Parmezános sajtos rúd

Sajtos rúd

Sanyarú gyerekkor elmaradhatatlan kelléke a ráharapásra morzsáira lebomló, fullasztó, olajos, gigantikus méreteivel rémületet kiváltó bolti sajtos rúd, sulirúd. Mélységes szomorúsággal tölt el, hogy az iskolabüfék is ilyen, és ehhez hasonló zsírgucsmókkal mérgezik diákjaikat. Hazugság belőle minden falat.

Sokat tehetünk a legfiatalabbak jó ízlésének mederben tartásáért azzal, hogy pl. tízóraira nem csokit, kekszet és zacskós croissant, ne adj’ isten felfújt sajtos rudat csomagolunk nekik, hanem (az alma és a répa mellé) saját készítésű leveles péksüteményeket. Nagy előnyük a kenyér- és kalácstésztákkal szemben, hogy jól tűrik a mélyfagyasztást. Ha betárazunk belőlük, reggelente 15 perc alatt friss, illatos, ropogós ínyencségekkel olvaszthatjuk le családunk reggeli kábultságból ébredező ifjait, leányait.

Az alábbi recept is ezt a célt szolgálja. Könnyen, gyorsan, finomat, fagyasztva tárolhatót, táplálót, elállót, olcsót, drágát, de jót.

Elkészítési útmutató

Hozzávalók a 6 db. óriás rúdhoz

Praktikák

A porított, avagy finomra reszelt parmezán sajt kapható minden nagyobb üzletben, aromazáró csomagolásban. Legjobb a friss, de a szárított is megteszi. A rudak tetejét meghinthetjük másféle reszelékkel is, de belülre muszáj lesz beszerezni valamilyen porított, parmezánszerű kemény sajtot.

Kényesebb gyomrúak könnyítsenek a tésztán, és csak 10 dkg vajjal hajtogassanak.

Zsíros tejet használj!

A só finomszemű legyen.

A szimpla hajtásról vannak fent fázisfotók a croissant receptnél.

Úgy szabdald fel a tésztát, hogy a rudak végei visszahajtottak legyenek (mint a fenti fotón). Ügyelni kell rá, hogy a tészta széle az egyes rudak szélével essen egybe. Ha levágod a végeket, menthetetlenül eltorzul a sajtos rúd sütés közben.

Ha le szeretnénk fagyasztani a rudakat, csak az elkészítési útmutató 15. pontjának végrehajtása után dobjuk be a hűtőszekrénybe a jól megkelt tésztát.

Elkészítés

 1. A sajtos rúd blundel tésztából készül.
 2. Szitáljuk tálba a lisztet, és keverjük el egyneművé a hideg tejben feloldott élesztővel, cukorral és sóval.
 3. Gyúrjuk a tésztát simára 5 perc alatt.
 4. Nejlonzacskóba zárva pihentessük a hűtőszekrényben 1 órán át, 5 ℃-on.
 5. Lisztezett deszkán nyújtsuk ki téglalap alakúra. A hideg vajat szeleteljük fel 1 cm vastag hasábokra, és csempézzünk ki vele egy A4-es lapnyi sütőpapír egyik részét. Hajtsuk félbe a papírt, és sodrófával dolgozzuk össze, lapítsuk ki a vajlemezt. A sütőpapírból emeljük át a vékony vajlapot a tésztára. Akkor szabtuk méretre a tésztát és a vajat, ha a vajlap a fele tésztát fedi.
 6. Hintsük el egyenletesen a vajon a porított parmezánt.
 7. Hajtsuk a tészta szabad részét a vajlapra. Nyomogassuk le körben a tészta széleit, hogy a vaj ne buggyanhasson ki nyújtás közben.
 8. Nyújtsuk a vajbetétes tésztát téglalap alakúra, ujjnyi vastagságúra. Végezzünk el egy szimpla hajtást.
 9. Tegyük vissza a zacskóba, és pihentessük 30 percig a hűtőszekrényben.
 10. Ismételjük meg még háromszor a 8-9. pontban leírtakat.
 11. A pihentetett tésztát nyújtsuk ki 1 cm vastag, arasznyi szélességű lappá. Vágjuk 6 egyenlő részre éles késsel a keskenyebbik szélével párhuzamosan.
 12. Emeljük át a rudacskákat a sütőpapírral bélelt sütőlapra.
 13. Konyharuha alatt, szobahőmérsékleten kelesszük 1 órán át.
 14. A tojássárgáját keverjük ki 2 evőkanál tejjel, s kenjünk meg vele minden egyes tésztacsíkot.
 15. Reszeljünk a tetejükre friss sajtot. Törekedjünk rá, hogy teljesen, egyenletesen fedve legyen a tészta, de csak finoman legyen behintve sajttal.
 16. 180 ℃-ra előmelegített sütőben süssük készre 15 perc alatt.
 17. Rácson hagyjuk kihűlni.

A parmezán rafinált ízével színesebbé teszi a sült vaj édeskés, őszinte, egyszerű ízvilágát. Minden harapással belénk nyilall a kérdés: „mi ez a szokatlan, finom íz odabent? Had’ nézzem csak még egyszer…”

Legyen a sajtos rúd újra a gyerekkor kedvenc péksütije! Próbáld ki!

A Facebookon is fent vagyok, sőt van ott egy remek Ki Mit Süt csoportunk is. Csatlakozz!

Hozzászólások

 1. Üdvözlöm. Elkészítettem a Parmezános sajtos rudakat. Ez egy nagyon, nagyon, nagyon jó recept, és nagyon finom péksütemény. Csak ajánlani tudom mindenkinek.
  Köszönöm.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük