Spenótos leveles tekerentyű recept

Tekerentyű a konyhapulton

A Covid járvány 2. hullámát éljük. A negatív spirál mélyén csücsülünk, mindenki feszült, bizonytalan. A munkahelyi étkezdékben bűntudattal telve, lemeztelenített szájjal, kapkodva étkezünk. Elfáradtunk, kimerültünk. És amikor elcsigázottan este hazaérünk, ahelyett, hogy megjutalmaznánk ízlelőbimbóinkat, gyorsan megadjuk magunknak a kegyelemdőfést: megmikrózunk valami félkész cuccot, és édességet tolunk rá, hogy  lenyugodjunk.

Holott éppen most lenne nagyon fontos, hogy amikor hazaérkezünk, módot és időt adjunk magunknak a feltöltődésre, szánknak a boldog evésre, a lassú műélvezetre. Ne restelljük a gyomrunk mélyén megbújó kis titkos kéjenc-kredencünket megrakni perverz ínyencségekkel ezekben a nehéz időkben (sem). Süssünk! És legyünk merészek!

Engedelmeskedve a belső hangoknak, én is alkottam valamit, amivel korábban még nem volt dolga a családnak. Ennek az egyszerű tésztának a receptjét osztom meg most veletek.

Tudósítás a családi asztal mellől

Meghitt pillanataink legszebbikét éljük. Gőzölgő citromfű teánk szürcsölési szüneteiben ráharapunk a spenótos parmezánkrémmel töltött, Serrano sonka-forgáccsal fűszerezett leveles rudacskákra, és a szó szoros és átvitt értelmében is robban a puff pastry a szánkban. Minden egyes harapással újabb és újabb oldalát fordítja felénk a rafinált tészta.

Hozzá szőlőt csipegetünk, majd pár mozzarella golyót dobunk utána. És ezzel megvolt a vacsora. Mindenki boldogan dől hátra. És ami a legjobb a dologban, holnap reggel, a félretett tésztából jöhet a repeta, amelyet félálomban sem tart 30 percnél tovább összerakni és kisütni az éhező tanulóifjúság számára.

Kisült a leveles tészta

A leveles tészta dicsérete

A mirelit leveles tészta térhódításának köszönhetően az utóbbi néhány évtizedben számtalan felhasználási móddal gazdagodott a háziasszonyok eszköztára, kezdve a világ legegyszerűbb pogácsájától (leenged, kinyújt, kiszaggat, kisüt), a leveles tésztába tekert virslin át, a töltött leveles táskákig bezárólag.

Ki hogy éli meg ezt a gazdagságot. Én elszegényedésnek tartom. Szerintem ugyanis a leveles tészta összetevői között nincs helye a repce- vagy pálmaolajnak, az emulgeáló-szereknek, a színezékeknek. Pedig a bolti levelesek mindegyike tartalmazza ezeket az anyagokat.

Semmi nem igazolja a mirelit leveles tészta létjogosultságát. Nem igaz, hogy a házi leveles tészta készítése több órás munka. Csak egyszer kell megcsinálni egy hónapban (az valóban macera), majd kiadagolni, lefóliázni, és betenni a mélyfagyasztóba. Onnantól kezdve pár perces munkával egy éven belül bármikor életre kelthető.

Degusztáció vagy degeszre tömés?

Ráadásul nem enged magából csak annyit enni, amennyit elbír a gyomor. Sok étellel ellentétben, már a bemeneti oldal első szakaszán jelzi a testünk, hogy mennyit kér, mennyit fogad be örömmel a tekerentyűből, és mi az, ami már felesleges teher neki. Nagyon sok élelmiszer (pl. torták, nehéz húsételek) csak jóval az emésztőrendszerbe pakolásuk után fújnak riadót. Ezek az ételek torkosságra csábítanak. Ezzel szemben a vajas leveles tészta, illetve történetünk főhőse, a spenótos tekerentyű már az első ellenőrző ponton fennakad, ha túltoltuk. Én magam 1-2 rudacska elharapdálása után már boldogan nyúlok a gyümölcsöstál felé. Jóllakom. Kamasz fiam zúzógyomra 5-6 után teszi ki a fehér zászlót. De bárki is vegye magához, kulturált fogyasztásra sarkallja, kicsi falatok harapására, mert annyira sok rétege van (és itt nem csak a fizikai rétegekre gondolok), hogy ahhoz, hogy kiélvezhessük az ízeit, le kell lassulnunk.

És ahogy korábban írtam, ha van mélyfagyasztónk, mi magunk lehetünk a leveles tésztagyárunk. Olyan tésztával tömhetjük tele a hűtőt, ami ízélményben túltesz minden bolti terméken, és árban is olcsóbb, ha hozzáteszem azt a tényt, hogy a margarinos levelesből tízszer annyit eszel meg, mire jóllakottnak érzed magad.

Spenótos tekerentyű elkészítése

Hozzávalók a 25 db pozitív spirálhoz

Tészta

Töltelék

 • 210 g tej
 • 1 tojás
 • 10 g vaj
 • csipetnyi bors
 • 3 g só
 • 40 g kukoricaliszt
 • 70 g friss spenótlevél
 • 30 g reszelt parmezán
 • 4 szelet Serrano vagy prosciutto sonka

Praktikák

Az itt közzétett töltelékezés csak egy módja annak, hogyan gazdagítsd a leveles tészta ízvilágát. Arra bíztatlak, hogy miután kipróbáltad a spenótos-parmezános tölteléket, magad is kísérletezz újabb ízekkel. Fontos viszont, hogy mindenképp használj valamilyen „közvetítő közeget” a töltelék stabilizálására. Ha nem akarsz cukrászkémmel bajlódni (ez a recept azzal dolgozik), akkor legalább tejföllel kend meg a kinyújtott tésztát, mielőtt megszórod pl. sajttal, vagy hagymával. Édes ízvilág eléréséhez ecsetelheted lekvárral, vagy mézzel is.

Jéghideg vízzel dolgozunk.

Ha csak lehet, friss spenótot használjunk.

Az ecet edzettebbé teszi a tésztánkat. Nem érződik majd savanyúnak tőle a tészta, és a mélyfagyasztást is jobban tolerálja, ha beletesszük.

A leveles tészta nyújtásához érdemes rövid sodrófát beszerezni, könnyebb vele a több irányú nyújtást kivitelezni.

Ne használjunk teljes kiőrlésű lisztet a tésztában (vagy csak mértékkel), mert a húzott réteshez hasonlóan a nagy ballasztanyag-tartalom gyengítheti a felszínt.

Sonkából megfelel az élelmiszerláncok által kínált előszeletelt, fólialemezekkel elválasztott prosciutto vagy serrano sonkacsomag is.

A lemezeket béleljük ki sütőpapírral.

Az elkészült, kiadagolt nyers tésztát folpack helyett szilikonos sütőpapírba hajtogatva mélyhűtsük le.

Elkészítés

 1. Hűtsük le a hozzávalókat. A lisztet és a vizet is tegyük be a hűtőszekrénybe 1 óra hosszára.
 2. Az átszitált lisztben keverjük el a sót és a cukrot, majd morzsoljunk el benne 25 g vajat.
 3. Külön edénybe mérjük ki a vizet, cseppentsünk bele pár csepp 10%-os ecetet, keverjük el, majd töltsük hozzá a száraz összetevőkhöz.
 4. Állítsuk össze a tésztát, de ne dagasszuk ki. Pihentessük takarás alatt, hűtőben, 10 percen át.
 5. Dagasszuk ki a tésztát 5-10 perc alatt. Kemény, rugalmas állagú anyaggal lesz dolgunk.
 6. Bezacskózva tegyük a hűtőbe 2 óra hosszára.
 7. Eközben készítsük el a spenótos krémet: A hideg tejben keverjük csomómentesre a teljes tojást, majd a kukoricalisztet. Adjuk hozzá a borsot és a sót. Lassú tűzön forraljuk fel, majd adjuk hozzá a sajtot is, miközben habverővel intenzíven kevergetjük. Ha puffogni kezd, és maradandó nyomokat hagyott arcbőrünkön, levehetjük a tűzről, kellőképpen besűrűsödött. Keverjük bele a vajat.
 8. Adjuk hozzá a mogyorónyi vajon megpárolt, finomra vágott friss spenótot. Dolgozzuk el egyneművé a krémet.
 9. Nyújtsuk ki négyszirmú virággá a dermedt tésztát (lásd fázisfotók).
 10. Illesszük a közepére a hideg, de nem fagyos vajat. A két-két szemközti fület lapoljuk egymásra.
 11. Fordítsuk meg a csomagot, hogy lefelé kerüljön a hajtás.
 12. Sodrófával meglapogatjuk, majd néhány határozott mozdulattal egy kb. 15×30 cm-es téglalapot nyújtunk belőle. Szimpla hajtást végzünk el rajta. Fóliába csomagolva egy óra alatt megdermesztjük a hűtőszekrény leghidegebb sarkában.
 13. Kivesszük, enyhén alálisztezünk, majd megismételjük a nyújtást, a korábbi nyújtásirányra merőlegesen. Szimpla hajtással átlapoljuk. Mehet vissza  a hűtőbe ismét egy óra hosszára.
 14. A 11. pontban írottakat még háromszor megismételjük.
 15. Alálisztezünk, kis téglalapra nyújtjuk, és ketté vágjuk a tésztalapot. Az egyik fele mehet a mélyfagyasztóba, de falánkabb népek egyszerre is kisüthetik. A teljes tésztamennyiség két sűrűn rakott sütőlemezre éppen hogy ráfér.
 16. A felezett lapot 15 cm magasra nyújtjuk. Hosszát az határozza meg, hogy mennyire vagyunk ügyesek a készre nyújtás során. 2,0239 mm-es tésztavastagság lesz az ideális.
 17. Vékonyan megkenjük a hideg krémmel.
 18. Derelye-vágóval 1,5-2 cm szélesre felcsíkozzuk.
 19. A kisütött sonkacsíkokat tenyerünkben összemorzsoljuk, és megszórjuk vele a tészta felületét.
 20. Tortalapáttal meglapogatjuk a krémet, hogy beletapadjon a sonkamorzsa.
 21. A tészta két végét megfogva, 3-4 sodrást végzünk rajta, és továbbra is az ujjak közt tartva a végeket, átemeljük a sütőlemezre. Rakhatjuk sűrűbben, mint az élesztős tésztákat, de azért ne érjenek össze!
 22. 210 ℃-on, légkeveréssel, 15-20 perc alatt készre sütjük. Lemezen hagyjuk kihűlni. 

Frissen, de hidegen fogyasztjuk.

Facebookon is fent vagyok, sőt van ott egy remek Ki Mit Süt csoportunk is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük