Spenótos leveles tekerentyű recept

Tekerentyű a konyhapulton

A Covid járvány 2. hullámát éljük. A negatív spirál mélyén csücsülünk, mindenki feszült, bizonytalan. A munkahelyi étkezdékben bűntudattal telve, lemeztelenített szájjal, kapkodva étkezünk. Elfáradtunk, kimerültünk. És amikor elcsigázottan este hazaérünk, ahelyett, hogy megjutalmaznánk ízlelőbimbóinkat, gyorsan megadjuk magunknak a kegyelemdőfést: megmikrózunk valami félkész cuccot, és édességet tolunk rá, hogy  lenyugodjunk.

Holott éppen most lenne nagyon fontos, hogy amikor hazaérkezünk, módot és időt adjunk magunknak a feltöltődésre, szánknak a boldog evésre, a lassú műélvezetre. Ne restelljük a gyomrunk mélyén megbújó kis titkos kéjenc-kredencünket megrakni perverz ínyencségekkel ezekben a nehéz időkben (sem). Süssünk! És legyünk merészek!

Engedelmeskedve a belső hangoknak, én is alkottam valamit, amivel korábban még nem volt dolga a családnak. Ennek az egyszerű tésztának a receptjét osztom meg most veletek.

Tudósítás a családi asztal mellől

Meghitt pillanataink legszebbikét éljük. Gőzölgő citromfű teánk szürcsölési szüneteiben ráharapunk a spenótos parmezánkrémmel töltött, Serrano sonka-forgáccsal fűszerezett leveles rudacskákra, és a szó szoros és átvitt értelmében is robban a puff pastry a szánkban. Minden egyes harapással újabb és újabb oldalát fordítja felénk a rafinált tészta.

Hozzá szőlőt csipegetünk, majd pár mozzarella golyót dobunk utána. És ezzel megvolt a vacsora. Mindenki boldogan dől hátra. És ami a legjobb a dologban, holnap reggel, a félretett tésztából jöhet a repeta, amelyet félálomban sem tart 30 percnél tovább összerakni és kisütni az éhező tanulóifjúság számára.

Kisült a leveles tészta

A leveles tészta dicsérete

A mirelit leveles tészta térhódításának köszönhetően az utóbbi néhány évtizedben számtalan felhasználási móddal gazdagodott a háziasszonyok eszköztára, kezdve a világ legegyszerűbb pogácsájától (leenged, kinyújt, kiszaggat, kisüt), a leveles tésztába tekert virslin át, a töltött leveles táskákig bezárólag.

Ki hogy éli meg ezt a gazdagságot. Én elszegényedésnek tartom. Szerintem ugyanis a leveles tészta összetevői között nincs helye a repce- vagy pálmaolajnak, az emulgeáló-szereknek, a színezékeknek. Pedig a bolti levelesek mindegyike tartalmazza ezeket az anyagokat.

Semmi nem igazolja a mirelit leveles tészta létjogosultságát. Nem igaz, hogy a házi leveles tészta készítése több órás munka. Csak egyszer kell megcsinálni egy hónapban (az valóban macera), majd kiadagolni, lefóliázni, és betenni a mélyfagyasztóba. Onnantól kezdve pár perces munkával egy éven belül bármikor életre kelthető.

Degusztáció vagy degeszre tömés?

Ráadásul nem enged magából csak annyit enni, amennyit elbír a gyomor. Sok étellel ellentétben, már a bemeneti oldal első szakaszán jelzi a testünk, hogy mennyit kér, mennyit fogad be örömmel a tekerentyűből, és mi az, ami már felesleges teher neki. Nagyon sok élelmiszer (pl. torták, nehéz húsételek) csak jóval az emésztőrendszerbe pakolásuk után fújnak riadót. Ezek az ételek torkosságra csábítanak. Ezzel szemben a vajas leveles tészta, illetve történetünk főhőse, a spenótos tekerentyű már az első ellenőrző ponton fennakad, ha túltoltuk. Én magam 1-2 rudacska elharapdálása után már boldogan nyúlok a gyümölcsöstál felé. Jóllakom. Kamasz fiam zúzógyomra 5-6 után teszi ki a fehér zászlót. De bárki is vegye magához, kulturált fogyasztásra sarkallja, kicsi falatok harapására, mert annyira sok rétege van (és itt nem csak a fizikai rétegekre gondolok), hogy ahhoz, hogy kiélvezhessük az ízeit, le kell lassulnunk.

És ahogy korábban írtam, ha van mélyfagyasztónk, mi magunk lehetünk a leveles tésztagyárunk. Olyan tésztával tömhetjük tele a hűtőt, ami ízélményben túltesz minden bolti terméken, és árban is olcsóbb, ha hozzáteszem azt a tényt, hogy a margarinos levelesből tízszer annyit eszel meg, mire jóllakottnak érzed magad.

Spenótos tekerentyű elkészítése

Hozzávalók a 25 db pozitív spirálhoz

Tészta

Töltelék

  • 210 g tej
  • 1 tojás
  • 10 g vaj
  • csipetnyi bors
  • 3 g só
  • 40 g kukoricaliszt
  • 70 g friss spenótlevél
  • 30 g reszelt parmezán
  • 4 szelet Serrano vagy prosciutto sonka

Praktikák

Az itt közzétett töltelékezés csak egy módja annak, hogyan gazdagítsd a leveles tészta ízvilágát. Arra bíztatlak, hogy miután kipróbáltad a spenótos-parmezános tölteléket, magad is kísérletezz újabb ízekkel. Fontos viszont, hogy mindenképp használj valamilyen “közvetítő közeget” a töltelék stabilizálására. Ha nem akarsz cukrászkémmel bajlódni (ez a recept azzal dolgozik), akkor legalább tejföllel kend meg a kinyújtott tésztát, mielőtt megszórod pl. sajttal, vagy hagymával. Édes ízvilág eléréséhez ecsetelheted lekvárral, vagy mézzel is.

Jéghideg vízzel dolgozunk.

Ha csak lehet, friss spenótot használjunk.

Az ecet edzettebbé teszi a tésztánkat. Nem érződik majd savanyúnak tőle a tészta, és a mélyfagyasztást is jobban tolerálja, ha beletesszük.

A leveles tészta nyújtásához érdemes rövid sodrófát beszerezni, könnyebb vele a több irányú nyújtást kivitelezni.

Ne használjunk teljes kiőrlésű lisztet a tésztában (vagy csak mértékkel), mert a húzott réteshez hasonlóan a nagy ballasztanyag-tartalom gyengítheti a felszínt.

Sonkából megfelel az élelmiszerláncok által kínált előszeletelt, fólialemezekkel elválasztott prosciutto vagy serrano sonkacsomag is.

A lemezeket béleljük ki sütőpapírral.

Az elkészült, kiadagolt nyers tésztát folpack helyett szilikonos sütőpapírba hajtogatva mélyhűtsük le.

Elkészítés

  1. Hűtsük le a hozzávalókat. A lisztet és a vizet is tegyük be a hűtőszekrénybe 1 óra hosszára.
  2. Az átszitált lisztben keverjük el a sót és a cukrot, majd morzsoljunk el benne 25 g vajat.
  3. Külön edénybe mérjük ki a vizet, cseppentsünk bele pár csepp 10%-os ecetet, keverjük el, majd töltsük hozzá a száraz összetevőkhöz.
  4. Állítsuk össze a tésztát, de ne dagasszuk ki. Pihentessük takarás alatt, hűtőben, 10 percen át.
  5. Dagasszuk ki a tésztát 5-10 perc alatt. Kemény, rugalmas állagú anyaggal lesz dolgunk.
  6. Bezacskózva tegyük a hűtőbe 2 óra hosszára.
  7. Eközben készítsük el a spenótos krémet: A hideg tejben keverjük csomómentesre a teljes tojást, majd a kukoricalisztet. Adjuk hozzá a borsot és a sót. Lassú tűzön forraljuk fel, majd adjuk hozzá a sajtot is, miközben habverővel intenzíven kevergetjük. Ha puffogni kezd, és maradandó nyomokat hagyott arcbőrünkön, levehetjük a tűzről, kellőképpen besűrűsödött. Keverjük bele a vajat.
  8. Adjuk hozzá a mogyorónyi vajon megpárolt, finomra vágott friss spenótot. Dolgozzuk el egyneművé a krémet.
  9. Nyújtsuk ki négyszirmú virággá a dermedt tésztát (lásd fázisfotók).
  10. Illesszük a közepére a hideg, de nem fagyos vajat. A két-két szemközti fület lapoljuk egymásra.
  11. Fordítsuk meg a csomagot, hogy lefelé kerüljön a hajtás.
  12. Sodrófával meglapogatjuk, majd néhány határozott mozdulattal egy kb. 15×30 cm-es téglalapot nyújtunk belőle. Szimpla hajtást végzünk el rajta. Fóliába csomagolva egy óra alatt megdermesztjük a hűtőszekrény leghidegebb sarkában.
  13. Kivesszük, enyhén alálisztezünk, majd megismételjük a nyújtást, a korábbi nyújtásirányra merőlegesen. Szimpla hajtással átlapoljuk. Mehet vissza  a hűtőbe ismét egy óra hosszára.
  14. A 11. pontban írottakat még háromszor megismételjük.
  15. Alálisztezünk, kis téglalapra nyújtjuk, és ketté vágjuk a tésztalapot. Az egyik fele mehet a mélyfagyasztóba, de falánkabb népek egyszerre is kisüthetik. A teljes tésztamennyiség két sűrűn rakott sütőlemezre éppen hogy ráfér.
  16. A felezett lapot 15 cm magasra nyújtjuk. Hosszát az határozza meg, hogy mennyire vagyunk ügyesek a készre nyújtás során. 2,0239 mm-es tésztavastagság lesz az ideális.
  17. Vékonyan megkenjük a hideg krémmel.
  18. Derelye-vágóval 1,5-2 cm szélesre felcsíkozzuk.
  19. A kisütött sonkacsíkokat tenyerünkben összemorzsoljuk, és megszórjuk vele a tészta felületét.
  20. Tortalapáttal meglapogatjuk a krémet, hogy beletapadjon a sonkamorzsa.
  21. A tészta két végét megfogva, 3-4 sodrást végzünk rajta, és továbbra is az ujjak közt tartva a végeket, átemeljük a sütőlemezre. Rakhatjuk sűrűbben, mint az élesztős tésztákat, de azért ne érjenek össze!
  22. 210 ℃-on, légkeveréssel, 15-20 perc alatt készre sütjük. Lemezen hagyjuk kihűlni. 

Frissen, de hidegen fogyasztjuk.

Facebookon is fent vagyok, sőt van ott egy remek Ki Mit Süt csoportunk is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük