Tejes zsemle recept

Tejes zsemle
Általában utálom a zsemlét. Csalásnak tartom. Diákkorom másnapos, szikkadt, nyúlós  szendvicseiről pedig mint ízlésholokauszt emlékezem meg minden szeptember elsején. És nem menti a helyzetet az sem, hogy a hetvenes években egy kicsit jobb volt a minőség. Az a baj, hogy nem annyival, mint a kifliké. Egy szó mint száz, évtizedekig nem voltam zsemlemániás, úgy voltam vele mint a pékek többsége: egye meg akinek a jóllakottság elérése “CÉL”, és nem csupán az étkezési szertartás járulékos része.
Aztán jött a nagy bumm! Néhány éve elkezdtem felfedezni magamnak az osztrák falusi pékségeket, azaz, hogy azt az egyet, ahová minden januárban beköltözöm egy hétre a sítúra idején. Ott és akkor semmi mást nem ettünk, csak a csodával határos kicsiny vágott, felezett, egész, tejes, vajas, vizes zsömléket. Lenyűgözött a pékáruk minősége. Rányitották a szemem egy újabb rejtőzködő szépségre. Ott jöttem rá, hogy a zsemlék között is van élet.
Hosszas kínlódások árán elkészültem a magam zsemléjével. Nem egy veitschi műremek, de klasszisokkal jobb mint a bolti – könyű, lágy, illatos, lyukacsos, hófehér,  roppanós héjú tésztája lett.
Süsd meg, és mondj véleményt!

Elkészítési útmutató

Hozzávalók tíz darab 7 dkg-os zsemléhez

  • 1 dkg élesztő
  • 40 dkg BL80 liszt
  • 10 dkg rétesliszt
  • 1 dl víz
  • 3 dl tej
  • 4 dkg burgonyapehely
  • 11 g

Praktikák

Tej helyett használhatunk vizet. Ez esetben kevésbé finomkodó, egyszerűbb ízhatású, és másnapi fogyasztásra már nem túlzottan alkalmas vizes zsemlék fognak születni.

A zsemlék formázásáról készítettem egy kis videót, ha nem boldogulsz magadtól a bucisítással, vess rá egy pillantást (lásd alább).

Mint ahogy  a fenti képen is látható, sima felületű és vágott zsemlék is készíthetőek ugyanazon tésztából. Sőt, csupasz zsemlék helyett alkothatunk mákkal, szezámmal, lenmaggal szórt műremekeket is. Elviseli a tészta, de szórás előtt feltétlenül spricceljük meg vízzel a felületet, hogy ne peregjenek le róla a magvak.

Ha cserepes felületű zsemlére vágysz, süsd vízzel bespriccelt sütőzacskóban!

Elkészítés

  1. Alkossuk meg az előtésztát: 20 dkg átszitált BL80-as lisztet és a forralt-visszahűtött tejben feloldott élesztőt keverjük ki könnyed mozdulatokkal, és lefóliázva érleljük 4 órán át, szobahőmérsékleten.
  2. Az előtésztát és az összes többi alkotóelemet összekeverjük. 10 perc alatt félkemény, rugalmas, az edény falától elváló tésztát gyúrunk a masszából.
  3. Lefóliázva kelesztjük 2-3 órán át, szobahőmérsékleten. Akkor érett a tészta, ha háromszorosára kelt. Ha nem indul meg a 2. óra elejére, tegyük meleg helyre (radiátor/kályha/kandalló/tábortűz/szolárium mellé, vagy 30 fokra előmelegített sütőbe).
  4. 10 egyenlő részre vágjuk, és belisztezve megformázzuk. Ha vágott zsemlére vágyunk, éles vágószerszámmal ejtsünk egy bemetszést a buci tetején.
  5. Nagy távolságra egymástól, sütőlapra helyezzük a zsemléket.
  6. Konyharuha alatt további 60-90 percig kelesztjük.
  7. 200 ℃-ra előmelegített, gőzös sütőben (ennek eléréséhez tegyünk egy kis tál forró vizet a sütőtér aljára) 22 perc alatt készre sütjük. Ne használjunk légkeverést.
  8. Sütés közben 2-3 alkalommal hideg vízzel bespricceljük a zsemlék tetejét.
  9. Rácson hagyjuk kihűlni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:

  1. A burgonyapehely kb. mennyi krumplival helyettesíthető szerinted?
    Vagy csak “térfogatnövelőnek” van benne, khagyható?

      1. Köszönöm a választ, bár nem a friss/szárított élesztő érdekelt volna. De ez az információ is hasznos.
        Más receptben ~300g krumplit találtam, hasonló arányokhoz, úgyhogy így fogom megcsinálni.
        Még egyszer köszönöm.

      2. Ismét bebizonyosodott, hogy a kevesebb élesztő hosszabb kelesztéssel jobb tésztát eredményez. Az eddigi zsemlék közül eddig ez áll legközelebb az általam elképzeltekhez.
        A következő menetben krumpli nélkül, több kenyérliszttel – a burgonyapehely helyett – csinálom meg.
        Köszönöm a receptet!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük