Gesztenyés babka recept

Gesztenyés babka sütésre várva
Sütésre vár a babka

Nem is gondolnánk, hogy milyen sok szállal fonódik egymásba a zsidó és a keresztény kultúra. Bár a modern kori történelem nem ezt igazolja – gyakran összegubancolta és megszaggatta a közösség szövetét –, a konyhában jártas emberek a mai napig, lépten-nyomon találkozhatnak mindkét kultúrához köthető, de egykoron valakitől átörökített receptúrákkal, ételkészítési technológiákkal.
Ezek egyik ékes bizonyítéka a most bemutatásra kerülő babka (gesztenyés babka). Névadásában vélhetőleg közrejátszott kelet-európai eredete. Lengyelországban ez a szó jelöli a nagymamát, aki az oroszoknál бабушка (ejtsd: bábuska) névre hallgat.  A babka lengyel eredetije fahéjas, csokoládés tölteléket tartalmazott, de a modern konyha újraalkotta, és egészen elképesztő töltelékekkel ékesíti a babka tésztáját napra-nap. Nem ismerek még egy olyan péksütit, ami annyi változatban lenne fellelhető a neten, mint a babka.

Most én is beállok a „babkázók” sorába, és mivel nem szeretem a túl édes, csokis ízeket, ezért a sokak által kedvelt, csokoládés babka helyett szolidabb tésztát állítottam össze, remélhetőleg mindannyiunk örömére. Így született meg a gesztenyés babka. Fogyasszátok szeretettel!

Gesztenyés babka elkészítése

Hozzávalók a 2 db 25 dkg-os babkához

 • 20 dkg gesztenyepüré
 • 8 dkg banán
 • 4 teáskanál mazsola

Kedvenc könyveim

Neked is érdemes beszerezni valamelyiket.
Belinkeltem őket:

Kisült gesztenyés babka
Kisült a gesztenyés babka

Praktikák

Langyos tejet használjunk.

Keményítős, félérett banánnal dolgozunk.

Kétszerfogós rétesliszt helyett bocsánatos bűn az egyszerfogós használata. De valamilyen rétesliszt jó, ha belekerül a tésztába.

Bátran kísérletezz más töltelékekkel is, ennek a tésztának nem árt ha szétveti a rosszul kalibrált töltelék – úgyis repedt gyárilag. Nagyon hálás és türelmes jószág.

Szlilikonos papírformában süsd (legjobb erre a célra a Plumpy 158x55x52)! Kevésbé pirítja a széleit, és könnyebb elajándékozni. Nem sok helyütt árulják, de papír kalács forma, vagy papír őzgerinc forma néven kidobja a legjobb beszerzési helyeket a Google. A legtutibb hely, és a legolcsóbb is, Budapesten van, Zuglóban. Vállalnak postázást is. Ők a legolcsóbbak. Nem akarok nagy reklámot nekik, de segítek megtalálni őket azzal, hogy nem Huszti Péter tulajdona a cég.

Elkészítés

 1. A tejben feloldjuk az élesztőt és a sárgáját.
 2. A száraz összetevőket elkeverjük, majd a tejes oldattal összegyúrjuk egy perc leforgása alatt.
 3. 20 percig fedett tálban érleljük (autolízis).
 4. Öt percig dagasztjuk, vagyis amíg selymes, edény faláról leforduló tésztát nem kapunk.
 5. Másfél órán át pihentetjük, szoba-hőmérsékleten.
 6. Kettéosztjuk, fél centi vastagra, négyzet alakúra nyújtjuk mindkét fél tésztát. A négyzet oldalának hossza 5 centivel legyen hosszabb a formánál.
 7.  Megkenjük a pürésített banános gesztenyepürével.
 8. Megszórjuk mazsolával.
 9. Szorosan feltekerjük.
 10. Hosszában kettévágjuk, majd befonjuk őket úgy, hogy a vágási felület, a kibuggyanó töltelék lehetőleg mindvégig minket nézzen.
 11. A kivajazott papírformába helyezzük.
 12. Nedves rongy alatt, 23-24 ℃-on, nagyjából 90 perc alatt készre kelesztjük.
 13. Felvert egész tojással lekenjük.
 14. 180 ℃-on, száraz sütőtétben, 30 percig sütjük.
 15. Rácson hagyjuk kihűlni. A babkát általában formából fogyasztjuk.

Facebookon is fent vagyok, sőt van ott egy remek Ki Mit Süt csoportunk is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük