Víz

Víz

Éltető elemünk a víz. A kenyér nélkülözhetetlen alapanyaga. Ugyanakkor számos sütemény, péksütemény nélkülözni tudja, amennyiben kellő mennyiségű zsiradékot tartalmaz a tészta.

A kenyér sülése során gőzzé átalakuló víz többek közt térfogat-növekedésre készteti a tésztát. Magyarán: felfújja azt, mint egy lufit.

A hazai csapvizeket gyakran agyonklórozzák, de nem kell emiatt kétségbeesni, mert pár pillanat alatt elillan belőlük a klórgáz. Jobban kell tartani a karsztvizektől, forrásvizektől, még ha tudvalevő is, hogy milyen egészséges az ivásuk. A tészta a sokszor extrém magas vízkeménységük miatt nem tud jól dolgozni. Persze vannak vidékek, ahol a csapvíz is iszonyat kemény. Lásd mosogatógéped belseje.

A víz egyéb tulajdonságai, amelyek hatással lehetnek a tésztaérésre, a tészta minőségére: hőmérséklet, vastartalom, szénsav-tartalom, kémhatás.

Mindent összevetve, elmondhatjuk, hogyha csak nincs otthon egy kis laborunk, ne foglalkozzunk sokat a víz minőségével. Ha még élünk, jó eséllyel iható csapvíz folyik otthon. Használjuk azt bizalommal. Az ásványvizet meg igyuk meg.