Aludttejes kenyér recept

Aludttejes kenyér
Aludttejes kenyér felszelve

Voltak idők, amikor nem kellett boltba menni aludttejért. Fejés után, a magára hagyott tej kocsonyás állagú alvadékká savanyodott, miközben a tetején a zsírcseppek tejföllé álltak össze.
Ma már nem divat aludttejet kanalazni a kalácshoz, legtöbbünkben hibás asszociációk élnek vele kapcsolatban.
Szerencsére már kapható a piacokon jobbféle termelői tej, amellyel nem érhet bennünket kudarc, de egyes áruházláncok árulnak kész aludttejet is; ha nincs késztetésünk a savanyításra, vegyük meg azt.
Én magam is ilyenből készítem a most bemutatásra kerülő legújabb kenyeremet, amelynek receptjét a régmúlt idők népi konyhája és a megújulás igénye ihletett.

Egy kis történelem

Altatott tejjel, íróval, savóval nem csak napjaink reformer pékjei, bloggerei kísérleteznek. Nem minden előzmény nélküli az aludttej pékáruban történő felhasználása, amelynek egyik legékesebb bizonyítéka a Csallóközben és Szigetközben elterjedt, és gyűjteményes munkákban ma is fellelhető szerdékes feles kenyér receptje. Az ebből készült kenyér teljesen hétköznapi eledelnek számított a XIX-XX. század fordulóján ezen a vidéken. (A szerdék, aggott tej, savanyú tej kifejezés mind az aludttej tájnyelvi elnevezése.)

További példákat is had’ hozzak még:  a moldvai magyaroknál szokásban volt az angyalbegyellő aludttejjel való fogyasztása, nálunk, Mezőkövesden pedig nagymamám a herőcét (azaz a csörögét) készítette vele egészen addig, amíg ki nem robbant a kefírforradalom az országban.
Illetve, ha el szeretnénk hagyni az országhatárt, mondjuk kelet felé – mert hajt a kíváncsiság -, nem kell Kínáig mennünk (oda hiába is mennénk). Kicsit közelebb, az orosz konyhában is megtaláljuk az aludttejet: például a pirog tésztájában.

Szóval, ismét egy olyan kenyeret hoztam, ami egykoron itt élt közöttünk, de lemosta az útról a nagyüzemi termelés a XX. század második felében.
Biztos vagyok benne, hogy örömet hoz azok konyhájára is, akik nem különösebben kedvelik a tejtermékeket, kiváltképp nem az alvasztott tejet, merthogy a kisült kenyér karakterjegyei közt keresve sem találjuk a tejes, vagy épp a savanykás-erjedt ízt. Helyette találunk egy hétig friss bélzetet, krémes állagot, vastag héjat, fűszeres ízeket.

Aludttejes kenyér elkészítése

Hozzávalók az 1 db 75 dkg-os kenyérhez

Kedvenc könyveim

Neked is érdemes beszerezni valamelyiket.
Belinkeltem őket:

Praktikák

Hűvös tésztavezetést követel meg az aludttejes kenyér receptje, ezért hűtős hidegen kerül az aludttej a tésztába.

A kovászt érett állapotában használjuk fel.

A BL80-as liszt helyett, vagy keverve használhatunk teljes kiőrlésű liszteket (is), az izgalmasabb íz- és színvilág elérése érdekében.

A szakajtóban addig kelesszük a tésztát, amíg nem duplázza meg térfogatát.

Elkészítés

 1. Az aludttejben keverjük el a kovászt, majd szitáljuk rá a lisztet.
 2. Állítsuk össze a tésztát, de ne dagasszuk simára.
 3. Egy órán át érleljük lefedve, 20-23 ℃-on, tűző naptól, sugárzó hőtől védve.
 4. Közben készítsük el a sóoldatot: a felforralt vízben, kanállal oldjuk fel a sót.
 5. A kézmelegre visszahűtött oldatot  gyúrjuk bele a tésztába.
 6. 15 perc dagasztás következik. Ne spóroljuk el az idejét!
 7. Egy órán át hagyjuk pihenni lefedve, szobahőmérsékleten.
 8. Félóránként forgassuk át a tésztát oly módon, hogy egymást követően, négy-öt oldalról, a tál forgatása mellett behajtjuk középre a tészta széleit.
 9. A harmadik pihentetési idő leteltével formázzuk veknivé, és a szakajtóban kelesszük 2 órán át.
 10. A megkelt tésztát üssük sütőpapírral fedett sütőlapra, vagy sütőkőre, metsszük be, és vessük 240-250 ℃-ra előmelegített gőzös sütőbe. 50 perc alatt sül meg a kenyerünk. Ha nagyon pirul, alufóliával takarjuk, illetve vegyük le a hőmérsékletet 220 fokra.
 11. Ha kong az alja, vegyük ki, rácson hagyjuk kihűlni. Hidegen szeljük meg.

Facebookon is fent vagyok, sőt van ott egy remek Ki Mit Süt csoportunk is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:

 1. Most a Komlós kovászoddal próbálkozom. Még nem telt le a kellő idő, de remélem sikerül vele dolgoznom. Izgat a barna sörös kenyér receptje is. Én még ilyen szórakoztató de egyben szakszerű cikket még nem olvastam. Le a kalappal.
  Anita

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük