Császárzsemle recept

Császárzsömle
Ez a recept sajátos értelmezést ad a császárzsemlének. Körülbelül annyi köze van az eredeti tésztához, mint a csárdásnak a palotáshoz. Ennek prózai oka van. (Kár lenne titkolni, úgyis kiderülne hamar, mert a kislányom tudja, és ő pedig, biztosan elmondja a barátnőinek, akik továbbadják a szüleiknek, és innentől kezdve mindenki rólam pusmogna.)

Szóval ez egy finom, könnyed, ugyanakkor élénk gabona ízű csomózott kenyérke, porhintésnek szánt szezámszórással. Szendvicskenyérnek készült, de nem volt kelesztőkosaram, ezért lett belőle császárzsemle. Nagyon ízletes, tartalmas, sűrű, de könnyed tésztájú cipócskát szült a kényszer. Jobb mint a névadója, ezt ígérhetem!
Nézzük hát a receptet, ami kezdők számára sem tartogat komoly kihívásokat, nem lehet elrontani egykönnyen (bár nekem a sózással többször is sikerült félrelépnem).

Császárzsemle elkészítése

Hozzávalók 8 db. zsemléhez

Praktikák

Megsütöttem ugyanezt a tésztát teljes kiőrlésű rozsliszt és teljes kiőrlésű búzaliszt keverékéből is. Egészen más ízvilág és állag jellemezte ezt a császárzsömlét, de nagyon finom lett. Érdemes kísérletezni a lisztekkel és azok arányaival, mert többnyire kellemes meglepetésben lehet részünk.

Szezámmag helyett mákkal is behinthetjük a zsemléket.

A nyers tésztát csomózás helyett formázhatjuk is, majd bevagdosva mintázzuk, illetve enyhítjük a tészta felületének feszülését. A klasszikus császárzsemle fonva van, lehet próbálkozni azzal is, de nekem jobban tetszik a csomózás, ráadásul ez a legkönnyebb módja a formázásnak.

Elkészítés

 1. Előtésztát készítünk: 20 dkg BL112-es lisztet, a mézet és a 2 dl hideg vízben feloldott élesztőt, majd a sót összekeverjük. Szobahőmérsékleten, lefóliázva érleljük 4-5 órán át. Akkor csípjük jókor nyakon az érési folyamatot, ha már túl van a csúcson a kovász, bugyborékol és kezd visszazuhanni magába.
 2. Ekkor hozzákeverjük a hideg tejet, a megszitált teljes kiőrlésű lisztet (a korpát nem tesszük a tésztába) és a maradék BL112 lisztet.
 3. Kidagasztjuk csapkodva, alákapkodva. 5 perc után már erősen puffog és fénylik, könnyen lehámlik az edény faláról.
 4. Elfáradt, had’ pihenjen 30 percet lefóliázva, szobahőmérsékleten.
 5. Ekkor átforgatom, hogy helyet csináljak a további gázképződéshez, és könnyebb legyen a tészta. Újabb 30 perc szusszanás.
 6. Megismételjük az 5. pontban leírtakat.
 7. Végső forgatás következik. Utána pedig, 20 perc pihenő.
 8. Ezután jön a kreatív korszaka a császárzsemle készítésének: Vaskos hengert formázok a tésztából, majd addig vagdosom 2-2 felé, amíg 8 darab cipócskát nem látok magam előtt. Ekkor kinyújtom mindet másfél parasztarasznyira (az nem tudom mekkora, de nagyapám így mért mindent. Én abban maradtam magammal, hogy 20 cm.) Lisztben jól meghengergetjük.
 9. Kötünk rá középen egy csomót, majd az alsó véget felhajtjuk középre, a felső véget pedig ez utóbbira, kicsit megnyomva a tésztát. Úgy kell kinéznie, mint egy félig nyílt bazsarózsának.
 10. Fólia alatt nevelgetjük még 30 percen át. Ha megkelt, lepermetezzük hideg vízzel, és diszkréten megszórjuk szezámmaggal.
 11. Tegyünk a sütő aljába 3 dl vizet. 250 ℃-ra hevítsük elő, és dobjuk be a császárzsemléket. 5 percig sokkoljuk ezen a hőfokon, majd a további 12 perces sütési idő alatt vegyük vissza a hőmérsékletet 200 fokra.
 12. Ha kisült, kapjuk ki a sütőből, és tegyük ki szellőzni a rácsra.
 13. Hidegen adja a legjobb ízélményt. Bírjuk kivárni.

Azért süss ilyen zsemléket, mert többet tud mint a lágy, kalácsszerű császárzsemle tészta. Egyrészt, még harmadnap is ízletes, friss a húsa, másrészt sokkal laktatóbb mint névadója, harmadrészt pedig, könnyebben kezelhető, kenhető.

Nem akarok senkit rábeszélni. De kár lenne nem letérni a kitaposott ösvényről. Legalábbis a császárzsemle esetében ez így lenne illő.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük