Sokmagvas kovászos rozskocka recept

Sokmagvas rozskocka

Ízek és illatok. Ennyi tömören a gyermekkorom.  Annak is leginkább az első 14 éve. Utána már szagok és pofonok is bekéredzkedtek a képbe, ezért azt az időszakot már nem hívom elő túl sokszor.

Ülök 7. osztályban a középső sor utolsó padjában, előttem Rácz Gyuri. Hátrafordul, és tör nekem kérés nélkül egy darabka fekete kenyeret. Honnan hozta, miért adta, már nem tudom. Megkóstolom. Meghalok a gyönyörűségtől. A lágy, kalácsszerű fehér kenyereken nevelkedett ízlésem behódol a savanyú, szikár, keresetlenül egyszerű orosz rozskenyér előtt.
Szempillantás alatt beleszerettem a rágós, – ahogy felénk mondják – szíjjas állagába, elsőre savanykás, majd nyál hatására édesbe hajló ízére, a ropogós, kesernyés pirított rozstöretbe, földes illatába.

Azóta kísért az íze, illata. Azóta próbálom megidézni, újraalkotni az élményt – eddig mindhiába. Pedig tényleg mindent megpróbáltam már azért, hogy visszahozzam a jelenbe Gyurka kenyerét.

De nem kesergek. Mert a kudarcok dacára, meglepően életképes vadhajtások is születnek alkalmasint a próbálkozásokból. Ezek egyik legékesebbike, a most debütáló sokmagvas kovászos rozskocka, amelynek megalkotásában mesterem, barátom, Cseperkáló József is nagy segítségemre volt. Nála kóstoltam először igazán jól összerakott rozs-formakenyeret, nála lestem el a mostoha tészta megszelídítésének fortélyait.

Ebben a kenyérben minden benne van, ami a rozsban szerethető: a teljes gabonaszem, a rozs keserédes íze, a hosszú eltarthatósága, a fű és a termőföld illata. (Csak Rácz Gyuri hol marad már?)

Rozskenyér – búzakenyér

A rozskenyér, búzához képest  alacsonyabb zsír-, fehérje- és magasabb rosttartalma a diétát folytató, és/vagy székrekedéssel, aranyeres panaszokkal küzdők számára hozhat üdvösséget, míg a fizikai munkát végzők számára becsapást jelenthet a rendszeres fogyasztása, mert bár hamar jóllakottság-érzetet kelt, testünk a vártnál gyorsabban égeti el a bevitt energiákat, és sejtjeink idejekorán éhezni kezdenek.
Ugyanakkor az általam készített sokmagvas rozskocka már kielégítheti a magasabb kalóriatartalomra áhítozók igényeit is, köszönhetően a 70%-nyi olajos mag – maláta – joghurt tartalmának. Különösen esti étkezésekhez ajánlom fogyasztását, mivel a búzakenyérrel ellentétben, nem időzik sokat a belekben, nem okoz kényelmetlenség-érzetet és fészkelődést. Kíméletes feltétekkel öröme lehet kicsiknek-nagyoknak egyaránt még este 10 felé is. Véleményem szerint, a nem teljesen naturális teljes kiőrlésű rozskenyerek, reális alternatívái lehetnek a búzakenyereknek és a péksüteményeknek, tradicionális étkezést folytató családokban is.

Sokmagvas rozskocka elkészítése

Hozzávalók a 3 db 30 dkg-os kockához

 • 190 g rozsos komlós kovász
 • 250 g teljes kiőrlésű rozsliszt
 • 120 g víz
 • 80 g barna sör
 • 130 g natúr joghurt
 • 7 g só
 • 70 g héj nélküli tökmag
 • 50 g lenmag
 • 50 g hántolt napraforgómag
 • 50 g szezámmag
 • 200 g zabpehely
 • olaj a kenéshez

Praktikák

A lenmag, vizet von el a tésztából, ezért miután összeállítottuk a kenyeret, pár perc múlva ellenőrizzük az állagát, és ha indokolt, lágyítsuk további 1 dl vízzel.

A pirításkor először a lenmag kezd rendetlenkedni, pattog mint a bolha, ha túlhevül. Legyünk óvatosak! Majd a szezám ég szénné, ha nem figyelünk oda.

A rozskenyerek általában hideg tésztavezetést kívánnak meg. 20 fok fölé ne eresszük, csak nyári hőségben. A hozzávalók kimérésekor erre legyünk figyelemmel.

Ízlés szerint rakhatunk a tésztába 1-2 csapott evőkanál mézet is. A gyerekek hálásak lesznek érte.

Zabpehelyből a nagy szeműt részesítsük előnyben.

A sokmagvas rozskocka néhány órás pihentetést kíván sütés után.

Elkészítés

 1. Készítsük elő a kovászt: oltsunk be 60 g komlós kovászt 70 g langyos vízzel és 60 g teljes kiőrlésű rozsliszttel. 4 órán át érleljük meleg helyen. Nem kell, hogy felfújja magát teljesen!
 2. Közben keverjük össze a száraz összetevőket: a lisztet, a pirított magvakat és a sót.
 3. A félérett, ún. young kovászt keverjük össze a joghurttal és a sörrel.
 4. Állítsuk össze a tésztát egy fakanállal.
 5. Hagyjuk érni 1 órán keresztül szobahőmérsékleten.
 6. Dagasszuk át kézzel 2-5 perc alatt. Nagyon ragad. És bár túl lehet élni, szenvedés lesz. Ahogy Churchill is megmondta.
 7. Kelesszük takarás alatt, 3 órán keresztül 20-22 ℃-on.
 8. Készítsünk elő egy tál vizet, mélytányérban a pelyhet és az étolajjal kikent 31 cm-es püspökkenyér formát, és vegyünk mély lélegzetet.
 9. Vízbe mártott kézzel osszuk 3 részre a masszát, gömbölygessük a kezünkben, majd forgassuk meg a zabpehelyben, és tegyük szorosan egymás mellé őket a formába.
 10. Zuhanyozzunk le. Szabaduljunk meg a gonosz ragacstól.
 11. Cseréljünk mosogatószifont és/vagy csőgörénnyel menjünk át a teljes szennyvíz-csőhálózaton, mert a kovász nem alszik, és bizony elállja az utat, ha nem cselekszünk.
 12. Nedves rongy alatt kelesszük 30 ℃-on, 3 órán keresztül. Ki kell emelkednie a gombócoknak a formából.
 13. 240 ℃-ra hevített gőzös sütőben süssük készre 50-55 perc alatt.
 14. Ha kisült, üssük ki rácsra.

Facebookon is fent vagyok, sőt van ott egy remek Ki Mit Süt csoportunk is.
Kóstolgatom az Instagramot, kérlek, nézz be hozzám oda is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük