Élesztőmentes lepénykenyér: a tornai grujalángos

Gruja

Nehéz időket élünk. Amikor ezt a cikket olvasod, lehet, hogy még benne élsz, de csak remélni tudom, hogy inkább már mögötted tudod a 2020-as koronavírus-járványt, amikor is a boltok polcairól szó szerint kisöpörték a felzaklatott vásárlók az összes tartós élelmiszert, illetve hosszú ideig kényszerű, önkéntes karanténba vonultak, és emiatt sokan arra kényszerültek, hogy otthon süssék meg a mindennapit, az „életet”.

Kiálthatnánk boldogan, hogy annyi baj legyen, végre eljött a kovászolás ideje, de tudjuk, hogy ez a fajta hozzáállás kissé, hogy is mondjam … túllelkesült.
Nézzünk szembe a ténnyel: mivel sokaknak váratlanul fog elfogyni a pékáruja, nem lesz idejük várni a kovász elkészültére 10-14 napot. A kovászolás amúgy sem egyszerű technológia, csak ha már benne vagy egy ideje.

Jelen írásommal kezdő háziasszonyok és éhes kamaszok szüleinek szeretnék kedveskedni egy régi kedves ismerősöm bemutatásával: a jósvafői falunapok nagy sztárjával, a tornai krumplis lepénnyel, alias gruja-lángossal. Ő az, ami járványon innen és túl, mindig kisegíti az embert ínség idején.

És ne értsetek félre! Ez nem ínségeledel. Két pofára fogja tömni minden felnőtt és gyerek, főleg ha megtöltöd mindenféle földi jóval, és úgy tálalod fel.

Liszt, víz, burgonya, só

A legnagyszerűbb kenyérpótlék, amit valaha ettem. Ami Indiának a naan, az nekünk a krumplilángos. Számos megjelenési formában ismert, de egyben mind megegyezik: nem tartalmaz élesztőt.

Az én általam sütött krumpli lepény  a Torna vármegyében egykoron igen elterjedt grujalángos alteregója. A puritán külső érzékeny lelket rejt. Rendkívül sokszínű, készülhet belőle töltelékes termék (édes és sós), de ehetjük magában is, mint eleink, egy kis zsírral, vagy olvasztott vajjal megkenve. Ha engem kérdezel, nekem pirított zöldségekkel töltve, kakukkfüves joghurt-mártással ízlik a legjobban.

Burgonyás lepény elkészítése

Hozzávalók a 15-17 db 4 dkg-os lepénykenyérhez

  • 500 g tisztított burgonya
  • 600 g víz
  • 22 g
  • 300 g BL55 finomliszt + 100g a nyújtáshoz

Praktikák

Kizárólag főzésre ajánlott krumplit használjunk. Ezt tudjuk annyira szétfőzni, hogy ne maradjanak a tésztában rögök, amik kilyuggathatják a hártyavékony tésztánkat.

Bevonatos serpenyőben, vagy lemez palacsintasütőben is sütheted, nem fog leragadni a lepény.

Kísérletezz az összetevőkkel! Próbáld ki a receptet teljes kiőrlésű liszttel és egy kis olívaolaj hozzáadásával is.

A hozzáadott víz mennyisége a krumpli állagától is függ. Kemény, de nyújtható tésztát kell készítenünk.

Alufóliában 1 hétig is frissen tartható a hűtőszekrénybe tett, kisült tészta.

A lepény nyújtása

Elkészítés

  1. A felkockázott tisztított burgonyát tegyük fel főni fél liter vízben, 20 g sóval.
  2. A szétfőtt krumplit még forrón törjük át csomómentesre.
  3. Adjuk hozzá a lisztet, 2 g sót és szükség szerint vizet. A tésztát gyúrjuk egyneművé 2-3 perc leforgása alatt.
  4. Pihentessük 20 percig szobahőmérsékleten.
  5. Osszuk fel a tésztát 40 grammos darabokra, gömbölyítsük le, és felhasználásig takarjuk konyharuhával. Vizes kézzel dolgozzunk!
  6. Lisztezzük le a nyújtófát, és nyújtsuk igen vékony lepénnyé a tésztát. Ha letapad, fordítsuk át, lisztezzünk rá.
  7. Felforrósított serpenyőben, zsiradék hozzáadása nélkül süssük  a legmagasabb hőfokon. Nyomogassuk a széleket villával, szedőkanállal, hogy felpúposodjon a tészta közepe.
  8. 1-2 perc után megfordítjuk, és ugyanígy bánunk a  lepény másik oldalával is.
  9. Egymásra halmozzuk a lepénykéket.
  10. Felhasználásig ronggyal letakarva tároljuk.

Facebookon is fent vagyok, sőt van ott egy remek Ki Mit Süt csoportunk is.
Kóstolgatom az Instagramot, kérlek, nézz be hozzám oda is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:

  1. Kedves BB!
    Amint elfogyott a tegnap sütött kovászos kenyerünk, ki fogom próbálni ezt is.
    Viszont.
    Pontosan az ínséges időkre tekintettel jó lenne egy olyan, a hagyományoshoz hasonló kenyérrecept is, amit meg lehet sütni élesztővel, BL55 lisztből is. Ezt azért még tudunk venni.
    Esetleg egy is rétesliszt, vagy búzadara még néha kapható a falusi boltunkban is.
    Rozsliszt esélytelen, sikér kizárt, hogy kapható.
    Ha nem áll el egy hétig, az sem olyan nagy baj ;)

    Üdv: Gizi

  2. Mi ezt (Cserhát) laskának hívtuk. De soha nem tettünk bele vizet, csak liszt, krumplinyomón kipréselt főtt krumpli és só. Kb. 65 % liszt 35 % krumpli. De korrigáljuk gyúrás közben. Valamikor masina tetején (sparhelt platni) sütöttük, az volt az igazi. De nagyon jó teflonban is. Ha sokat csinálunk 2 kg liszt pl. akkor érdemes előre az egészet kinyújtani konyharuhára, mert a végén már elmálik és csak sok liszttel lehet korrigálni amitől kemény lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük