Nem is gondolnánk, hogy milyen sok szállal fonódik egymásba a zsidó és a keresztény kultúra. Bár a modern kori történelem nem ezt igazolja – gyakran összegubancolta és megszaggatta a közösség szövetét –, a konyhában jártas emberek a mai napig, lépten-nyomon találkozhatnak mindkét kultúrához köthető, de egykoron valakitől átörökített receptúrákkal, ételkészítési technológiákkal.
Ezek egyik ékes bizonyítéka a most bemutatásra kerülő babka (gesztenyés babka). Névadásában vélhetőleg közrejátszott kelet-európai eredete. Lengyelországban ez a szó jelöli a nagymamát, aki az oroszoknál бабушка (ejtsd: bábuska) névre hallgat. A babka lengyel eredetije fahéjas, csokoládés tölteléket tartalmazott, de a modern konyha újraalkotta, és egészen elképesztő töltelékekkel ékesíti a babka tésztáját napra-nap. Nem ismerek még egy olyan péksütit, ami annyi változatban lenne fellelhető a neten, mint a babka.
Most én is beállok a „babkázók” sorába, és mivel nem szeretem a túl édes, csokis ízeket, ezért a sokak által kedvelt, csokoládés babka helyett szolidabb tésztát állítottam össze, remélhetőleg mindannyiunk örömére. Így született meg a gesztenyés babka. Fogyasszátok szeretettel!
Gesztenyés babka elkészítése
Hozzávalók a 2 db 25 dkg-os babkához
- 15 g élesztő
- 200 g BL55 finomliszt
- 100 g BFF55 rétesliszt
- 60 g porcukor
- 13 dkg tej
- 1 tojássárgája
- 5 g só
- kenéshez vaj, tojás
- 20 dkg gesztenyepüré
- 8 dkg banán
- 4 teáskanál mazsola
Kedvenc könyveim
Neked is érdemes beszerezni valamelyiket.
Belinkeltem őket:
Praktikák
Langyos tejet használjunk.
Keményítős, félérett banánnal dolgozunk.
Kétszerfogós rétesliszt helyett bocsánatos bűn az egyszerfogós használata. De valamilyen rétesliszt jó, ha belekerül a tésztába.
Bátran kísérletezz más töltelékekkel is, ennek a tésztának nem árt ha szétveti a rosszul kalibrált töltelék – úgyis repedt gyárilag. Nagyon hálás és türelmes jószág.
Szlilikonos papírformában süsd (legjobb erre a célra a Plumpy 158x55x52)! Kevésbé pirítja a széleit, és könnyebb elajándékozni. Nem sok helyütt árulják, de papír kalács forma, vagy papír őzgerinc forma néven kidobja a legjobb beszerzési helyeket a Google. A legtutibb hely, és a legolcsóbb is, Budapesten van, Zuglóban. Vállalnak postázást is. Ők a legolcsóbbak. Nem akarok nagy reklámot nekik, de segítek megtalálni őket azzal, hogy nem Huszti Péter tulajdona a cég.
Elkészítés
- A tejben feloldjuk az élesztőt és a sárgáját.
- A száraz összetevőket elkeverjük, majd a tejes oldattal összegyúrjuk egy perc leforgása alatt.
- 20 percig fedett tálban érleljük (autolízis).
- Öt percig dagasztjuk, vagyis amíg selymes, edény faláról leforduló tésztát nem kapunk.
- Másfél órán át pihentetjük, szoba-hőmérsékleten.
- Kettéosztjuk, fél centi vastagra, négyzet alakúra nyújtjuk mindkét fél tésztát. A négyzet oldalának hossza 5 centivel legyen hosszabb a formánál.
- Megkenjük a pürésített banános gesztenyepürével.
- Megszórjuk mazsolával.
- Szorosan feltekerjük.
- Hosszában kettévágjuk, majd befonjuk őket úgy, hogy a vágási felület, a kibuggyanó töltelék lehetőleg mindvégig minket nézzen.
- A kivajazott papírformába helyezzük.
- Nedves rongy alatt, 23-24 ℃-on, nagyjából 90 perc alatt készre kelesztjük.
- Felvert egész tojással lekenjük.
- 180 ℃-on, száraz sütőtétben, 30 percig sütjük.
- Rácson hagyjuk kihűlni. A babkát általában formából fogyasztjuk.
A Facebookon is fent vagyok, sőt van ott egy remek Ki Mit Süt csoportunk is.