Északi típusú ember vagyok. Ősszel kezdek élni. Október a szerelmem. Színei, nyirkos hidege elbágyadt, vígasztal. Megrezget bennem valamit, ami egész évben szunnyad, ül nagy búsan a lelkem mélyén, és csak arra vár, hogy végre avarban gázoljak, sütőtököt faljak, elázzak, megfázzak.
Sörről váltok borra. Béna szandálról bakancsra.
Fehér kenyérről rozsra. Vagy még inkább – szüret idején – az ősz színeiben pompázó szüreti kenyérre. Amiben benne van az ősz minden árnyalata és emblematikus zöldsége: szárított paradicsom, cékla, mángold, sütőtök, burgonya, kukorica.
Ami meleg, vidám színeivel jókedvre deríti a folyton didergő napimádókat is.
Elkészítési útmutató
Hozzávalók a 60 dkg-os veknihez
- 2 g élesztő
- 30 dkg BL80 kenyérliszt
- 2 dkg burgonyapehely
- 2 dkg kukoricaliszt
- 8 g só
- 2,5 dl víz
- 10 dkg sütőtök
- 5 dkg mángoldszár (és/vagy céklaszár)
- 2 dkg szárított paradicsom
Praktikák
Ha be tudsz szerezni BL112-es lisztet, mindenképp vele süss!
A tököt jól süsd át, karamellizáld!
Mángoldszár helyett/mellett használhatsz a receptben céklaszárat, reszelt répát, padlizsánt vagy alma héját is.
Burgonyahely helyett pedig egyszer majd próbáld ki a nyers, reszelt burgonyát! Igazán izgalmas bélzetet hozhatunk vele létre.
Ne a bolti, piaci aszalt paradicsommal dolgozz. Ehetetlenül elsózzák. Sütőben, aszalóban száríts magadnak. Ég és föld lesz a különbség.
A kenyér gyorsan terül, ezért a formából kivéve azonnal vesd a sütőbe!
Elkészítés
- Az átszitált kenyérlisztben keverjük el a pelyhet, a kukoricalisztet, a sót. A hideg vízben oldott élesztővel keverjük egyneművé a tésztát, majd gyúrjuk közepesen kemény tésztává fél perc alatt.
- Szobahőmérsékleten, légmentesen letakarva kelesszük 12 órán át.
- Aprítsuk bele a zöldségeket, és 5 perc leforgása alatt gyúrjuk selymes, lágy tésztává.
- További 1 órán át kelesszük szobahőmérsékleten.
- Formázzuk cipóvá erősen lisztezett deszkán.
- Kelesztő-formában, vagy sütőlapra helyezve, hurkává sodort konyharuhával “abroncsba fogva” újabb 1 órán át kelesztjük nyirkos konyharuha alatt.
- Sütés előtt keresztben bevágjuk.
- 220 ℃-ra előmelegített sütőben 45 perc alatt készre sütjük.
- Rácson hagyjuk kihűlni. Csak hidegen szeld meg!
Ízletes, intenzív zöldségízű, csodás színekben pompázó, erőteljesen lyuggatott, testes kenyér. Harmadnap is friss, nem szárad ki. Jóféle kadarkával fogyasszuk!
A Facebookon is fent vagyok, sőt van ott egy remek Ki Mit Süt csoportunk is. Csatlakozz!