Ne tévesszen meg senkit a kalácsos külső. A fonás rajta szimpla rongyrázás. Ez egy sós ízvilágú kenyér, ami külsejével is kelleti magát. Belül hófehér, és köszönhetően a túró adta nyirkosságnak, napokig eláll. Illata kedves falusi emlékeket idéz.
Egyszerű, csűrcsavaroktól mentes receptúrája felbátorítja a kezdő pékinasokat is.
Komatálba, vendégek elé kötelező.
Elkészítési útmutató
Hozzávalók a fél kilós veknihez
- 4 g élesztő
- 25 dkg BL80 kenyérliszt
- 5 dkg búzadara
- 1 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
- 6 g só
- 7 dkg tehéntúró
- 2 dl víz
- 1 evőkanál méz
- fél citrom leve
Praktikák
Ha be tudunk szerezni BL112-es lisztet, inkább azzal dolgozzunk. Ha nem, sebaj.
A túróval szabad játszani, elbír a kenyér többet is, de 15 dkg fölé ne menjünk, mert nehézzé teszi a tésztát.
Ne vegye el a kedvünket a kézi dagasztástól a lágy, ragacsos tészta. Alákapkodva, kikanalazó mozdulatokkal forgassuk.
A receptben előírt szimpla hajtásokat bemutattam annak idején a croissantnál. Ha most nem ugrik be, hogyan kell csinálni, nézz rá a fázisfotókra!
Ha sütés közben nagyon pirul a kenyér teteje, takarjuk le alufólia-csíkkal.
Elkészítés
- Készítsünk előtésztát 15 dkg kenyérliszt és 1 dl hideg vízben feloldott élesztő keverékéből. Ne dolgozzuk ki a masszát, csak keverjük egyneművé, majd nejlon zacskó alatt, szobahőmérsékleten érleljük 7 órán át.
- A mézből és a citromléből keverjük ki a bevonó mázat.
- Az előtésztát dagasszuk ki a többi hozzávalóval. 10 perc után már kellőképpen levegős lesz.
- Fólia alatt további 1 órát pihen a tésztánk.
- 3 szimpla hajtással levegőztessük.
- Újabb egy órás kelesztés következik, immáron a nyújtódeszkán.
- Megint jöhet 2 szimpla hajtás.
- Vágjuk 3 egyenlő részre.
- Nyújtsunk belőlük 3 vaskos, kétujjnyi hurkát, amelyeket fonás előtt lisztben alaposan hempergessünk meg.
- Hármas fonással dolgozzuk össze a szálakat.
- Kenjük meg mézes citromlével a felületét, majd szitáljunk rá lisztet.
- Fólia alatt kelesszük készre szobahőmérsékleten, 40 perc alatt.
- 200 ℃-ra előmelegített sütőben süssük készre. 35 perc után már kopogós lesz a hasa, ki lehet venni, rácson szuszogtatni.
A Facebookon is fent vagyok, sőt van ott egy remek Ki Mit Süt csoportunk is.
Szia! Alsó-felső sütéssel is működik, vagy csak légkeveréses sütéssel? Köszi! Fruzsi
Szia Fruzsi!
Persze, működik, már magam is próbáltam.