Szüreti kenyér recept

Október kenyere

Északi típusú ember vagyok. Ősszel kezdek élni. Október a szerelmem. Színei, nyirkos hidege elbágyadt, vígasztal. Megrezget bennem valamit, ami egész évben szunnyad, ül nagy búsan a lelkem mélyén, és csak arra vár, hogy végre avarban gázoljak, sütőtököt faljak, elázzak, megfázzak.
Sörről váltok borra. Béna szandálról bakancsra.
Fehér kenyérről rozsra. Vagy még inkább – szüret idején – az ősz színeiben pompázó szüreti kenyérre. Amiben benne van az ősz minden árnyalata és emblematikus zöldsége: szárított paradicsom, cékla, mángold, sütőtök, burgonya, kukorica.
Ami meleg, vidám  színeivel jókedvre deríti a folyton didergő napimádókat is.

Elkészítési útmutató

Hozzávalók a 60 dkg-os veknihez

  •  2 g élesztő
  • 30 dkg BL80 kenyérliszt
  • 2 dkg burgonyapehely
  • 2 dkg kukoricaliszt
  • 8 g só
  • 2,5 dl víz
  • 10 dkg sütőtök
  • 5 dkg mángoldszár (és/vagy céklaszár)
  • 2 dkg szárított paradicsom

Praktikák

Ha be tudsz szerezni BL112-es lisztet, mindenképp vele süss!

A tököt jól süsd át, karamellizáld!

Mángoldszár helyett/mellett használhatsz a receptben céklaszárat, reszelt répát, padlizsánt vagy alma héját is.

Burgonyahely helyett pedig egyszer majd próbáld ki a nyers, reszelt burgonyát! Igazán izgalmas bélzetet hozhatunk vele létre.

Ne a bolti, piaci aszalt paradicsommal dolgozz. Ehetetlenül elsózzák. Sütőben, aszalóban száríts magadnak. Ég és föld lesz a különbség.

A kenyér gyorsan terül, ezért a formából kivéve azonnal vesd a sütőbe!

Elkészítés

  1. Az átszitált kenyérlisztben keverjük el a pelyhet, a kukoricalisztet, a sót. A hideg vízben oldott élesztővel keverjük egyneművé a tésztát, majd gyúrjuk közepesen kemény tésztává fél perc alatt.
  2. Szobahőmérsékleten, légmentesen letakarva kelesszük 12 órán át.
  3. Aprítsuk bele a zöldségeket,  és 5 perc leforgása alatt gyúrjuk selymes, lágy tésztává.
  4. További 1 órán át kelesszük szobahőmérsékleten.
  5. Formázzuk cipóvá erősen lisztezett deszkán.
  6. Kelesztő-formában, vagy sütőlapra helyezve, hurkává sodort konyharuhával “abroncsba fogva” újabb 1 órán át kelesztjük nyirkos konyharuha alatt.
  7. Sütés előtt keresztben bevágjuk.
  8. 220 ℃-ra előmelegített sütőben 45 perc alatt készre sütjük.
  9. Rácson hagyjuk kihűlni. Csak hidegen szeld meg!

Ízletes, intenzív zöldségízű, csodás színekben pompázó, erőteljesen lyuggatott, testes kenyér. Harmadnap is friss, nem szárad ki. Jóféle kadarkával fogyasszuk!

A vekni

A Facebookon is fent vagyok, sőt van ott egy remek Ki Mit Süt csoportunk is. Csatlakozz!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük