballasztanyagokban, de a 80-assal is ugyanúgy fog dolgozni a tészta.

Pirított napraforgóhoz jutni nem túl nagy kihívás: lehet készen is venni, illetve nyers hántoltat magunk is piríthatunk serpenyőben, vagy ha kellő elszántsággal rendelkezünk, álljunk rá a pirított szotyi pucolásának két héttel sütés előtt.

Hálás lesz a tészta, ha többféle maggal ismertetjük össze: jól harmónizál savas, keserédes ízével a tökmag, a lenmag és a fenyőmag is.

Elkészítés

  1. Pirítsuk meg egy serpenyőben a hántolt napraforgót.
  2. Oldjuk fel a langyos vízben a kovászt, az élesztőt és a sót. Gyúrjuk egyneművé a többi hozzávalóval.
  3. Pihentessük lefedve, szobahőmérsékleten 30 percig (autolízis).
  4. Dagasszuk 5 percen keresztül. Ekkor még siralmas állagú a tészta (és később sem fog javulni a helyzet). Ragad mint a Technokol rapid.
  5. Kelesszük az undormányos misungot 5 órán át, szobahőmérsékleten, légmentesen zárt edényben.
  6. Dagasszuk át a jócskán felfúvódott tésztát. 1-2 perc elég lesz a szenvedésből.
  7. Újabb kelesztés következik. Adjunk a tésztának két órát, hogy ismét magára találjon.
  8. Erősen lisztezett felületre borítjuk, 9 részre vágjuk, legömbölyítjük, lisztben meghempergetjük, és konyharuha alatt 90 percig kelesztjük. A terminus végére szépen meghíznak a cipók.
  9. Vágjuk be mélyen, kereszt alakban a zsemléket, és a 210 ℃-ra előmelegített sütőben süssük készre 25 perc alatt.
  10. Csak kihűlve fogyasszuk el!

A Facebookon is fent vagyok, sőt van ott egy remek Ki Mit Süt csoportunk is. Csatlakozz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:

  1. Kedves Boldog Briós,

    szívből gratulálok az oldalhoz .
    Igényes,stílusos, szélsőségektől mentes, visszafogottan humoros, ahol kell, kritikus.
    Külön köszönet azért, hogy nem helyesírási hibáktól hemzsegő írásokat kell olvasnom …
    Sok sikert kívánok !

    1. Kedves Hanka!
      Köszönöm kedves szavait. Örülök, hogy eltaláltam az ízlését, és ahogy látja a fotón, a helyesírás jól megfér a szakmával nálam is ;)
      Könyveim

  2. Kedves BB!

    Nem vagyok nagy mágusa a rozslisztnek… Ez mégis meglehetősen sikerült. De vajon mitől lesz ilyen szexi a vágás a zsömlén? Vagy kenyéren… Nekem még sosem sikerült. Mi a trükk?
    Köszönöm, előre is.
    h

      1. Sajnos valószínűleg a liszt minősége határozza meg a siker/sikertelenség mértékét.

  3. Kedves BB,

    két kérdésem lenne a recepthez:
    – miért szükséges az 5-ös ponthoz a légmentesen zárt edény? A többihez nincs rá szükség?
    – hogyan lehetne elhagyni a 2 órás, majd a másfél órás kelesztést, hogy hétköznapokon is tudjak ilyet csinálni reggelire?

    Köszönöm a receptet, és előre is köszönöm válaszát!

    Üdv,
    Balázs

    1. Szia, igen, az 5 órásnál fontos csak a légmentesség, előtte lehet konyharuhával is takarni. Sajnos még nem próbáltam lerövidített kelesztési időkkel. Én nem merném lespórolni.

  4. Kedves BB!
    Rozs kovaszom van keszuloben. Ugy gondoltam, feher es barna buzalisztbol keverve sutnem a kenyerem, de rozs kovasszal. Mukodni fog ez igy, vagy maradjak a rozs lisztnel?
    Sok kereses utan a Te oldaladon kotok ki rendszeresen. A tapasztalat es humor adagolasara is jo a recepted. Szeretettel udvozollek.

  5. Kedves BB!

    Még életemben nem írtam be egyetlen oldalra sem. Itt azonban valóban olyan jó, humoros és hasznos mondatokat találok, hogy kivételt teszek.

    Vasárnap megsütöttem életem első kovászos kenyerét. A kovászt és hozzá a receptet kaptam, de még így is sokat böngésztem a netet, nehogy elrontsak valamit. Így leltem rá eme oldalra, mely valóban sok hasznos infót tartalmaz, sokat tanultam belőle. Köszönöm!

    Az itt található receptek közül biztosan többet is ki fogok próbálni!

    A pékműhely meg egyszerűen fantasztikus! Az FB képeket végignéztem. Szívből gratulálok!

    Üdv:
    VSz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük