Élesztő

Élesztő

A liszt, a víz és a mellett, a negyedik legfontosabb alapanyagunk az élesztő.
A kovászolási mozgalmak vakbuzgalma kicsit aláásta tekintélyét az utóbbi néhány év során, de még mindig tartja harcállásait, elsősorban a péksütemények frontján.
Az élesztő nem mumus, nem a nagyipar gonosz ügynöke. Mértéktartó használata mellett, kovászos kenyeret megszégyenítő élesztős kenyeret lehet sütni belőle (lásd: hamis kovászos kenyér – ebben a receptben olvashatjátok további véleményemet is a kovász kontra élesztő világháborúról.).
Semmi mást nem tartalmaz, csak a Saccharomyces cerevisiae élesztőgombát, a megfelelő melaszos tápközegbe oltva.

Míg hazánkban a friss élesztő terjedt el leginkább, tőlünk nyugatabbra a szárított élesztő a divat. Mindkettőnek megvan a maga előnye-hátránya, mindkettővel lehet jót, s rosszat sütni.

Általánosságban elmondható, hogy a 10g szárított élesztő 40g friss élesztőnek felel meg. A szárított élesztőt érdemes használat előtt meleg vízben áztatva aktiválni 20-30 percen át, a friss azonnal hadra fogható. A szárított hónapokig eláll bontatlan csomagolásban, a friss folyamatos hűtőzést kíván, és maximum 1 hónapig őrzi meg a szavatosságát.

Én magam a frissre esküszöm. Végletekig lecsökkentett mennyiséggel, és ezzel arányosan megnövelt érési időkkel dolgozom. Sokan, akik 5 dekákkal telebombázzák a tepsinyi sütijüket, arról panaszkodnak, hogy sütés után élesztő, kovász ízű maradt/lett a tészta. Ám miután lecsökkentették az élesztőhányadot 80-90%-kal, azaz esetünkben 5 grammra, és megnövelték a kelesztési időt háromszorosára, már nem panaszkodnak. Térfogatra ugyanott lesz a tészta, és van  ideje a tejsav- és ecetsav-termelő baktériumoknak is elszaporodniuk, amelynek köszönhetően új, izgalmas ízek, aromaanyagok keletkeznek.

Szeretem az élesztőt. Mindig van a hűtőszekrényben 1 kocka.

Nem  akarok fizetett ügynöke lenni egyik gyártónak sem, de muszáj esküt tennem a budafoki mellett. Sem az Aldis, sem a Lidlis nem hozza azt a teljesítményt, amit nagy múltú testvérük.
Kíváncsi lennék a ti véleményetekre is ez ügyben.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük