Kakaós csiga recept

Kakaós csiga

Néhány napja írtam egy kis múltidéző szösszenetet a hajdan erős magyar csigáról, a jelen nehézségeiről, a jövő kihívásairól. Meg ilyesmi.
Lenne még mit mondani a témában, de félő, hogy senkit sem érdekelne.
Ma egyébként megfogadtam, hogy csak a receptre koncentrálok, nem beszélek mellé.
Ja, egyetlen gondolat még a kakaós csiga receptúra elé: én a kalácsszerű tésztával készült, 3-4 kanyarulatos csigákat kedvelem. Ez a recept nekem kedvez, pont ilyen csiga lesz a végeredmény. Próbáld ki! Aki eddig megkóstolta, szerette.

Kakaós csiga elkészítése

Hozzávalók 14 csigához, 7 személyre

A tésztához:

A töltelékhez:

  • 10 dkg vaj
  • 60 g porcukor
  • 10 g vaníliás cukor (Bourbon)
  • 10 g 20% zsírtartalmú kakaópor

Praktikák

A vaj minőségén nagyon sok múlik. Croissant receptemnél leírtam, hogy mi a véleményem a hazai kínálatról, és hogy itthon hol kaphatunk igazán finomakat.

Kakaóban se keressük a kompromisszumot. Nem kell olyan sok bele, hogy érdemes legyen spórolnunk a minőségén.

A sütési időt tartsuk be, illetve igazítsuk saját sütőnk kvalitásaihoz. A túlsütés végzetesen kiszárítja a tésztát, ezért percre pontosan dolgozzunk.

A tejszínes átkenéshez én Cserpes tejszínt használok. Olyan nagyon nem vagyok elájulva a termékeiktől, de a tejszínük tényleg verhetetlen.

Elkészítés

  1. A tejben oldjuk fel a kristálycukrot, és futtassuk fel benne az élesztőt.
  2. Szitáljuk a keverőtálba a lisztet, morzsoljuk bele a vajat, keverjük el benne a sót és a vaníliás cukrot, majd adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt, az összes tejjel, illetve a tojássárgáját.
  3. 10 perc alatt dagasszunk belőle közepesen lágy, rugalmas tésztát.
  4. Melegben, 30 ℃-on kelesszük konyharuha alatt egy órán át.
  5. Készítsük el a tölteléket: olvasszuk fel a vajat, keverjük bele habverővel a hozzávalókat. Tegyük hűtőbe 10 percre. Miután megdermedt, keverjük el alaposan, addig amíg a vaj egyenletesen el nem oszlik a masszában. További 20 percig tartsuk még hűtőben.
  6. A duplájára kelt tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk téglalap alakúra. Rajtad múlik a vastagsága: ha vastagabbra hagyod, akkor kevesebb kanyarulata lesz a csigának, ha 2-3 mm-esre véknyítod, akkor trendi kacskaringós lesz.
  7. Egyenletesen kenjük el a tészta felületén az időközben újra kiengedett kakaós masszát.
  8. Rövidebbik oldala mentén szorosan tekerjük fel a tésztát, majd késsel vágjuk 2-3 cm-es darabokra.
  9. Sütőpapírral bélelt sütőlapra, 2 cm-es térközzel helyezzük el a csigákat. Újabb órát kelesztjük, fedetlen hagyva, szobahőmérsékleten.
  10. Miután összenőttek a csigák, az időközben 180 ℃-ra előmelegített sütő középső rácsára toljuk a sütőlapot, és 10 percig sütjük.
  11. Kikapjuk a sütőből, majd 1 db. tojás és 1,5 dl tejszín elegyével vastagon, többször átitatjuk a forró, félig sült csigákat. Olyan szomjasak lesznek, hogy nem bírsz majd annyit kenni rájuk, hogy elég legyen nekik. Ennél a mozzanatnál dől el, hogy omlós lesz-e csigánk, vagy ropogós.
  12. Tegyük vissza a sütőbe a lucskos csigát, és süssük készre, további 5 perc alatt.
  13. Kapjuk ki a sütőből, és azonnal szedjük át egy tálra, hogy ne piruljon tovább.
  14. Szitáljunk kevéske porcukrot a tetejére.

Olyan ez a kakaós csiga, hogy ha rágondolok, kicsordul a nyál a számból. A sütés során mennyei illatok lepik majd el a konyhát és tájékát, az utolsó 5 percben pedig egyre többen és többen lesztek a sütőajtónál. Ez a csiga ritkán éri meg a hidegkort.

Én szóltam!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:

  1. Bocs az okoskodásért, de biztos, ami sicher, inkább rákérdezek: tényleg 5dkg (azaz 50g) friss élesztő kell bele? (Különösen a borsónyi mennyiség – egy másik receptedben – után nagyon soknak tűnik. De ha annyi, hát annyi :) .)
    Előre is köszönöm a választ.

  2. Kicsit összezavarodtam. 5 deka, 2 deka, vagy még ennél is kevesebb? A receptben még mindig az 5 dkg szerepel.

  3. Kedves Boldog Briós!
    Még mindig nem a jó mennyiség szerepel. Holnap készítem, úgy gondoltam, semmiképpen nem teszek bele 5 dkg élesztőt, de ha a hozzászólásokat nem olvastam volna, ezt csak a tapasztalat meg a megérzés akadályozta volna meg, annyira bízom a leírásaiban…

    1. Hajnalka, sajnálom, ellinkeskedtem a javítást. Máris módosítom az élesztőhányadot.

  4. Te jóóó ég! Milyen finom! Kedves Csaba, ez az a recept, amit olyan rég óta kerestem, az igazi KAKAÓS CSIGA! A szívem csordultig tele hálával, amiért megosztja a receptjeit. Köszönöm!

  5. Kedves BB, kovásszal készítve mennyiben lesz más a tésztája? Illetve ekkora adaghoz mennyi kovászt tenne? Köszönöm: Zsike

    1. Kedves Zsike! Nem szabad, hogy sokkal savasabb és kötöttebb legyen a tésztája kovásszal sem. Sajnos nem tudom megmondani mennyi kovászra kell átváltani az élesztőt. Én magam nem készítettem még vele.

  6. Az interneten fel lelhető legjobb kakaós csiga recept
    Évek óta használom
    Köszönöm szépen

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük