Kakaós csiga recept

Kakaós csiga

Néhány napja írtam egy kis múltidéző szösszenetet a hajdan erős magyar csigáról, a jelen nehézségeiről, a jövő kihívásairól. Meg ilyesmi.
Lenne még mit mondani a témában, de félő, hogy senkit sem érdekelne.
Ma egyébként megfogadtam, hogy csak a receptre koncentrálok, nem beszélek mellé.
Ja, egyetlen gondolat még a kakaós csiga receptúra elé: én a kalácsszerű tésztával készült, 3-4 kanyarulatos csigákat kedvelem. Ez a recept nekem kedvez, pont ilyen csiga lesz a végeredmény. Próbáld ki! Aki eddig megkóstolta, szerette.

Kakaós csiga elkészítése

Hozzávalók 14 csigához, 7 személyre

A tésztához:

A töltelékhez:

  • 10 dkg vaj
  • 60 g porcukor
  • 10 g vaníliás cukor (Bourbon)
  • 10 g 20% zsírtartalmú kakaópor

Praktikák

A vaj minőségén nagyon sok múlik. Croissant receptemnél leírtam, hogy mi a véleményem a hazai kínálatról, és hogy itthon hol kaphatunk igazán finomakat.

Kakaóban se keressük a kompromisszumot. Nem kell olyan sok bele, hogy érdemes legyen spórolnunk a minőségén.

A sütési időt tartsuk be, illetve igazítsuk saját sütőnk kvalitásaihoz. A túlsütés végzetesen kiszárítja a tésztát, ezért percre pontosan dolgozzunk.

A tejszínes átkenéshez én Cserpes tejszínt használok. Olyan nagyon nem vagyok elájulva a termékeiktől, de a tejszínük tényleg verhetetlen.

Elkészítés

  1. A tejben oldjuk fel a kristálycukrot, és futtassuk fel benne az élesztőt.
  2. Szitáljuk a keverőtálba a lisztet, morzsoljuk bele a vajat, keverjük el benne a sót és a vaníliás cukrot, majd adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt, az összes tejjel, illetve a tojássárgáját.
  3. 10 perc alatt dagasszunk belőle közepesen lágy, rugalmas tésztát.
  4. Melegben, 30 ℃-on kelesszük konyharuha alatt egy órán át.
  5. Készítsük el a tölteléket: olvasszuk fel a vajat, keverjük bele habverővel a hozzávalókat. Tegyük hűtőbe 10 percre. Miután megdermedt, keverjük el alaposan, addig amíg a vaj egyenletesen el nem oszlik a masszában. További 20 percig tartsuk még hűtőben.
  6. A duplájára kelt tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk téglalap alakúra. Rajtad múlik a vastagsága: ha vastagabbra hagyod, akkor kevesebb kanyarulata lesz a csigának, ha 2-3 mm-esre véknyítod, akkor trendi kacskaringós lesz.
  7. Egyenletesen kenjük el a tészta felületén az időközben újra kiengedett kakaós masszát.
  8. Rövidebbik oldala mentén szorosan tekerjük fel a tésztát, majd késsel vágjuk 2-3 cm-es darabokra.
  9. Sütőpapírral bélelt sütőlapra, 2 cm-es térközzel helyezzük el a csigákat. Újabb órát kelesztjük, fedetlen hagyva, szobahőmérsékleten.
  10. Miután összenőttek a csigák, az időközben 180 ℃-ra előmelegített sütő középső rácsára toljuk a sütőlapot, és 10 percig sütjük.
  11. Kikapjuk a sütőből, majd 1 db. tojás és 1,5 dl tejszín elegyével vastagon, többször átitatjuk a forró, félig sült csigákat. Olyan szomjasak lesznek, hogy nem bírsz majd annyit kenni rájuk, hogy elég legyen nekik. Ennél a mozzanatnál dől el, hogy omlós lesz-e csigánk, vagy ropogós.
  12. Tegyük vissza a sütőbe a lucskos csigát, és süssük készre, további 5 perc alatt.
  13. Kapjuk ki a sütőből, és azonnal szedjük át egy tálra, hogy ne piruljon tovább.
  14. Szitáljunk kevéske porcukrot a tetejére.

Olyan ez a kakaós csiga, hogy ha rágondolok, kicsordul a nyál a számból. A sütés során mennyei illatok lepik majd el a konyhát és tájékát, az utolsó 5 percben pedig egyre többen és többen lesztek a sütőajtónál. Ez a csiga ritkán éri meg a hidegkort.

Én szóltam!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:

  1. Bocs az okoskodásért, de biztos, ami sicher, inkább rákérdezek: tényleg 5dkg (azaz 50g) friss élesztő kell bele? (Különösen a borsónyi mennyiség – egy másik receptedben – után nagyon soknak tűnik. De ha annyi, hát annyi :) .)
    Előre is köszönöm a választ.

  2. Kicsit összezavarodtam. 5 deka, 2 deka, vagy még ennél is kevesebb? A receptben még mindig az 5 dkg szerepel.

  3. Kedves Boldog Briós!
    Még mindig nem a jó mennyiség szerepel. Holnap készítem, úgy gondoltam, semmiképpen nem teszek bele 5 dkg élesztőt, de ha a hozzászólásokat nem olvastam volna, ezt csak a tapasztalat meg a megérzés akadályozta volna meg, annyira bízom a leírásaiban…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük