Focaccia recept

FocacciaOlasz laposkenyér rugós matrac módra.
Bár ráfeküdni nem divat, ruganyos állagát, hullámos felületét irigyli minden epedás ágybetét szerte a világban, taljánföldtől Magyarországig – mindhiába.
Mert ugyan melyik más matracra pakolhat az ember büntetlenül szalonnát, paprikát, hagymát, parmezánt, kolbászt, sonkát, rozmaringot, paradicsomot, olivát bármilyen variációban, ha nem a focacciára?
Olyan kenyér ő, ami magával viszi a szegény ember minden búját-baját: kamrasöprés során fellelt két szem dióval, és a bödön faláról lekapart avas disznózsírral is csodákra képes. Nem kenyere a flancolás, én például csak rozmaring-levelekkel, kevéske fokhagymával és kápiával spékelem meg.
Őszintén! Melyik pizzát tudnánk eladni ilyen szerény feltéttel?
Épp ezért, ha lehet, most azonnal kérjünk meg minden ismerősünket, hogy mától fogva ne keverje össze az amerikai stílusú pizzával! A focaccia halálosan komolyan gondolja kenyérségét: a légies bélzetnek stabil tartást ad roppanós héja, ruganyosságot a jól fejlett sikérháló és a hatalmas gumifalú lyukak; a kovászillat, és a másnapi frissesség, a szelhetőség mind kenyérségről vallanak.

Kenyérléngos, langalló, focaccia

És soha többé ne merjük lelangallózni a focacciát! Őt nem a feltét adja el, hanem a bélzet, illetve míg ennek tésztája pillecukor, a langallóé leginkább frutti, míg a focaccia 6 órán át küzd az életéért, a legjobb langallónak sincs több ideje 2 óránál arra, hogy tisztességes tésztává fejlődjön kelesztés közben.

Most, hogy rendbe tettük viszonyunkat a focacciával:
Jöjjön egy focaccia genovese recept, egyenesen a kies Kispestről, mai sikeres sütés, és 10 perces betakarítás után, jóllakottan, boldogan.

Focaccia elkészítése

Hozzávalók a sütőlapnyi tésztához

 •  6 g élesztő
 • 60 dkg BL80 liszt
 • 4,5 dl víz
 • 12 g só
 • 1 dl olivaolaj
 • feltétnek bármi, amire kedved szottyan

Praktikák

Bevetés előttNormál lapos sütőtepsit használok, de kibélelheted a magas falú tepsidet, vagy jénai táladat is a tésztával, nem lesz harag. De bármit is használsz sütéshez, előtte vékonyan kend ki olivaolajjal!

A focaccia hidegen ízletes, ill. ilyenkor könnyebb szelni.

Csak minőségi extra szűz olivaolajat használj, kerüld a dömpingárukat, a keserű, maró, fémes ízű termékeket. Költs rá, ne sajnálj plusz egy ezrest a fél literért, sokáig kitart.

Ha közben meggondolod magad, készíthetsz a tésztából ciabattákat is. Ehhez nem kell kilapítani.

A feltéteket egyhén préseld bele a kiterített tésztába. Sütőbe vetés előtt öntözd meg vékony sugárban az olajjal, s csak ezután nyomkodd  meg a tetejét, ellenkező esetben egymáshoz ragadtok.

Elkészítés

 1. Langyos vízben oldjuk fel a sót és az élesztőt. Keverjük el az átszitált liszben. Ne maradjanak rögök a masszában.
 2. 1 órás érlelés következzék, légmentesen lezárt edényben, szobahőmérsékleten.
 3. Időnk lejártával könnyed mozdulatokkal dagasszuk át, vagy épp csak hogy forgassuk át a tésztát, maximum fél perc alatt.
 4. Újra aludni tér a tészta, röpke egy óra hosszára.
 5. Ismételjük meg a 2-3. pontban leírtakat még háromszor.
 6. Borítsuk ki a ruganyos tésztát a kikent tepsire, és küzdelmes harc árán terítsük szét.
 7. Tűzdeljük meg a feltétekkel.
 8. Takarjuk le ronggyal, és kelesszük 30 percen át.
 9. Vékony sugárban öntözzük meg olajjal, majd 2 centinként nyomjuk bele mutatóujjunkat az erősen kelésnek indult tésztába.
 10. Vessük be a 230 ℃-ra előmelegített sütőbe, és 15-17 perc alatt süssük készre.
 11. A tepsiben hagyjuk kihűlni. Hidegen szeljük fel.

Kiváló szendvicsalapanyag, de önálló fogásként sem utolsó, főképp ha vonzó feltéteket pakolunk rá.
Megszelve láthatóvá válik csodálatos, szellős bélzete, ami ellenálhatatlan vonzalmat ébreszt minden érző szívű emberben.

A Facebookon is fent vagyok, sőt van ott egy remek Ki Mit Süt csoportunk is. Csatlakozz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:

 1. Kedves BB! Nagyon köszönöm ezt a receptet. Kipróbáltam, és végre a többi focaccia recept után ebből nem kiabál ki az élesztő.
  Hiánypótló a honlapod, nagyon örülök neki, hogy megtaláltam.
  Amúgy én pár évvel ezelőtt, amikor több időm volt, szintén otthon készítettem kovászos, félbarna jellegűnek mondható kenyeret, aránylag sokáig egy francia pék honlapja, az opain.com alapján. Most sajnos erre nincs időm, a Pipacs pékség kenyereivel vigasztalódom. Nemrégiben a Király utcai olasz pék focacciájából ettem, és ehhez hasonlót szerettem volna sütni. A többi recept nem volt ropogós és kenyér jellegű. ez végre igen. Köszönöm!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük