Búzaliszt

Búzaliszt

A magyar ember lisztje.
Bár az étkezési kultúra változásával időről-időre felbukkannak a piacon másféle gabonák és álgabonák őrleményei is, a búzaliszt állja a sarat. Galuskától-piskótáig, habarástól-só-liszt gyurmáig, szinte mindenbe búzaliszt kerül kishazánkban.
Természetesen nem mindegy, hogy milyen őrlési finomságban, és fajtából. Hódít a bio, lassan, de biztosan visszatér a termelésbe a – korábban, kis terméshozama miatt kiebrudalt – Bánkúti fajta és társai, de egyre több malom őröl tisztességes minőségű nagyipari felhasználásra szánt gabonát is.

Terjedelmi okokból minőségi mutatókkal most nem foglalkozhatom, de a főbb, háztartásban is használatos lisztfajtákat bemutatom.
Hamutartalma alapján (amelynek növekedése egyenesen arányos a liszt beltartalmi értékével) sorrendbe állítva, az alábbi kódnéven és elnevezéssel találhatjuk meg a búzaliszteket a hazai piacon:

BL55 – búzafinomliszt

A leggyakrabban hazavitt lisztünk. Héjrészt nem tartalmaz. Felhasználási terület: sütemények, rántás, habarás, péksütemények, stb. Jól beleáll a belekbe. Sajnos még mindig túl sokat fogyasztunk belőle.

BL80 – fehér kenyérliszt

Kezd divatba jönni. A legtöbbet használt lisztfajta kenyérsütők körében. Maghéj-őrleményt is tartalmaz. Elsősorban kenyér készítésére használjuk, de én már a péksüteményekbe is gyakran ezt rakom.

BL112 – félfehér kenyérliszt

Kifejezetten kenyerek készítésére használt lisztféleség. Szürkés, drapp színű, tapadós. Igen magas a hamutartalma, nagy százalékban tartalmaz korpát. Ha van otthon, érdemes a 80-as lisztet lecserélni rá, vagy keverni vele.

BTKL – teljes kiőrlésű búzaliszt

Magáért beszél a névadás. Minden testrésze benne van a búzaszemnek (a csíra is!). A legegészségesebb őrlemény, de ennek ellenére nem alkalmas minden pékáru elkészítésére, illetve sokaknak nem ízlik a markáns íze miatt. Én azért erőltetném :)

BFF55, BF55 – kétszerfogós rétesliszt és egyszerfogós rétesliszt

A kétszerfogós liszt durvább szemcsézettségű, míg az egyszerfogós finomabb. A kétszerfogós réteslisztet könnyebb beszerezni, de az egyszerfogóshoz is tudok adni elérhetőséget. Mint ahogy az összes többi liszt esetében is ezt a beszerzési forrásomat ajánlom: Szabó Malom.

A kétszerfogós bármely pékáruban megállja a helyét, a másikat viszont elsősorban tészták és piskóták készítéséhez ajánlom.

Egyéb lisztek, malomipari termékek

Pékárukba ritkán kerülnek, ezért nem részletezem őket, csak felsorolom:  búzadara, Graham-liszt, BL45 liszt, durumbúza liszt.