Aludttej

Aludttej

Mikroorganizmusok hatására a tejcukorból tejsav keletkezik, amely a tej kazeinfehérje-tartalmát kocsonyás alvadék formájában kicsapja.* Ez a tudományos magyarázat az aludttej létrejöttére.
Egyes szerencsés embereknek viszont a szájában is megalszik magától, nem kell hozzá se Lactis Aerogenes, se Streptococcus Lactis baktérium.

Házilag is lehet varázsolni aludttejet, de inkább ajánlom a bolti változatot, mert az stabilan őrzi a minőségét, és tovább is hűtőzhető mint a házi készítésű. Különösen a téli hónapokban nehéz ideális körülményeket biztosítani az altatás számára. A legtöbben ilyenkor tejfölt adnak a tejhez, az altatás megsürgetése végett.

Lazítja, savanyítja a tésztát, különösen élesztős kenyereknél ad új íz- és aromaanyagokat a már meglévőkhöz. Elsősorban kenyerek és csörögefánk készítésére ajánlom.

Az aludttej rendkívül egészséges tejtermék, a régi paraszti konyhának mindennapos alapanyaga volt.
Sajnos már kevés helyen lehet hozzájutni nyers tejhez, régen, faluhelyen ez nem okozott problémát. Ha mégis hozzájutsz, aludttej készítésére használd el. A felesleget mélyhűtőben is tárolhatod felhasználásig.