Ez szerény alkimista műhelyem egyik legjobban sikerült teremtménye. Ízre/küllemre/illatra is meggyőző, pillanatok alatt megsokszorozza rajongótáborát. Különlegességét állagának, hamiskávé ízű töltelékének, a tűzdelt tokajis mazsoláknak és elegáns megjelenésének köszönheti. Gyönyörű ajándék lehet születésnapra, torta helyett.
Sokaknak szúrhat szemet, hogy a recept kovászt is tartalmaz. Bár elhagyható belőle, sokat nyerünk használatával. Egyrészt: kevésbé lesz élesztős ízű a tészta, és így, melegen is remek ízélményt ad. Másrészt: kap egy érdekes, rugalmas, szívós állagot, amellett, hogy megőrzi foszlósságát, puhaságát. Az ily módon kondicionált tészta sülés közben a lágy diókrémet is jobban körülfogja, nem engedni kifolyni, ill. felrepeszteni a héjat.
További, de kevésbé fontos szempont: napok múlva sem lesz szikkadt, morzsalékos a tésztája, ha kovászoljuk.
Luxusáru, bár nálunk minden héten sül egy adag, egyszerűen függők lettünk tőle. Luxus annyiban, hogy olyan dolgokat kell beszereznünk/készítenünk hozzá, amelyek nincsenek alapesetben meg a konyhánkban: ilyen például a tokaji aszú, a vaníliarúd, a nagy szemű mazsola, vagy a kovász. Vigasztaljon bennünket az a tény, hogy pl. az aszút egyszer kell csak megvenni, felbontva eláll a hűtőben fél évig, és egy üveg elég 6 kalács készítéséhez. A vanília rúd pedig kiváltható bourbon vaníliás cukorral. A kovászt végszükség esetén beválthatjuk nagyobb dózisú élesztőre.
Számos változatban elkészítettem már, ne legyünk bátortalanok, nem kell szolgaian követni a receptet. A diókrémet más finomsággal is lehet helyettesíteni, vagy kiegészíteni. Kedvencem a diókrém+pisztáciakrém+mandulakrém együttes. Erről is írok majd a recept végén.
Kalács elkészítése
Hozzávalók a 40 dkg-os töltött kalácshoz
- 7 g élesztő
- 25 dkg BL55 liszt
- 1 g só
- 15 g vaj
- 1,7 dl tej
- 23 g kovász
- 1 db vanília rúd
- 2,5 dkg kristálycukor
- 3 dkg nagyszemű mazsola
- 1 dl Tokaji aszú
- 1 db tojássárgája
Dió töltelékhez (mindhárom szálba):
Pisztáciakrémhez (választható; egy szálba):
- 3 dkg hántolt, sótól mosott, leszárított pisztácia, darálva
- 1 dkg porcukor
- 1 dkg vaj
- 1 evőkanál tejszín
Mandulakrémhez (választható; egy szálba):
- 3 evőkanál hántolt, szeletelt mandulabél
- 1 evőkanál méz
- 1 evőkanál tejszín
- 1 evőkanál gríz
Praktikák
Jó kalácshoz (is) idő kell. Ne siettessük a tészta érését megnövelt dózisú élesztővel, és/vagy emelt kelesztési hőmérséklettel. Minél tovább tart a tészta beérése, annál szebb lesz a végeredmény.
A sütési időt szigorúan tartsuk, mert a kalács gyorsan kiszárad. A sütőlemezről azonnal vegyük le, ha elkészült, hogy ne kérgesedhessen meg az alja.
A mazsolát ne gyúrjuk a tésztába előre, mert nem tudjuk miatta kinyújtani megfelelő vastagságúra.
A tejet (mint minden más péksüteménynél is) használat előtt forraljuk fel! Az ily módon denaturált tejfehérjék nem tudják majd megtámadni a sikért, aminek köszönhetően szebben fog fejlődni a tésztánk.
Sokáig áztassuk a mazsolát, ha nem akarunk szénbe harapni. A kövérre hízott vizenyős szemek zaftosan pukkannak szét elfogyasztásuk közben.
Forrón is fogyasztható, nem árt meg, és nincs élesztő íze.
Tészta elkészítése
- A kovászmagot előző este aktiváljuk be.
- A langyos (forralásból visszahűtött) tejben feloldjuk a kovászt és az élesztőt.
- A lisztet tálba szitáljuk, elkeverjük benne a kristálycukrot, a sót és 1 db. vanília rúd kikapart belsejét.
- A vajat belemorzsoljuk a lisztbe.
- A tálba öntjük az élesztős elegyet.
- Lágy, rugalmas tésztát gyúrunk. 10 perc után már elválik az edény falától, és nem húz úszóhártyát az ujjaink közé.
- Ekkor cipót formázunk belőle, és nedves konyharuha alatt, szobahőmérsékleten 90 percen át kelesztjük.
- Miután megduplázta eredeti méretét, átgyúrjuk erős mozdulatokkal, és 3 egyenlő részre osztjuk.
- 35 cm hosszú és 7-8 cm széles lapokat nyújtunk belőlük. Ha jól dolgoztunk, a tészta nem vastagabb pár milliméternél.
- Felénk eső harmadába, hosszában rákenjük a tölteléket. Két szélét felhajtjuk, majd hosszában is felgöngyölítjük a hurkákat. Ha „kalács light” a cél, akkor csak a két szélső szálat töltsük meg.
- Hármas fonást alkalmazva, szoros fonatot készítsünk, a végeket megcsípve, aláhajtva.
- A legalább 6 órája borban ázó mazsolákat egyesével nyomjuk be a fonatok hónaljaiba. A kalácsot megfordítva, alsó felét is tűzdeljük meg.
- Visszafordítva a kalácsot, tegyük át a sütőpapírral kibélelt (vagy kikent) mély tepsibe, és kenjük meg a tetejét aszúborral.
- Ronggyal letakarva pihentessük szobahőmérsékleten 50-60 percig. Ebben a fázisban meghálálja a tészta, ha nem izzasztjuk le. Inkább tartson a kelesztés fél órával tovább, de ne siettessük a fejlődésmenetet. Ha 20 ℃-on kel, sokkal rugalmasabb lesz a bélzet, mint 26-28 fokon.
- Ha megkelt, felvert tojássárgája és kanálnyi tej elegyével finoman kenjük meg a tetejét. Ne nyomjuk be a tésztát, mert akkor úgy marad örökre!
- 220 ℃-ra előmelegített sütőben (ne használjunk légkeverést) süssük 7 percig, majd 200 fokon újabb 8 percen át. Alufóliával takarjuk, ha nagyon pirul a teteje.
- Ha kisült a kalács, azonnal tegyük át rácsra.
Diókrém elkészítése
- Forraljuk ki a vajat gyenge tűzön, majd félrehúzva, keverjük el benne csomómentesen a porcukrot és a kakaót.
- Előmelegített sütőben pirítsuk kb. 10 percig a dióbelet. Akkor jó, ha enyhe égett/pörkölt illatot áraszt a sütő. Ha kihűlt, egymáshoz dörzsölgetjük, vagy kis edényben rázogatjuk a szemeket, hogy a felesleges héj lemorzsolódjon. Ezt követően a diót ledaráljuk.
- A diódarálékot is belekeverjük a masszába. Akkor jó, ha már nem kenhető állagú a krém, hanem inkább morzsalékos. Lágy krémet kis porcukorral és kakaóval sűríthetünk be.
- Kihűlve használjuk fel.
Pisztáciakrém elkészítése
- A hozzávalókat kis tűzön, 1 perc alatt összefőzzük. Akkor jó a krém, ha puffog.
- Kihűlve használjuk fel.
Mandulakrém elkészítése
- A hozzávalókat kis tűzön, 5 perc alatt összefőzzük.
- Kihűlve használjuk fel.
Itt a vége, fuss el véle!
Jó hosszú recept lett. Pedig harmadannyi időbe sem telik az elkészítése, mint bármely valamire való kenyérnek.
Ha valaki vette a bátorságot, és megsütötte, kérek szépen fotókat, az elérhetőségemre!
A tölteléknél jól írtad a hozzávalókat? 1 egész deka dió?
A tésztánál meg nagyot néztem a cukornál, de jobban megnézve láttam, hogy az meg grammban van. Miért, miért, miért?
Jogos a kritika. Javítottam a dió anyaghányadot, és a cukrot is dekáztam.
Ha kevesled a krémet, akkor lehet duplázni a hozzávalókat. Én nagyon szerényen mérem a kalácsba a tölteléket, azt szeretem, ha nem nyomja el a tészta ízét, csak épp hogy jelzi a jelenlétét.
Ízlés dolga, lehet többet is beletenni.
A dekák és grammok között nálam könnyű elveszni, bocsánat. Ennél a receptnél azért inkább grammban adtam meg az eredetileg szükséges mennyiséget, hogy ne legyen törtszám a végeredmény.
Köszi, és remélem nem riasztottalak el!
Először is köszi, hogy nem sértődtél meg, és osztottál ki (volt már részem másutt, ahol szóvá mertem tenni vmit, ami nekem furcsa volt) :)
A diót direkt kimértem, és 10 db fél dióbél volt 2 dkg. Hát én ennél biztosan többet használok, viszont a töltelék elkészítési módja nagyon tetszik, jó ötlet! Köszi, hogy kikísérletezted! :)
Dehogy sértődöm meg. Egyébként tényleg 2 deka kell bele :) Ha túl sok a krém, kireped a tészta.
Ha te máshogy csinálod, küldj róla fotót, érdekel!
Szia BB!
Azt szeretném kérdezni,hogy mi az ,hogy „aktiválni a kovászt”?
Nekem még van 4 nap és valószínű jó lesz a kovászkám ,utána szeretnék sütni vele.
Nagyon köszönöm a válaszod :)
Szia!
Aktiválni csak akkor kell, ha hűtőben tartott kovászt szeretnél megújítani. Ha te a hamarosan elkészülő aktív, élő kovászból csippented le a szükséges mennyiséget, akkor mehet egyből a tésztába.
Köszi,már értem…. :)
Nincs itthon sajnos kovászom, de szeretném elkészíteni a hétvégén ezt a kalácsot. Mennyi élesztőt tegyek bele szerinted, ha kovász nélkül készítem el? Előre is nagyon köszönöm a segítséget! :) PS: A kuglóf és mustáros kalács receptedet nagyon szeretem, és már sokszor el is készítettem őket. Nagyon szuperek, köszönöm, hogy megosztottad őket. :)
Szia!
Köszi a bizalmat! Kovász híján 1.5 dkg friss élesztőt használj! Nem lesz olyan ruganyos a bélzete a kalácsnak, mint kovásszal, hanem lágy lesz, mint a kalácsok legtöbbjének.
Köszönöm szépen!