Nem gyakori vendég konyhámon a rozsos pékáru. Fanatikus búzakenyér rajongó vagyok, nem engedek be semmit északról.
Pedig ez a skandináv országokban nagy népszerűségnek örvendő zsemleféle törekszik rá, hogy kedvét leljük benne mi, lágy-édes tésztákon felhizlalt jó magyar emberek is. Ahhoz viszont, hogy élmény legyen a búzatészta imádói számára is a fogyasztása, lágyítottam, lazítottam rajta, dúsítottam pirított napraforgóval, a rozskovászt megtámasztottam kis élesztővel és egyéb hókusz-pókusz. A végeredmény gyenge, szellős, savanykás, de édes falhangokkal lecsengő cipócska lett.
Elkészítési útmutató
Hozzávalók a 9 db 8 dkg-os zsemléhez
- 13 dkg rozskovász
- 3 g élesztő
- 20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
- 20 dkg BL112 liszt (vagy BL80)
- 3 dl víz
- 8 dkg joghurt
- 10 dkg hántolt napraforgómag
- 8 g só
- 1 evőkanál olivaolaj
Praktikák
Ha nincs kovászunk, pótolhatjuk plusz 5 gramm élesztővel. Kevésbé lesz savas a tészta. Ha pedig tisztán kovásszal szeretnénk készíteni, akkor duplázzuk meg a kovász mennyiségét, és növeljük 2 órával az érési időt.
Azért jobb a 112-es liszt, mert gazdagabb ballasztanyagokban, de a 80-assal is ugyanúgy fog dolgozni a tészta.
Pirított napraforgóhoz jutni nem túl nagy kihívás: lehet készen is venni, illetve nyers hántoltat magunk is piríthatunk serpenyőben, vagy ha kellő elszántsággal rendelkezünk, álljunk rá a pirított szotyi pucolásának két héttel sütés előtt.
Hálás lesz a tészta, ha többféle maggal ismertetjük össze: jól harmónizál savas, keserédes ízével a tökmag, a lenmag és a fenyőmag is.
Elkészítés
- Pirítsuk meg egy serpenyőben a hántolt napraforgót.
- Oldjuk fel a langyos vízben a kovászt, az élesztőt és a sót. Gyúrjuk egyneművé a többi hozzávalóval.
- Pihentessük lefedve, szobahőmérsékleten 30 percig (autolízis).
- Dagasszuk 5 percen keresztül. Ekkor még siralmas állagú a tészta (és később sem fog javulni a helyzet). Ragad mint a Technokol rapid.
- Kelesszük az undormányos misungot 5 órán át, szobahőmérsékleten, légmentesen zárt edényben.
- Dagasszuk át a jócskán felfúvódott tésztát. 1-2 perc elég lesz a szenvedésből.
- Újabb kelesztés következik. Adjunk a tésztának két órát, hogy ismét magára találjon.
- Erősen lisztezett felületre borítjuk, 9 részre vágjuk, legömbölyítjük, lisztben meghempergetjük, és konyharuha alatt 90 percig kelesztjük. A terminus végére szépen meghíznak a cipók.
- Vágjuk be mélyen, kereszt alakban a zsemléket, és a 210 ℃-ra előmelegített sütőben süssük készre 25 perc alatt.
- Csak kihűlve fogyasszuk el!
A Facebookon is fent vagyok, sőt van ott egy remek Ki Mit Süt csoportunk is. Csatlakozz!
Kedves Boldog Briós,
szívből gratulálok az oldalhoz .
Igényes,stílusos, szélsőségektől mentes, visszafogottan humoros, ahol kell, kritikus.
Külön köszönet azért, hogy nem helyesírási hibáktól hemzsegő írásokat kell olvasnom …
Sok sikert kívánok !
Kedves Hanka!
Köszönöm kedves szavait. Örülök, hogy eltaláltam az ízlését, és ahogy látja a fotón, a helyesírás jól megfér a szakmával nálam is ;)
Kedves BB!
Nem vagyok nagy mágusa a rozslisztnek… Ez mégis meglehetősen sikerült. De vajon mitől lesz ilyen szexi a vágás a zsömlén? Vagy kenyéren… Nekem még sosem sikerült. Mi a trükk?
Köszönöm, előre is.
h
Valószínűleg a sütőnk más. Milyen sütőben sütsz?
Elektromos sütőben. TEKA. És szeretem.
Kedves BB!
Van valami ötlete a vágásra?
Köszönöm.
h
Sajnos valószínűleg a liszt minősége határozza meg a siker/sikertelenség mértékét.
Kedves BB,
két kérdésem lenne a recepthez:
– miért szükséges az 5-ös ponthoz a légmentesen zárt edény? A többihez nincs rá szükség?
– hogyan lehetne elhagyni a 2 órás, majd a másfél órás kelesztést, hogy hétköznapokon is tudjak ilyet csinálni reggelire?
Köszönöm a receptet, és előre is köszönöm válaszát!
Üdv,
Balázs
Szia, igen, az 5 órásnál fontos csak a légmentesség, előtte lehet konyharuhával is takarni. Sajnos még nem próbáltam lerövidített kelesztési időkkel. Én nem merném lespórolni.
Kedves BB!
Rozs kovaszom van keszuloben. Ugy gondoltam, feher es barna buzalisztbol keverve sutnem a kenyerem, de rozs kovasszal. Mukodni fog ez igy, vagy maradjak a rozs lisztnel?
Sok kereses utan a Te oldaladon kotok ki rendszeresen. A tapasztalat es humor adagolasara is jo a recepted. Szeretettel udvozollek.
Persze, működni fog, és kösz a bizamat!
Kedves BB!
Még életemben nem írtam be egyetlen oldalra sem. Itt azonban valóban olyan jó, humoros és hasznos mondatokat találok, hogy kivételt teszek.
Vasárnap megsütöttem életem első kovászos kenyerét. A kovászt és hozzá a receptet kaptam, de még így is sokat böngésztem a netet, nehogy elrontsak valamit. Így leltem rá eme oldalra, mely valóban sok hasznos infót tartalmaz, sokat tanultam belőle. Köszönöm!
Az itt található receptek közül biztosan többet is ki fogok próbálni!
A pékműhely meg egyszerűen fantasztikus! Az FB képeket végignéztem. Szívből gratulálok!
Üdv:
VSz