Hideg őszi, téli hétköznapokon gyakran vágyakozik arra a lélek, hogy esténként – amikor kiköpi magából a város, és ázva-fázva hazaér -, elsüllyedhessen kedvenc kanapéjában egy forró itallal, vagy egy pohár vörössel a kezében, magát mindenféle ínyenc falattal körülvéve, és újratöltse kimerült testét, megbékéljen sorsával.
A tésztába zárt napsütés
A hideg idő beálltával szerettem volna olyan ínyencséget alkotni, ami hétköznapokon is becsempész egy kis fényt, egy kis ünnepélyességet az életünkbe.
Ha lelki táplálékban nem szenvedsz hiányt, és a tested is jóllakott, de még jutalmat nem kapott, akkor adj neki ebből a kenyérből!
Ehetjük magában, vagy édes, sós feltétekkel is a tökös narancsos kenyeret. Mindegy neki. Univerzális desszertkenyér.
És bár élesztős tészta, nem pedig kovászos, a hosszú érlelésnek és a gazdag fűszerezettségnek hála, rendkívül gazdag az ízvilága, és időtálló az állaga (még friss harmad-, negyednapon is).
Szokatlan házasításnak tűnhet a tök és a narancs, de ebben a kenyérben megtapasztalhatod, hogy nem csak színükben harmonizálnak egymással ezek a fűszerként használt ízesítő anyagok. Jól kiegészíti egymást a tök édeskés, illetve a narancshéj és a pirított tökmag kesernyés íze, illetve a héj rozsdabarna és a bélzet sáfránysárga színe.
Tökös narancsos kenyér elkészítése
Hozzávalók az 1 db 60 dkg-os kenyérhez
- 1 g (borsószemnyi) élesztő
- 340 g víz
- 300 g BL55 liszt
- 4 g (1 csapott ek.) narancshéj
- 150 g BL80 liszt
- 20 g tökmagliszt
- 80 g tökmag
- 10 g só
- 60 g sült tök
- kenéshez vaj
- szóráshoz kukoricaprézli
Praktikák
A kevéske élesztőnek lesz ideje felszaporodni, ne tegyél a kovászba többet egy borsószemnyinél.
Ha lehet, nagydobosi tököt süss, krémesebb, ízesebb, kisebb a víztartalma, és erőteljesebb a színe, mint a jóval elterjedtebb Orange és Hokkaido fajtáknak.
A kukoricaprézli helyett használhatsz kukoricadarát is a szórásra.
Keress a boltokban bionarancsot! Vékonyan hámozd meg, cérnavékonyságúra csíkozd fel, majd aprítsd iciri-piciri kockákra. 1 narancs feldolgozása fél órát vesz igénybe. Használhatsz aprítógépet is, de készülj fel rá, hogy a roncsolódás miatt nagyon sok illóolajat fog veszíteni a gyümölcs, és így elvész a fűszerező hatása. Ha nagyon sok időd van, dolgozz fel 1 kg-ot, igaz rámegy egy estéd, de egy évre előre le van tudva a munka. Ráadásul a mélyhűtött narancshéj sokkal jobban viselkedik a tésztákban, mint a friss. És ne félj attól, hogy nem fogy el! Rá fogsz kapni az ízére. Fűszerezd vele a kacsasültet, a csirkét, vagy tegyél a bejglibe, esetleg süss vele narancsos-csokoládés szívet a kedvemért!
Semmi esetre se használj kandírozott narancshéjat! Cukros, ill. nem garantált, hogy kezeletlen, és túl nagydarabos.
Ha nincs otthon kenyérliszt, készülhet a tészta csak és kizárólag finomlisztből is.
Magunk pirítjuk a tökmagot. Ne vegyél előre-pirítottat. Avas lehet és aromátlan.
21 cm-es püspökkenyérformát használunk a sütéshez.
Elkészítés
- 300 g hideg vízben oldjuk fel a borsónyi élesztőt. Keverjünk ki benne 300 g BL55-ös lisztet. Zárt edényben, szobahőmérsékleten érleljük 12 órán át.
- Keverjük össze a száraz összetevőket: narancshéjat, BL80-as lisztet, tökmaglisztet, sót, pirított tökmagot.
- 40 g vízben pépesítsük a készre sütött tököt, majd keverjük bele a kovászba.
- Állítsuk össze a tésztát a nedves és a száraz összetevőkből. Keverjük, dagasszuk csomómentesre 1-2 perc alatt.
- Érleljük egy órán keresztül szobahőmérsékleten.
- 10 percig dagasszuk.
- Hagyjuk magához térni, érleljük további fél órán át.
- Gyúrjuk át 1-2 perc alatt.
- Újabb 30 perc pihi következik.
- Ezalatt kivajazzuk a formát, és meghintjük kukoricaprézlivel.
- Lisztezett munkalapon hengeresre formázzuk a kenyeret: négyzet alakúra húzzuk, majd két oldalról fület hajtunk befelé, végül, fentről lefelé haladva, szorosan feltekerjük. Varrattal lefelé belepottyantjuk a formába.
- Nedves rongy alatt, 2,5-3 óra alatt készre kelesztjük. Akkor vagyunk kész a kelesztéssel, ha már a perem fölé domborodik a tészta.
- Megszórjuk a tetejét kukoricaprézlivel, majd hosszirányban ejtünk a púpos hátán egy bemetszést. A vágás ne fusson ki egyik végén se a kenyér széléig, hagyjunk 2-3 centit vágatlanul.
- 240 ℃-on, gőzös sütőtérben süssük 50 percig. Félidőben csökkentsük a hőmérsékletet 220 fokra.
- Miután kivettük, üssük ki a formából, és rácson hagyjuk kihűlni. Míg meleg, ne szeld meg, mert kiszárad a kenyér.
A Facebookon is fent vagyok, sőt van ott egy remek Ki Mit Süt csoportunk is.
Hahó, tesztelek.