Túrós kenyér recept

Túrós fonatNe tévesszen meg senkit a kalácsos külső. A fonás rajta szimpla rongyrázás. Ez egy sós ízvilágú kenyér, ami külsejével is kelleti magát. Belül hófehér, és köszönhetően a túró adta nyirkosságnak, napokig eláll. Illata kedves falusi emlékeket idéz.
Egyszerű, csűrcsavaroktól mentes receptúrája felbátorítja a kezdő pékinasokat is.
Komatálba, vendégek elé kötelező.

Elkészítési útmutató

Hozzávalók a fél kilós veknihez

  • 4 g élesztő
  • 25 dkg BL80 kenyérliszt
  • 5 dkg búzadara
  • 1 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 6 g só
  • 7 dkg tehéntúró
  • 2 dl víz
  • 1 evőkanál méz
  • fél citrom leve

Praktikák

Ha be tudunk szerezni BL112-es lisztet, inkább azzal dolgozzunk. Ha nem, sebaj.

A túróval szabad játszani, elbír a kenyér többet is, de 15 dkg fölé ne menjünk, mert nehézzé teszi a tésztát.

Ne vegye el a kedvünket a kézi dagasztástól a lágy, ragacsos tészta. Alákapkodva, kikanalazó mozdulatokkal forgassuk.

A receptben előírt szimpla hajtásokat bemutattam annak idején a croissantnál. Ha most nem ugrik be, hogyan kell csinálni, nézz rá a fázisfotókra!

Ha sütés közben nagyon pirul a kenyér teteje, takarjuk le alufólia-csíkkal.

Elkészítés

  1. Készítsünk előtésztát 15 dkg kenyérliszt és 1 dl hideg vízben feloldott élesztő keverékéből. Ne dolgozzuk ki  a masszát, csak keverjük egyneművé, majd nejlon zacskó alatt, szobahőmérsékleten érleljük 7 órán át.
  2. A mézből és a citromléből keverjük ki a bevonó mázat.
  3. Az előtésztát dagasszuk ki a többi hozzávalóval. 10 perc után már kellőképpen levegős lesz.
  4. Fólia alatt további 1 órát pihen a tésztánk.
  5. 3 szimpla hajtással levegőztessük.
  6. Újabb egy órás kelesztés következik, immáron a nyújtódeszkán.
  7. Megint jöhet 2 szimpla hajtás.
  8. Vágjuk 3 egyenlő részre.
  9. Nyújtsunk belőlük 3 vaskos, kétujjnyi hurkát, amelyeket fonás előtt lisztben alaposan hempergessünk meg.
  10. Hármas fonással dolgozzuk össze a szálakat.
  11. Kenjük meg mézes citromlével a felületét, majd szitáljunk rá lisztet.
  12. Fólia alatt kelesszük készre szobahőmérsékleten, 40 perc alatt.
  13. 200 ℃-ra előmelegített sütőben süssük készre. 35 perc után már kopogós lesz a hasa, ki lehet venni, rácson szuszogtatni.

A Facebookon is fent vagyok, sőt van ott egy remek Ki Mit Süt csoportunk is.

2 hozzászólás

  1. Balázs Fruzsina

    Szia! Alsó-felső sütéssel is működik, vagy csak légkeveréses sütéssel? Köszi! Fruzsi


Várom a hozzászólásodat!

Az email-címed nem válik publikussá, és nem használjuk fel gonosz dolgokra.

*