Tökös narancsos kenyér recept

Tökös narancsos kenyér

Hideg őszi, téli hétköznapokon gyakran vágyakozik arra a lélek, hogy esténként – amikor kiköpi magából a város, és ázva-fázva hazaér -, elsüllyedhessen kedvenc kanapéjában egy forró itallal, vagy egy pohár vörössel a kezében, magát mindenféle ínyenc falattal körülvéve, és újratöltse kimerült testét, megbékéljen sorsával.

A tésztába zárt napsütés

A hideg idő beálltával szerettem volna olyan ínyencséget alkotni, ami hétköznapokon is becsempész egy kis fényt, egy kis ünnepélyességet az életünkbe.
Ha lelki táplálékban nem szenvedsz hiányt, és a tested is jóllakott, de még jutalmat nem kapott, akkor adj neki ebből a kenyérből!
Ehetjük magában, vagy édes, sós feltétekkel is a tökös narancsos kenyeret. Mindegy neki. Univerzális desszertkenyér.
És bár élesztős tészta, nem pedig kovászos, a hosszú érlelésnek és a gazdag fűszerezettségnek hála, rendkívül gazdag az ízvilága, és időtálló az állaga (még friss harmad-, negyednapon is).

Szokatlan házasításnak tűnhet a tök és a narancs, de ebben a kenyérben megtapasztalhatod, hogy nem csak színükben harmonizálnak egymással ezek a fűszerként használt ízesítő anyagok. Jól kiegészíti egymást a tök édeskés, illetve a narancshéj és a pirított tökmag kesernyés íze, illetve a héj rozsdabarna és a bélzet sáfránysárga színe.

Vetésre vár a tökös narancsos kenyér
Vetés előtti pillanatok

Tökös narancsos kenyér elkészítése

Hozzávalók az 1 db 60 dkg-os kenyérhez

Praktikák

A kevéske élesztőnek lesz ideje felszaporodni, ne tegyél a kovászba többet egy borsószemnyinél.

Ha lehet, nagydobosi tököt süss, krémesebb, ízesebb, kisebb a víztartalma, és erőteljesebb a színe, mint a jóval elterjedtebb Orange és Hokkaido fajtáknak.

A kukoricaprézli helyett használhatsz kukoricadarát is a szórásra.

Keress a boltokban bionarancsot! Vékonyan hámozd meg, cérnavékonyságúra csíkozd fel, majd aprítsd iciri-piciri kockákra. 1 narancs feldolgozása fél órát vesz igénybe. Használhatsz aprítógépet is, de készülj fel rá, hogy a roncsolódás miatt nagyon sok illóolajat fog veszíteni a gyümölcs, és így elvész a fűszerező hatása. Ha nagyon sok időd van, dolgozz fel 1 kg-ot, igaz rámegy egy estéd, de egy évre előre le van tudva a munka. Ráadásul a mélyhűtött narancshéj sokkal jobban viselkedik a tésztákban, mint a friss. És ne félj attól, hogy nem fogy el! Rá fogsz kapni az ízére. Fűszerezd vele a kacsasültet, a csirkét, vagy tegyél a bejglibe, esetleg süss vele narancsos-csokoládés szívet a kedvemért!

Semmi esetre se használj kandírozott narancshéjat! Cukros, ill. nem garantált, hogy kezeletlen, és túl nagydarabos.

Ha nincs otthon kenyérliszt, készülhet a tészta csak és kizárólag finomlisztből is.

Magunk pirítjuk a tökmagot. Ne vegyél előre-pirítottat. Avas lehet és aromátlan.

21 cm-es püspökkenyérformát használunk a sütéshez.

Elkészítés

  1. 300 g hideg vízben oldjuk fel a borsónyi élesztőt. Keverjünk ki benne 300 g BL55-ös lisztet. Zárt edényben, szobahőmérsékleten érleljük 12 órán át.
  2. Keverjük össze a száraz összetevőket: narancshéjat, BL80-as lisztet, tökmaglisztet, sót, pirított tökmagot.
  3. 40 g vízben pépesítsük a készre sütött tököt, majd keverjük bele a kovászba.
  4. Állítsuk össze a tésztát a nedves és a száraz összetevőkből. Keverjük, dagasszuk csomómentesre 1-2 perc alatt.
  5. Érleljük egy órán keresztül szobahőmérsékleten.
  6. 10 percig dagasszuk.
  7. Hagyjuk magához térni, érleljük további fél órán át.
  8. Gyúrjuk át 1-2 perc alatt.
  9. Újabb 30 perc pihi következik.
  10. Ezalatt kivajazzuk a formát, és meghintjük kukoricaprézlivel.
  11. Lisztezett munkalapon hengeresre formázzuk a kenyeret: négyzet alakúra húzzuk, majd két oldalról fület hajtunk befelé, végül, fentről lefelé haladva, szorosan feltekerjük. Varrattal lefelé belepottyantjuk a formába.
  12. Nedves rongy alatt, 2,5-3 óra alatt készre kelesztjük. Akkor vagyunk kész a kelesztéssel, ha már a perem fölé domborodik a tészta.
  13. Megszórjuk a tetejét kukoricaprézlivel, majd hosszirányban ejtünk a púpos hátán egy bemetszést. A vágás ne fusson ki egyik végén se a kenyér széléig, hagyjunk 2-3 centit vágatlanul.
  14. 240 ℃-on, gőzös sütőtérben süssük 50 percig. Félidőben csökkentsük a hőmérsékletet 220 fokra.
  15. Miután kivettük, üssük ki a formából, és rácson hagyjuk kihűlni. Míg meleg, ne szeld meg, mert kiszárad a kenyér.
Kisült a kenyér
Kisült a tökös narancsos kenyér

Facebookon is fent vagyok, sőt van ott egy remek Ki Mit Süt csoportunk is.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük