Múltidéző sorozatunkban, a lekváros buktával már bemutatkozott a négy muskétás egyike, most következzék a szintén nagy rajongótáborral rendelkező társa, a túrós batyu, alias túrós táska, annak is a tojással dúsított (kelesztett tészta) változata. A leveles tészta majd máskor kerül terítékre. Amit per pillanat nem is nagyon bánok, mivel ez a változat sokkal szebb emlékeket idéz bennem – ezzel van közös múltam, hiszen mezőkövesdi nagymamámnak volt 20 éve, hogy rászoktasson a túrós pogácsája mellett a túrós batyura. Nem telt el úgy hét, hogy legalább egyszer ne sütött volna le egy nagy vajlinggal nekem ebből a receptből, amit aztán édesanyám és szabolcsi származású sógornőm tökéletesített tovább. (Borsod és Szabolcs összeér. Nem csak földrajzi értelemben.)
Nekik köszönhetem ezt a finom csemegét, amit irántuk érzett szeretetem és tiszteletem jeléül, most veletek is megosztok.
Túrós batyu variációk
A túrós táska 2-3 nap után is őrzi a frissességét, csáberejét – igazi batyus eledel. Nem szottyad meg a nejlonban, fehérjében és zsírokban gazdag, illetve a papírvékony tészta kevés szénhidrátot visz be a szervezetbe: nyugodt szívvel csomagoljuk el a suli-úti csomagba! Egészséges és tápláló.
Cukorral megszórva, vagy anélkül, mazsolával, vagy sem, nagyon finom csemege. Nagymamám annyi mazsolával készítette, hogy feketéllett tőle a tészta.
A batyu túrós töltelékét beállíthatjuk sós ízvilágúra (kapros-túrós táska), illetve a mazsola mellé/helyett apróra vágott gyümölcs-aszalványokkal, csokoládé-darabokkal is dúsíthatjuk a túrót. Diétázók a BL55-ös lisztet 50%-ban kiválthatják teljes kiőrlésű búzaliszttel; illetve a túró zsírszegény változatával, édesítőszerrel dolgozzanak. Tojáshelyettesítésre pedig a vízbe áztatott csicseri-borsó lisztet ajánlom (1 ek. liszt = 1 tojás).
Jöjjön hát a túrós táska recept!
Túrós batyu elkészítése
Hozzávalók a 20 db. batyuhoz
- 22 dkg BL55 liszt
- 13 dkg rétesliszt
- 15 dkg tej
- 5 g élesztő
- 5 dkg vaj/margarin
- 1 tojás
- 2 dkg kristálycukor
- 1 db. sárgája a kenéshez
- porcukor a szóráshoz
töltelékhez:
- 40 dkg túró
- 1 tojássárgája
- 4-5 dkg porcukor
- 1 ek. tejföl
- mazsola ízlés szerint
- őrölt fahéj ízlés szerint
- fél citrom reszelt héja
Praktikák
A mazsolát mossuk meg és szárazzuk le, majd áztassuk langyos vízbe néhány óra hosszára.
Rögös, félzsíros tehéntúrót vásárolj, kerüld a masszaszerű állagúakat.
Az alacsony élesztőhányad nem tévedés.
Ügyeljünk arra, hogy a kinyújtott tészta egyenletes vastagságú legyen.
Töltelékből kevesebbet rakjunk, mint amennyit első látásra megkíván a tészta, mert különben sülés közben megduzzad, és a sok túró levet ereszt, kifolyik.
Amikor zárjuk a töltelékes tésztát, két lehetőségünk van a fülek összeforrasztására: vagy egybecsípjük a négy csücsköt, jó erősen, vagy a két-két szemköztit egymásra hajtjuk, majd köldöküknél benyomjuk. Mindkettőre adok példát a fenti fotókon.
Késhegynyi aszkorbinsavval tovább eláll a túrós batyu. Ez napi fogyasztásra szánt terméknél felejtős.
Elkészítés
- Az élesztőt felfuttatjuk a kézmeleg cukros tejben, 30 perc alatt.
- A liszteket összekeverjük a porcukorral, a zsiradékot belemorzsoljuk.
- A tojást az élesztős oldatban elkeverjük.
- Az oldatot és a lisztet lágy tésztává dagasztjuk 15 perc alatt.
- 30 ℃-on, lefedve, táljában érleljük egy órán át.
- Közben elkészítjük a túró-tölteléket: a túrót villával megtörjük, a tojást leszámítva mindent beledolgozunk. Kóstoljuk, és ha kell, alakítunk az ízesítésen. Majd a tojást is belekeverjük.
- Hűtőszekrényben pihentetjük a tölteléket. Itt várja be a tésztaérést.
- A tésztát 5-6 mm-es-téglalapra nyújtjuk, majd 10×10 cm-es négyzetre vágjuk derelyevágóval vagy késsel.
- Evőkanálnyi töltelék kerül a négyzet közepére.
- Összezárjuk, megnyomorgatjuk, lemezre rakjuk.
- Tojássárgájával megkenjük, majd kelesztés nélkül a 200 ℃-os száraz sütőtérbe vetjük.
- 18-20 perc alatt készre sütjük.
És bár melegen a legjobb, biztos a hasfájás. Ha kihűl, már nem veszélyes.
A Facebookon is fent vagyok, sőt van ott egy remek Ki Mit Süt csoportunk is.