Néhány napja írtam egy kis múltidéző szösszenetet a hajdan erős magyar csigáról, a jelen nehézségeiről, a jövő kihívásairól. Meg ilyesmi.
Lenne még mit mondani a témában, de félő, hogy senkit sem érdekelne.
Ma egyébként megfogadtam, hogy csak a receptre koncentrálok, nem beszélek mellé.
Ja, egyetlen gondolat még a kakaós csiga receptúra elé: én a kalácsszerű tésztával készült, 3-4 kanyarulatos csigákat kedvelem. Ez a recept nekem kedvez, pont ilyen csiga lesz a végeredmény. Próbáld ki! Aki eddig megkóstolta, szerette.
Kakaós csiga elkészítése
Hozzávalók 14 csigához, 7 személyre
A tésztához:
- 1,5 dkg élesztő
- 2 dl tej
- 40 dkg BL55 liszt
- 1 tojássárgája
- 3 dkg kristálycukor
- 10 g vaníliás cukor (Bourbon)
- 5 dkg vaj
- 6 g só
A töltelékhez:
- 10 dkg vaj
- 60 g porcukor
- 10 g vaníliás cukor (Bourbon)
- 10 g 20% zsírtartalmú kakaópor
Praktikák
A vaj minőségén nagyon sok múlik. Croissant receptemnél leírtam, hogy mi a véleményem a hazai kínálatról, és hogy itthon hol kaphatunk igazán finomakat.
Kakaóban se keressük a kompromisszumot. Nem kell olyan sok bele, hogy érdemes legyen spórolnunk a minőségén.
A sütési időt tartsuk be, illetve igazítsuk saját sütőnk kvalitásaihoz. A túlsütés végzetesen kiszárítja a tésztát, ezért percre pontosan dolgozzunk.
A tejszínes átkenéshez én Cserpes tejszínt használok. Olyan nagyon nem vagyok elájulva a termékeiktől, de a tejszínük tényleg verhetetlen.
Elkészítés
- A tejben oldjuk fel a kristálycukrot, és futtassuk fel benne az élesztőt.
- Szitáljuk a keverőtálba a lisztet, morzsoljuk bele a vajat, keverjük el benne a sót és a vaníliás cukrot, majd adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt, az összes tejjel, illetve a tojássárgáját.
- 10 perc alatt dagasszunk belőle közepesen lágy, rugalmas tésztát.
- Melegben, 30 ℃-on kelesszük konyharuha alatt egy órán át.
- Készítsük el a tölteléket: olvasszuk fel a vajat, keverjük bele habverővel a hozzávalókat. Tegyük hűtőbe 10 percre. Miután megdermedt, keverjük el alaposan, addig amíg a vaj egyenletesen el nem oszlik a masszában. További 20 percig tartsuk még hűtőben.
- A duplájára kelt tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk téglalap alakúra. Rajtad múlik a vastagsága: ha vastagabbra hagyod, akkor kevesebb kanyarulata lesz a csigának, ha 2-3 mm-esre véknyítod, akkor trendi kacskaringós lesz.
- Egyenletesen kenjük el a tészta felületén az időközben újra kiengedett kakaós masszát.
- Rövidebbik oldala mentén szorosan tekerjük fel a tésztát, majd késsel vágjuk 2-3 cm-es darabokra.
- Sütőpapírral bélelt sütőlapra, 2 cm-es térközzel helyezzük el a csigákat. Újabb órát kelesztjük, fedetlen hagyva, szobahőmérsékleten.
- Miután összenőttek a csigák, az időközben 180 ℃-ra előmelegített sütő középső rácsára toljuk a sütőlapot, és 10 percig sütjük.
- Kikapjuk a sütőből, majd 1 db. tojás és 1,5 dl tejszín elegyével vastagon, többször átitatjuk a forró, félig sült csigákat. Olyan szomjasak lesznek, hogy nem bírsz majd annyit kenni rájuk, hogy elég legyen nekik. Ennél a mozzanatnál dől el, hogy omlós lesz-e csigánk, vagy ropogós.
- Tegyük vissza a sütőbe a lucskos csigát, és süssük készre, további 5 perc alatt.
- Kapjuk ki a sütőből, és azonnal szedjük át egy tálra, hogy ne piruljon tovább.
- Szitáljunk kevéske porcukrot a tetejére.
Olyan ez a kakaós csiga, hogy ha rágondolok, kicsordul a nyál a számból. A sütés során mennyei illatok lepik majd el a konyhát és tájékát, az utolsó 5 percben pedig egyre többen és többen lesztek a sütőajtónál. Ez a csiga ritkán éri meg a hidegkort.
Én szóltam!
Bocs az okoskodásért, de biztos, ami sicher, inkább rákérdezek: tényleg 5dkg (azaz 50g) friss élesztő kell bele? (Különösen a borsónyi mennyiség – egy másik receptedben – után nagyon soknak tűnik. De ha annyi, hát annyi :) .)
Előre is köszönöm a választ.
Lehet, hogy elírtam? Jesszusom! 2 dekánál bele ne rakj többet!
Kicsit összezavarodtam. 5 deka, 2 deka, vagy még ennél is kevesebb? A receptben még mindig az 5 dkg szerepel.
Szia! 2 deka lesz a jó mennyiség, máris javítom.
Hálásan köszönöm.
Kedves Boldog Briós!
Még mindig nem a jó mennyiség szerepel. Holnap készítem, úgy gondoltam, semmiképpen nem teszek bele 5 dkg élesztőt, de ha a hozzászólásokat nem olvastam volna, ezt csak a tapasztalat meg a megérzés akadályozta volna meg, annyira bízom a leírásaiban…
Hajnalka, sajnálom, ellinkeskedtem a javítást. Máris módosítom az élesztőhányadot.
Kedves Csaba!
Fantasztikusan jó ez a recept, hálás köszönet érte!
Köszi a méltatást, sok örömet hozzá!
Te jóóó ég! Milyen finom! Kedves Csaba, ez az a recept, amit olyan rég óta kerestem, az igazi KAKAÓS CSIGA! A szívem csordultig tele hálával, amiért megosztja a receptjeit. Köszönöm!
Nagyon örülök, hogy te is lelkes rajongója lettél!
Kedves BB, kovásszal készítve mennyiben lesz más a tésztája? Illetve ekkora adaghoz mennyi kovászt tenne? Köszönöm: Zsike
Kedves Zsike! Nem szabad, hogy sokkal savasabb és kötöttebb legyen a tésztája kovásszal sem. Sajnos nem tudom megmondani mennyi kovászra kell átváltani az élesztőt. Én magam nem készítettem még vele.